Παρασκευή , 3 Μάιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Ο κλάδος της Εστίασης αξίζει να λάβει τη στήριξη και τη φροντίδα που χρειάζεται για να ξεπεράσει την κρίση και να ανθίσει ξανά
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΦΙΕΡΩΜΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΕΣΤΙΑΣΗΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Ο κλάδος της Εστίασης αξίζει να λάβει τη στήριξη και τη φροντίδα που χρειάζεται για να ξεπεράσει την κρίση και να ανθίσει ξανά

Τα διλήμματα του επιχειρηματία εστίασης στην Ελλάδα

Ο κλάδος της εστίασης είναι ένας από τους πλέον πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Για πολλούς μήνες, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπάρ ήταν κλειστά, με εξαιρέσεις μόνο για τη διάθεση φαγητού με delivery ή take away. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε τζίρο, να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους και να βρεθούν σε κίνδυνο λουκέτου.

Με την άρση των περιορισμών, ο κλάδος ανέπνευσε με μικρή ανάσα, αλλά όχι χωρίς προβλήματα. Για να λειτουργήσουν, οι επιχειρήσεις εστίασης έπρεπε να τηρήσουν μια σειρά από μέτρα υγείας και ασφάλειας, όπως:

– Να δέχονται μόνο πελάτες στους εξωτερικούς χώρους

– Να διαθέτουν self test για τους εργαζόμενους

– Να δέχονται μόνο πελάτες με SMS στο 13033

– Να δέχονται μόνο 6 άτομα ανά τραπέζι

– Να μη δέχονται πελάτες μετά τις 22:45

– Να μην έχουν μουσική

Αυτά τα μέτρα, πέρα από το ότι περιόριζαν την προσέλευση και τη διαμονή των πελατών, αύξαναν και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι επιχειρηματίες εστίασης έπρεπε να πληρώσουν για τα self test, για την απολύμανση των χώρων, για την αγορά ή την ενοικίαση ομπρελών και θερμαστρών, για τη συμμόρφωση με τους κανόνες αποστάσεων και χωρητικότητας.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις εστίασης αντιμετώπιζαν και άλλα προβλήματα, όπως:

– Τη μείωση της ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης και του φόβου μόλυνσης

– Τη δυσκολία στον εφοδιασμό με πρώτες ύλες και αγαθά

– Την αύξηση των τιμών σε προμηθευτές και ενέργεια

– Το βάρος των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

– Τη δυσκολία στη ρύθμιση και εξόφληση των χρεών προς το δημόσιο και τους δανειστές

– Τη συγκυρία του νέου νόμου για το κάπνισμα, που απαιτούσε νέες προσαρμογές

Όλα αυτά δημιούργησαν ένα αβέβαιο και δυσχερές πλαίσιο για τους επιχειρηματίες εστίασης, που έβλεπαν να διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους. Γι’ αυτό, ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης και ελάφρυνσής τους, όπως:

– Τη μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ στη γαστρονομία

– Τη μείωση ή κατάργηση των φόρων επί των επιχειρήσεων.

– Την επέκταση των επιδομάτων αποζημίωσης και επιστρεπτέων προκαταβολών

– Την ευελιξία στη χρήση των εξωτερικών χώρων και τη δυνατότητα να έχουν μουσική

– Τη διευκόλυνση στην πρόσληψη και κατάρτιση προσωπικού

– Τη δημιουργία ενός σχεδίου ανάκαμψης και ανάπτυξης για τον κλάδο

Ο κλάδος της εστίασης είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού. Συμβάλλει στη δημιουργία απασχόλησης, στη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας και πολιτισμού, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Γι’ αυτό, αξίζει να λάβει τη στήριξη και τη φροντίδα που χρειάζεται για να ξεπεράσει την κρίση και να ανθίσει ξανά.

Γραφείο Τύπου ΠΑΣΚΕΔΙ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

ΠΑΣΚΕΔΙ: 20 Χρόνια Αφιερωμένα στην Εστίαση και Διασκέδαση

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα άνθισε στο ρεύμα της εποχής....

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Η Πρωτοβουλία του ΠΑΣΚΕΔΙ για επέκταση του επιδόματος ανεργίας

Η κυρία Νίκη Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων & Καταναλωτών Εστίασης...

ΕΣΤΙΑΣΗ

Παράταση Απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ και ΦΗΜ για Εστιατόρια: Νέα Οδηγία της ΑΑΔΕ

Η πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με κωδικό Α....