Ποιες αλλαγές έρχονται στα εργασιακά (vid)

Απρίλιος 5, 2021
1 (5)

Το σημαντικό εργασιακό νομοσχέδιο με τις σημαντικές ρυθμίσεις στο ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, το ασφαλιστικό, όπως επίσης και στον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και το φλέγον ζήτημα του κατώτατου μισθού, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται μία εκ βάθρων αναμόρφωση του πλαισίου του 1982 για τη συνδικαλιστική δράση των σωματείων, καθώς επίσης και αλλαγές τόσο την υπερεργασία όσο και σε άλλα ζητήματα, όπως παραδείγματος χάριν η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία θα υπολογίζεται ο χρόνος εργασίας έτσι ώστε να εντοπίζονται τυχόν υπερωρίες, οι οποίες είτε θα πληρώνονται είτε θα καλύπτονται με χορήγηση άδειας μέσα στο εξάμηνο.

►Kωστής Χατζηδάκης: Κατώτατος μισθός και εργασιακά στο τραπέζι με τους κοινωνικούς εταίρους

Τέλος, μέσα στο επικείμενο σχέδιο νόμου θα υπάρχουν ρυθμίσεις για την άδεια των πατέρων, η αναμόρφωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, καθώς και την επιχορήγηση της άδειας ανατροφής τέκνων, στο πλαίσιο της οποίας οι πατέρες θα δικαιούνται επιπλέον δέκα ημέρες.

Εκτός από την ψηφιακή κάρτα εργασίας στον πυρήνα του προωθούμενου νομοσχεδίου θεσμοθετείται το «Εργάνη ΙΙ». Σημαντικό επίσης «μέτωπο» είναι και ο κατώτατος μισθός. Μετά από τρεις διαδοχικές αναβολές λόγω της πανδημίας, η διαδικασία αναπροσαρμογής αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου και να ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί τον νέο κατώτατο μισθό στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον νόμο το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους