Εννέα συλλήψεις για κύκλωμα νοθείας αλκοόλ – Τεράστιες ποσότητες έτοιμες να βγουν στην αγορά

8 Νοεμβρίου, 2019
Εννέα συλλήψεις για κύκλωμα νοθείας αλκοόλ - Τεράστιες ποσότητες έτοιμες να βγουν στην αγορά
Σοκάρει για ακόμα μια φορά τον κλάδο της Εστίασης, το ξεσκέπασμα κυκλώματος που διακινούσε νοθευμένα ποτά - Εννέα συλλήψεις και τεράστιες ποσότητες από ποτά "μπόμπες" σε κατάσχεση.

Σοκάρει για ακόμα μια φορά τον κλάδο της Εστίασης, το ξεσκέπασμα κυκλώματος που διακινούσε νοθευμένα ποτά. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν εννέα συλλήψεις, με το καλά οργανωμένο κύκλωμα να διοχετεύει με ποτά «μπόμπες» τόσο μίνι μάρκετ και περίπου 40-50 κάβες, όσο και μπαρ, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία και την επικινδυνότητα της κατανάλωσής τους.

Οργανωμένο έγκλημα

Το κύκλωμα με τις τρεις υπο-ομάδες λειτουργούσε, σύμφωνα με αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, με δύο τρόπους, είτε έφερνε νόμιμα ποτά από τη Βουλγαρία και άλλαζε ετικέτες γλιτώνοντας τους αναλογούντες δασμούς ή αιθυλική αλκοόλη παρασκευάζοντας από την αρχή νοθευμένα ποτά, ακόμη και κονιάκ, ούζο και μαστίχα! Κέρδιζαν από 6 έως 12 ευρώ το μπουκάλι.

Τεράστιες ποσότητες νοθευμένων ποτών

Σε μία αποθήκη στον Ασπρόπυργο και σε δύο εργαστήρια νόθευσης στο Καματερό, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 28.213 φιάλες αλκοολούχων ποτών (νοθευμένες ή προϊόν λαθρεμπορίου), 1 τόνο και 100 λίτρα αιθυλική αλκοόλη, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων, 690 λίτρα ούζο, 300 λίτρα κονιάκ καθώς και 110 λίτρα μαστίχα. Επίσης κατασχέθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα, δύο μοτοσικλέτες και 32.330 ευρώ.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 9 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον φερόμενο ως αρχηγό, οι οποίοι έχουν απασχολήσει για λαθρεμπορία. Σύμφωνα με το αρμόδιο Τελωνείο, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχονται περίπου στο ποσό των 300.000 ευρώ, με το οικονομικό όφελος των μελών της να ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ. Η πρώτη υπο-ομάδα διακινούσε ποτά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ τα μέλη της αναλάμβαναν και οι ίδιοι τη νόθευση και παραποίηση των αλκοολούχων ποτών τα οποία είχαν προέλευση κυρίως από τη Βουλγαρία. Η δεύτερη υπο-ομάδα προμηθευόταν νοθευμένα-παραποιημένα ή λαθραία ποτά από την πρώτη υποομάδα και τα διακινούσε τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η τρίτη υπο-ομάδα προμηθευόταν ποτά από τη δεύτερη υπο-ομάδα και τα διακινούσε σε πελάτες και καταστήματα-κάβες σε ολόκληρη την Αττική.

Ζητούμε ελέγχους και προστασία από τις αρμόδιες αρχές

Το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει πόσο εκτεθειμένος είναι ο κλάδος σε ανάλογες δόλιες πρακτικές. Το ΠΑΣΚΕΔΙ έχει εκφραστεί πολλές φορές εναντίον όσων ασυνείδητων ή επιπόλαιων επιχειρηματιών έχουν θέσει σε κίνδυνο την υγεία ή ακόμα και τη ζωή των καταναλωτών, ζητώντας αυστηρά μέτρα σε κάθε περίπτωση παράβασης.

Την ίδια στιγμή, όμως, ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές να επιδείξουν τη μέγιστη προσοχή σε θέματα ελέγχων, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ακόμα και ένας ευσυνείδητος επιχειρηματίας μπορεί να πέσει θύμα μιας τόσο καλά οργανωμένης πλεκτάνης.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ποτά είναι εισαγόμενα, ενώ ο κλάδος της Εστίασης που ουσιαστικά ανήκει και αυτός στο καταναλωτικό κοινό και προμηθεύεται τα ποτά, δεν έχει την δυνατότητα ούτε αρμοδιότητά του είναι να διαθέτει χημικούς για ελέγχους των ποτών. Σε αυτή την περίπτωση αφήνεται ανοικτό ένα παραθυράκι εξαπάτησης του επιχειρηματία, κάνοντάς τον «συνεργό» σε ένα έγκλημα που ούτε καν γνωρίζει. Πάγια θέση και πρόταση του ΠΑΣΚΕΔΙ είναι ο έλεγχος των εισαγόμενων προϊόντων να γίνεται βάσει των τιμολογίων αγοράς, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του εισαγόμενου προϊόντος, προστατεύοντας τόσο καταστηματάρχη που προμηθεύεται για το μαγαζί του, όσο κατ’ επέκταση και τον καταναλωτή, πριν να είναι πολύ αργά.

Προτεραιότητα στην ιχνηλασιμότητα

Παράλληλα, όμως, οι καταστηματάρχες οφείλουν να λάβουν και οι ίδιοι πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας, ελέγχοντας τις πηγές από τις οποίες προμηθεύονται. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων. Βάσει της νομοθεσίας οι μαγαζάτορες θα πρέπει να την απαιτούν από τους προμηθευτές αλκοολούχων ποτών, όταν γίνεται η παράδοση του τιμολογίου αγοράς. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται για τα προϊόντα που διαθέτουν μέσα από το κατάστημά τους, ενώ παράλληλα προστατεύονται απέναντι σε κάθε μοιραίο περιστατικό.

Η υγεία των καταναλωτών είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χωρά σε κανενός είδους πλαίσια. Οφείλουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν μέγιστη προσοχή και αυστηρότητα, προστατεύοντας αθώους ανθρώπους που μπορεί να βρεθούν μπλεγμένοι σε ανεπανόρθωτες καταστάσεις… Το έχουμε δει να συμβαίνει…

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους