Ομάδες πυροτεχνουργών αλλά και άνδρες του τμήματος πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας του Στρατού συμμετέχνουν στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί της Κυριακής, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική στην Καβάλα, στο σημείο που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου το αεροσκάφος τύπου Antonov. Το μεταγωγικό αεροσκάφος είχε 8μελές πλήρωμα και μετέφερε 12 τόνους πολεμικό υλικό, το οποίο ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο προκαλώντας πολλά ερωτήματα και ανησυχία. 

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας και είχε προορισμό την Ιορδανία. Εκρήξεις, φωτιές και πυκνοί καπνοί  καταγράφονταν όλη τη νύχτα, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για τις αναθυμιάσεις που υπάρχουν καθώς είναι άγνωστο το περιεχόμενο των ουσιών που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μετά το συμβάν.

Σημειώνεται πως είχε δοθεί ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να μην πλησιάσουν την περιοχή, να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για πιθανή μόλυνση του αέρα από τα υλικά του αεροσκάφους.

Είναι ενδεικτικό πως ούτε οι διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα, όπου εντόπισαν μια λευκή ουσία η οποία προκαλεί, όπως μεταφέρουν, κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την πλησιάζουν. Όπως δήλωσε ο συντονιστής της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ, υπάρχει πολύ υλικό από το αεροσκάφος διάσπαρτο στα χωράφια, ενώ σημείωσε πως «νιώσαμε ένα κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα».

Στο σημείο επίσης υπάρχει θερμότητα, ενώ οι μετρήσεις για ραδιενέργεια, όπως ανακοίνωσαν  οι αρχές, δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον ίδιο. Η περιοχή έχει αποκλειστεί στα 500 μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή σπεύδει ομάδα με άνδρες του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής και Βιολογικής Χημικής των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης στην περιοχή έχουν μεταβεί δύο ομάδες Τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ.) δηλαδή πυροτεχνουργοί.

«Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα»

Ο Μάριος Αποστολίδης, υποστράτηγος συντονιστής πυροσβεστικών υπηρεσιών της Βόρειας Ελλάδας, μίλησε για την έναρξη των επιχειρήσεων εξηγώντας πως ήδη έχουν σηκωθεί drone και αρχίζουν να επιχειρούν πυροτεχνουργοί του Στρατού έτσι ώστε να δώσουν το πράσινο φως, ή το απαγορευτικό ανάλογα με τα ευρήματα, για να μπουν τα συνεργεία και να ελέγξουν την περιοχή.

«Υπάρχουν μικροεστίες φωτιάς, σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Έχουμε απαγορεύσει την είσοδο στον χώρο που ενεργούμε, έχει δοθεί σύσταση να μην πλησιάζουν οι κάτοικοι, να είναι προσεκτικοί και να έχουν κλειστά παράθυρα. Νιώσαμε κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα, κι εμείς φοράμε μάσκες. Δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που μας επηρεάζει» είπε αρχικά ο κ. Αποστολίδης.

«Όταν θα είναι ασφαλές το σημείο, καθώς έχουμε ακούσει για εκρηκτικά και θα πρέπει να μας δώσουν το ΟΚ ότι είναι ασφαλές, θα μπούμε στο πεδίο. Οι πυροτεχνουργοί είναι αυτοί που θα μας διαβεβαιώσουν αν υπάρχουν εκρηκτικές ύλες, ώστε να ξέρουμε αν κινδυνεύουν οι διασώστες. Δεν υπάρχει εικόνα ακόμα από το drone, τώρα σηκώθηκε. Έχουμε πλησιάσει με τις μάσκες στα 50 μέτρα, έχουμε δει ένα κομμάτι της ατράκτου, υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο στα χωράφια» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των ερευνών επεσήμανε ακόμα πως «η πληροφορία είναι πως το πλήρωμα ήταν οκταμελές. Το πεδίο πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές για να μπουν οι διασώστες. Δεν θα διακινδυνεύσουμε κανέναν. Είναι 13 άτομα από την ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες».

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και ο τελικός προορισμός του ήταν το Μπαγκλαντές, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός ‘Αμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο ‘Αμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Νέμποισα Στεφάνοβιτς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου ‘Αμυνας.

Εικόνα

Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ‘Αμυνας της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς.

Ένα ουκρανικό μεταφορικό τετρακινητήριο στροβιλοελικοφόρο αεροσκάφος Αn-12 κατέπεσε στις 22:40 το βράδυ του Σαββάτου στο Παλαιοχώρι Καβάλας. .

Επρόκειτο για αεροσκάφος που μετέφερε πολεμικό υλικό, γι’ αυτό και ακούγονται πολλαπλές εκρήξεις.

Το τελευταίο στίγμα δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας. ερχόταν από Σερβία, μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο, έστριψε προς το αεροδρόμιο της Καβάλας και μάλλον θα προσγειωνόταν πριν πέσει.

Πιθανότατα θα φόρτωνε και ελληνικά όπλα στην Καβάλα. Υποτίθεται ότι πήγαινε στην Ιορδανία και γύρισε να πάει προς Καβάλα λόγω μηχανικού προβλήματος.

Πόσο πιθανό είναι ένα ουκρανικό μεταφορικό αεροσκάφος εν καιρώ πολέμου να μεταφέρει όπλα από την Σερβία στην… Ιορδανία; Είναι προφανές ότι έτσι έλεγε το σχέδιο πτήσης για λόγους μυστικότητας της αποστολής.

Τα αεροσκάφη που κάνουν αυτού του είδους τις αποστολές συνηθέστατα καταθέτουν εικονικά σχέδια πτήσης για άλλες περιοχές, για να κρύψουν τον τελικό τους προορισμό, ειδικά όταν πρόκειται για μεταφορές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.

Η Σερβία πουλά όπλα και στην Ουκρανία και στην Ρωσία, καθώς προσπαθεί να τηρεί τις ισορροπίες μεταξύ των εμπολέμων. Είναι το μοναδικό κράτος της Ευρώπης που παράγει σε μεγάλες ποσότητες οπλισμό που χρησιμοποιούν και οι δύο εμπόλεμοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, το αεροσκάφος μετέφερε “επικίνδυνα και τοξικά” υλικά κάτι που μεγαλώνει τα ερωτηματικά. Μετέφερε χημικά στον πόλεμο της Ουκρανίας και στο καθεστώς του Ζελένσκι;