Κυριακή , 5 Μάιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Τα παιδιά που πίνουν αναψυκτικά καθημερινά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν αλκοόλ εντός ενός έτους
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΦΙΕΡΩΜΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΕΣΤΙΑΣΗΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Τα παιδιά που πίνουν αναψυκτικά καθημερινά είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν αλκοόλ εντός ενός έτους

ΣΕΟΥΛ, Νότια Κορέα — Μια ανησυχητική νέα μελέτη αποκαλύπτει μια σχέση μεταξύ των παιδιών που καταναλώνουν αναψυκτικά καθημερινά και του ανήλικου. Νοτιοκορεάτες ερευνητές λένε ότι τα μικρά παιδιά που καταναλώνουν συχνά καφεΐνη σόδα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταναλώσουν αλκοόλ μήνες αργότερα.

Η μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 παιδιά μεταξύ εννέα και 10 ετών, αποκάλυψε ότι όσοι έπιναν καφεϊνούχα σόδα σε καθημερινή βάση είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παραδεχτούν ότι δοκίμασαν αλκοόλ ένα χρόνο αργότερα.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που καταδεικνύει τη σχέση μεταξύ των ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη και της μελλοντικής χρήσης ουσιών σε μικρά παιδιά. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι όσοι πίνουν καθημερινά καφεΐνη σόδα παρουσιάζουν χαρακτηριστικά όπως αυξημένη παρορμητικότητα και φτωχότερη εργασιακή μνήμη, τα οποία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για διαταραχές χρήσης ουσιών .

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από τη Μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), μια ερευνητική πρωτοβουλία μεγάλης κλίμακας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης αλκοόλ και της κατανάλωσης καφεΐνης σόδας, η μελέτη είχε στόχο να κατανοήσει καλύτερα τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σόδας και των γνωστικών λειτουργιών που σχετίζονται με διαταραχές χρήσης ουσιών.

Για την αξιολόγηση των γνωστικών λειτουργιών, δόθηκαν στα παιδιά διάφορες εργασίες ενώ παρακολουθούνταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Για παράδειγμα, τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν εάν ένα αντικείμενο που τους εμφανίστηκε ταιριάζει με αυτά από προηγούμενες δοκιμές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης σόδας με καφεΐνη και τόσο της υψηλής παρορμητικότητας όσο και της χαμηλής μνήμης εργασίας . Συγκεκριμένα, τα παιδιά που κατανάλωναν τακτικά καφεΐνη σόδα εμφάνισαν ξεχωριστά πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν έπιναν.

Σε εργασίες που σχετίζονται με τον έλεγχο των παρορμήσεων, όσοι πίνουν καθημερινά αναψυκτικά εμφάνιζαν χαμηλότερη δραστηριότητα στον πρόσθιο περιφερικό φλοιό (ACC), μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται συχνά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) και διαταραχές χρήσης ουσιών. Σε τεστ εργασιακής μνήμης, αυτά τα παιδιά εμφάνισαν μειωμένη ενεργοποίηση στην κάτω μετωπιαία έλικα (IFG), ένα τμήμα του μετωπιαίου λοβού. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μειωμένη ενεργοποίηση στον μετωπιαίο φλοιό με τη χαμηλότερη χωρητικότητα της μνήμης εργασίας.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφεϊνούχου σόδας στα παιδιά είναι προγνωστική για τη χρήση ουσιών στο εγγύς μέλλον», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mina Kwon, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, σε μια ανακοίνωση μέσων ενημέρωσης . «Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι ουσίες που περιέχονται στην καφεΐνη σόδα (καφεΐνη και ζάχαρη) θα μπορούσαν να προκαλέσουν τοξικολογική επίδραση στον εγκέφαλο, καθιστώντας το άτομο πιο ευαίσθητο στις ενισχυτικές επιδράσεις σκληρότερων ναρκωτικών όπως το αλκοόλ».

«Η συχνή κατανάλωση σόδας με καφεΐνη θα μπορούσε να υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο έναρξης χρήσης ουσιών στο μέλλον, λόγω των κοινών παραγόντων κινδύνου μεταξύ των δύο συμπεριφορών», σημειώνει ο Woo-Young Ahn, καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Κλινικής Επιστήμης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Τα αποτελέσματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς η μελέτη μας παρέχει νέα εικόνα για τις νευροσυμπεριφορικές συσχετίσεις της κατανάλωσης καφεΐνης σόδας στα παιδιά, κάτι που έχει σπάνια αξιολογηθεί».

Ένας αξιοσημείωτος περιορισμός της μελέτης είναι ο αποκλεισμός ενός σημαντικού αριθμού δειγμάτων με ελλιπή δεδομένα, που δυνητικά επηρεάζει τα ευρήματα. Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι πολλές μεταβλητές εκτός από την πρόσληψη σόδας με καφεΐνη θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν στη σχέση μεταξύ νευροσυμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου και μελλοντικής χρήσης αλκοόλ.

Η ομάδα ζητά περαιτέρω έρευνα για να διερευνήσει εάν υπάρχει ένα μοτίβο μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης σόδας μεταξύ εννέα έως 10 ετών και της χρήσης άλλων ουσιών καθώς μεγαλώνουν, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη ανάγκη για μελλοντικές έρευνες σε αυτόν τον τομέα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Substance Use & Misuse .

studyfinds.org Συνεργάτης ΠΑΣΚΕΔΙ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Επιστημονικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα έσπειρε το σπόρο της αλλαγής...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...