Πέφτουν τα ωράρια μουσικής και… επιστρέφει το αυτόφωρο σε καφέ μπαρ και εστιατόρια

9 Νοεμβρίου, 2019
Πέφτουν τα ωράρια μουσικής και... επιστρέφει το αυτόφωρο σε καφέ μπαρ και εστιατόρια
Μετά το τσιγάρο και... δεύτερο χουνέρι έρχεται για την Εστίαση. Τροποποίηση του ποινικού κώδικα ορίζοντας τη μουσική μέχρι τις 22:00 τον χειμώνα και τις 23:00 μ.μ το καλοκαίρι!

Μετά το τσιγάρο και… δεύτερο χουνέρι έρχεται για την Εστίαση. Τροποποίηση του ποινικού κώδικα ορίζοντας τη μουσική μέχρι τις 22:00 τον χειμώνα και τις 23:00 μ.μ το καλοκαίρι! Μάλιστα οι επικείμενες αλλαγές στις ώρες κοινής ησυχίας, επαναφέρουν τον ρόλο του «αυτοφωράκια»!

Όπως είναι αναμενόμενο, ολόκληρος ο κλάδος των ιδιοκτητών καφέ, μπαρ και ρεστοράν είναι ανάστατος με τις νέες αλλαγές στον ποινικό κώδικα που αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στον χώρο τους προς το χειρότερο σύμφωνα με τα όσα συζητούν μεταξύ τους εδώ και μέρες.

Σε μια περίοδο που όλα έδειχναν ότι βαίνουν προς το καλύτερο οι νέες τροποποιήσεις που τους αφορούν, γυρίζουν τον κλάδο πολλά χρόνια πίσω, στα χρόνια του Στέλιου Παπαθεμελή με τα ωράρια και τους «αυτοφωράκηδες»!

Το νέο ωράριο μουσικής σε καταστήματα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος”, τα νέα δεδομένα η παραβίαση του ωραρίου της μουσικής τις ώρες κοινής ησυχίας-δηλαδή από τις 15.00 μμ μέχρι τις 17.00 μ.μ-η συνέχιση της πέραν του ωραρίου εκτός αν έχει δοθεί παράταση από τον Δήμο αλλά και οι φωνασκίες των θαμώνων που μέχρι τώρα ήταν πταίσματα, θα είναι πλέον πλημμελήματα.

Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο υπεύθυνος του μαγαζιού εάν είναι παρών κατά την διάρκεια που σημειώνεται η παράβαση συλλαμβάνεται για να περάσει αυτόφωρο!

Κάτι που σημαίνει ότι αν αυτό συμβεί ας πούμε σε ένα μαγαζί στο Κολωνάκι που ανήκει στον Γιάννη Μωράκη, τον Νεκτάριο Νικολόπουλο ή τον Χάρη Σπύρου και τύχει να είναι εκεί π.χ, Σάββατο βράδυ, θα προσαχθούν για μεταγωγή και θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την Δευτέρα που θα πάνε στο δικαστήριο.

Αξίζει να τονισθεί ότι σε περίπτωση που ο αρμόδιος Δήμος δεν έχει δώσει παράταση ωραρίου για την μουσική τα μαγαζιά θα πρέπει να σταματούν να παίζουν τραγούδια στις δέκα το βράδυ τον χειμώνα και στις έντεκα το καλοκαίρι.

Όλοι μαζί στο κελί

Κατά έναν αλλόκοτο τρόπο το κράτος βάζει τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών στο ίδιο «τσουβάλι» για κάποια 24ωρα μέχρι να πάνε στο αυτόφωρο με κλέφτες, ληστές, εμπόρους ναρκωτικών και κακοποιούς που έτυχε να συλληφθούν την ίδια ώρα.

Μάλιστα οι άτυχοι επιχειρηματίες από το Κολωνάκι θα καταλήγουν μετά την προσαγωγή τους στο κοντινό ΑΤ Ομόνοιας το οποίο πάντα έχει δουλειά και θα μπαίνουν στα κελιά με όλες τις άλλες κατηγορίες συλληφθέντων, ως κοινοί εγκληματίες.

Γιατί; Μα επειδή αυτό λέει ο νόμος σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νέου ποινικού κώδικα που ήδη συζητούνται αυτές τις ημέρες και θα ψηφιστούν οσονούπω.

Αντί να εξετάσουν τα κακώς κείμενα και αν χρειαστεί να επιφέρουν τις σωστές αλλαγές παρουσιάζουν ένα νόμο που δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα σε ότι αφορά τους συγκεκριμένους χώρους.

Οι επιχειρηματίες δεν ζητούν να μην υπάρχει νόμος, αλλά υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις που τους αφορούν στο νέο ποινικό κώδικα θα κάνουν ακόμη χειρότερη την κατάσταση στον χώρο τους και αναρωτιούνται αν κάποιος τις είδε ή τις μελέτησε.

Δεν είναι μάλιστα καθόλου λίγοι οι ιδιοκτήτες στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης που αναρωτιούνται πότε θα προλαβαίνουν οι αστυνομικοί να ελέγχουν τόσα μαγαζιά για κάπνισμα, ηχορύπανση, παράβαση ωραρίου κοινής ησυχίας και πράβαση ωραρίου μουσικής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του κλάδου κάνει λόγο για επιστροφή στις εποχές Παπαθεμελή με τις νέες αλλαγές που αφορούν τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τότε που «άνθησε» το περίφημο επάγγελμα του «αυτοφωράκια», του ανθρώπου δηλαδή που εμφανιζόταν ως υπεύθυνος της επιχείρησης όταν διαπιστωνόταν παράβαση και πέρναγε μια νύχτα ή δύο αν ήταν Σαββατοκύριακο στο Μεταγωγών μέχρι να παρουσιασθεί στο αυτόφωρο.

Πληρωνόταν γι΄αυτή την δουλειά και παρόλο που ενίοτε δεν είχε άλλη σχέση με την επιχείρηση, δήλωνε παρόν κάθε μέρα και νύχτα, έτοιμος για να προσαχθεί.

Όλοι οι ιδιοκτήτες απορούν πραγματικά με τις νέες αλλαγές και κάνουν λόγο για ένα λάθος νόμο που δεν έχει επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα και κινείται σε μια εντελώς λάθος κατεύθυνση.

Λένε μάλιστα ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα και με τους ελέγχους για την ηχορύπανση, αφού τα μηχανήματα μέτρησης είναι ελάχιστα και οι παραβάσεις σημειώνονται από τα όργανα της τάξης δια της ακοής.

Στοχοποίηση της Εστίασης

Οι χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο της Εστίασης αισθάνονται ήδη στοχοποιημένοι από το κράτος. Σε ένα “εχθρικό” επιχειρηματικό περιβάλλον, συνειδητοποιούμε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά ανοικτές είναι για εύρεση λύσεων. Αντ’ αυτού, τα προβλήματα μάλλον γίνονται περισσότερα με τον απόλυτο τρόπο που επιχειρείται να επιλυθούν.

Ο ρόλος μάλιστα που έχει ανατεθεί στην αστυνομία είναι αρκετά προβληματικός, αφού αφήνεται εντελώς μετέωρο και στην κρίση του εκάστοτε αστυνομικού, η απόφαση για την ένταση της μουσικής σε ένα μπαρ και κατ’ επέκταση, η προσαγωγή του υπεύθυνου «αυτοφωράκια» ή του άτυχου ιδιοκτήτη…

Ετοιμάζεται νέα προσφυγή του ΠΑΣΚΕΔΙ στο ΣτΕ

Όπως είναι αναμενόμενο, το ΠΑΣΚΕΔΙ ετοιμάζει νέα προσφυγή στο ΣτΕ για την νέα αυτή τροποποίηση στο ωράριο της μουσικής και κυρίως, απέναντι στο ασαφές πλαίσιο εφαρμογής της και τα πολλά… αδιευκρίνιστα παραθυράκια που αφήνει σε βάρος των επιχειρηματιών. Στο περιεχόμενο της επικείμενης προσφυγής γίνεται λόγος για δημιουργία τέλειων ηχομονώσεων, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των κατοίκων και των περίοικων, με στόχο να προστατευθούν τόσο οι υπηρεσίες διασκέδασης που προσφέρουν τα καταστήματα, όσο οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε περιοχής που θέλουν να απολαμβάνουν την προσωπική τους ηρεμία.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα κατά των ηχορυπάνσεων και κατά των καταστημάτων χωρίς σωστή και άρτια εγκατεστημένη ηχομόνωση. Είμαστε κάθετοι σε αυτό: όσοι επιχειρηματίες δεν συμμορφώνονται με αυτό, να δεχθούν τις συνέπειες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια όταν κινδυνεύουν οι σωστοί, τίμιοι επιχειρηματίες που έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις και, όπως είναι φυσικό, δεν γίνεται να βρίσκονται στο έλεος της απόφασης ενός ελεγκτή αστυνομικού ή μιας δήθεν τυχαίας ή και …στοχευμένης ανώνυμης καταγγελίας…

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους