Τετάρτη , 1 Μάιος 2024
Home ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τα τρώμε τα ληγμένα τρόφιμα; Ποια είναι τα τρόφιμα χαμηλού και υψηλού κινδύνου για την υγεία μας;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τα τρώμε τα ληγμένα τρόφιμα; Ποια είναι τα τρόφιμα χαμηλού και υψηλού κινδύνου για την υγεία μας;

Τι σημαίνουν οι διατυπώσεις «Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «Κατανάλωση μέχρι»;

Τα τρώμε τα ληγμένα τρόφιμα; Στα τρόφιμα θα βρούμε δύο διατυπώσεις σχετικά με την ημερομηνία λήξης τους, διευκρινίζει ο καθηγητής Γιάννης Τσάκνης στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων από το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής:

-Η ένδειξη ”ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ” αναφέρεται στην ποιότητα και δείχνει την ημερομηνία, μέχρι την οποία τα τρόφιμα διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, γεγονός που σημαίνει ότι τα τρόφιμα αυτά μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξεως, υπό τον όρο όμως ότι έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται στην ετικέτα και δεν έχει αλλοιωθεί η συσκευασία τους. Όμως, υπάρχει πιθανότητα το τρόφιμο να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του.

-Η ένδειξη ”ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕΧΡΙ” αφορά την ασφάλειά τους και αναφέρεται σε τρόφιμα που διατηρούνται σε ψύξη ή σε κατάψυξη, είναι αποξηραμένα ή σε κονσέρβα και η κατανάλωσή τους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας (EFSA) πρέπει να γίνεται μέχρι την ημερομηνία λήξης, γιατί μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις. Με την τοποθέτηση του προϊόντος στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά του, μπορεί να παραταθεί ο χρόνος ζωής τους.

-Τα τρόφιμα με βάση την επικινδυνότητά τους για την ανθρώπινη υγεία, κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΑ): στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα πιο πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως είναι το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά κ.α. Τα τρόφιμα αυτά αλλοιώνονται πολύ γρήγορα, αν δεν χρησιμοποιήσουμε τις ενδεικνυόμενες μεθόδους συντήρησης.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΣΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: στην κατηγορία αυτή ανήκουν τρόφιμα χαμηλότερης επικινδυνότητας (πατάτες, μήλα κ.α), τα οποία μπορούν να μείνουν αναλλοίωτα για αρκετό χρονικό διάστημα, αν τηρηθεί η απαιτούμενη συντήρηση.

ΤΡΟΦΙΜΑ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: στην κατηγορία αυτή ανήκουν τρόφιμα όπως η ζάχαρη, τα ξερά φασόλια, το αλεύρι κ.α., τα οποία συνήθως διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

-Ενδεικτικά παρακάτω αναφέρονται μερικά τρόφιμα και ο συνήθης χρόνος συντήρησής τους:

-ΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ: γραβιέρα, γκούντα, κεφαλοτύρι, τσένταρ κλπ, συνήθως είναι ασφαλή ακόμη και αν έχουν λίγη μούχλα – κόβουμε το μουχλιασμένο κομμάτι και το πετάμε.

-ΜΑΛΑΚΑ ΤΥΡΙΑ: τα τυριά αυτά είναι πιο ευαλλοίωτα σε σχέση με τα σκληρά τυριά (ανθότυρο, κατίκι και cottage) και προσβάλλονται ευκολότερα από τα βακτήρια όταν ανοιχτούν οι συσκευασίες τους, καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε μια εβδομάδα, εάν εμφανιστεί μούχλα τα πετάμε.

-ΓΑΛΑ: μέχρι και 4 ημέρες από την ημερομηνία λήξης είναι ασφαλές, όμως το ξινισμένο γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μπισκότα κέικ κλπ.

-ΓΙΑΟΥΡΤΙ: μπορεί να καταναλωθεί και μετά την ημερομηνία λήξης, εάν δεν έχει μουχλιάσει.

-ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: το ωμό διατηρείται στο ψυγείο για μια ημέρα, ενώ το μαγειρεμένο μέχρι και 5 ημέρες. Όμως αν εμφανίσει άσχημη μυρωδιά ή λασπώδη υφή το πετάμε.

-ΑΥΓΑ: σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 20-25 oC μέχρι 28 ημέρες, ενώ στο ψυγείο πολύ περισσότερο.

-ΚΡΕΑΣ: το φρέσκο μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για μία ημέρα, το μαγειρεμένο γύρω στις 6 ημέρες, όμως όταν μυρίσει ή κολλάει το πετάμε.

-ΣΚΛΗΡΟ ΣΑΛΑΜΙ: διατηρείται για αρκετό χρονικό διάστημα στο ψυγείο, εάν εμφανιστεί μούχλα, κόβουμε το συγκεκριμένο κομμάτι και το πετάμε.

-ΜΠΕΪΚΟΝ: θεωρείται ασφαλές για περίπου 7 ημέρες από το άνοιγμα της συσκευασίας.

-ΨΩΜΙ: δεν το τρώμε όταν εμφανιστεί μούχλα, στην κατάψυξη συντηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: εάν είναι αποθηκευμένο σε σκιερό και δροσερό μέρος, είναι ασφαλές για περισσότερο από 1 χρόνο, αλλά με την πάροδο του χρόνου και να ανέβει μερικά δέκατα η οξύτητά του δεν κινδυνεύουμε.

-ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΙ ΧΥΜΟΙ: στο ψυγείο μπορεί να συντηρηθούν μέχρι μια εβδομάδα από την ημέρα που ανοίχτηκαν.

Καθηγητής Γιάννης Τσάκνης στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πηγή: alfavita.gr

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

CELEBRITIESPREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑTOUR NEWSΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΦΙΕΡΩΜΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΔΗΜΟΙΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πρωινός καφές με το δήμαρχο του 90% Μανώλη Καρρά

Ο δήμαρχος της Νέας Προποντίδας είναι παλιός στο κουρμπέτι της τοπικής αυτοδιοίκησης,...