Ο επίλογος της Παρασκευής: Απίστευτος ο κόσμος κι ο χαρακτήρας μας

12 Δεκεμβρίου, 2020
adonis3

Από Άκης Σακισλόγλου

Έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρεις μήνες για να καταλάβουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη τι ακριβώς έφταιξε και ξέφυγε η κατάσταση με την πανδημία. Την απάντηση την έδωσε σήμερα ο καλύτερος υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο Αδωνις Γεωργιάδης.  Διότι μέχρι σήμερα εικάζαμε ότι για την έξαρση του ιού στη βόρεια Ελλάδα βασικές αιτίες ήταν το πάστωμα στα λεωφορεία, η σύνδεση με τα Βαλκάνια από τα χερσαία μας σύνορα, η πίεση των εργαζόμενων να δουλέψουν χωρίς τα απαραίτητα μέσα προφύλαξης και άλλα τέτοια.

Λάθος! Ο Κορονοϊός στη βόρεια Ελλάδα εξαπλώθηκε γιατί, σύμφωνα με τον υπουργό ανάπτυξης, «είναι ο χαρακτήρας μας που ευθύνεται».  Ναι, καλά διαβάσατε. Ο χαρακτήρας μας. Ο απίστευτος χαρακτήρας των θεσσαλονικιών γιατί, όπως εξήγησε ο υπουργός, από την επίσκεψη του στη ΔΕΘ στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, διαπίστωσε πως ήμασταν ο ένας πάνω στον άλλον στα εστιατόρια κι όταν ρώτησε τον μαγαζάτορα τον λόγο, εκείνος του απάντησε «γιατί έτσι είμαστε πάντα».

Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, ο Αδωνις γνώριζε τουλάχιστον 20 μέρες πριν αυτό που ο Σωτήρης Τσιόδρας αγνοούσε στις 30 Σεπτεμβρίου γι αυτό και έλεγε πως «η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της». Γιατί δεν ενημέρωσε τον κύριο καθηγητή ώστε να εισηγηθεί σκληρότερα μέτρα; Γιατί δεν ζήτησε αυστηρότερους ελέγχους; Δε θα μάθουμε ποτέ. Μπορεί και να μην είναι «του χαρακτήρα μας».

Καλά θα έκανε, βέβαια, ο λαλίστατος Αδωνις Γεωργιάδης που βγαίνει καθημερινά σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και  τουιτάρει συνεχώς, να αφήσει τα «ξένα χωράφια» και τις στερεοτυπικές αστήριχτες διαπιστώσεις και να ασχοληθεί λίγο με το υπουργείο του. Ως υπουργός ανάπτυξης, έχει κάποια απάντηση να δώσει στη δήλωση του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης ότι το 85% των καταστημάτων της πόλης δεν μπορεί να υποστηρίξει τη διαδικασία του click away γιατί απλά δεν διαθέτει σάιτ διαδικτυακών πωλήσεων;

Κι αν δεν φρόντισε ενάμιση χρόνο τώρα που είναι υπουργός να προωθήσει ευρωπαϊκά προγράμματα εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, μήπως να ασχοληθεί τώρα με τις καταγγελίες των εμπόρων ότι γνωστές αλυσίδες παραβαίνουν τους κανόνες ανταγωνισμού και πουλούν κανονικά τα προϊόντα τους με το πρόσχημα της χονδρικής;

Αφού έχει τόσο εμπεριστατωμένη άποψη ο Αδωνις Γεωργιάδη για τη Θεσσαλονίκη και ξέρει καλά πως και γιατί ξέφυγε η κατάσταση στον Κορονοϊό, ας μας πει πως και γιατί τόσες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά στην συμπρωτεύουσα; Αν δεν είναι σίγουρος, ας ρωτήσει τον πρωθυπουργό πόσα «ενοικιάζεται» είδε στην Τσιμισκή πριν πάει να δώσει την πιο «ασφαλή» συνέντευξη στην ιστορία της δημοσιογραφίας (συνήθως μιλάει σε συγγενείς του ή σε πρώην υποψήφιους βουλευτές του).

Ας μας πει ο υπουργός της ανάπτυξης γιατί από τον Μάρτιο φτάσαμε Δεκέμβριο και οι επιχειρήσεις δεν πήραν ΤΙΠΟΤΑ εκτός από δανεικά της επιστρεπτέας προκαταβολής τα οποία θα κληθούν να καταβάλλουν από το 2022 σε δόσεις; Έχει καμιά απάντηση γιατί εκείνα τα 60 δις που ΘΑ έφερνε από την Ευρώπη ο πρωθυπουργός δεν έφτασαν σε καμία ταμεία ταμειακή επιχείρησης; Ακόμα και το πρόγραμμα της περιφέρειας (άγνωστο γιατί το αποκαλούμε «λεφτά του Τζιτζικώστα», λες και από την τσέπη του θα τα βάλει) έχει κολλήσει και κανείς δε γνωρίζει πόσοι θα το πάρουν τελικά και μέχρι ποιο πόσο από αυτό που βάσει στοιχείων δικαιούνται;

Ο Αδωνις Γεωργιάδης μπορεί να ξέρει απέξω με τη σειρά όλους τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου, αλλά από Θεσσαλονίκη κι από ανάπτυξη έχει μαύρα μεσάνυχτα και στην πόλη μας έφερε ότι και ο πρωθυπουργός χθες από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών: ΤΙΠΟΤΑ. Το είπε, άλλωστε και ο Στέλιος Πέτσας: «ο πρωθυπουργός δε θα γυρίσει από τη σύνοδο κορυφής αν δε φέρει κάτι». Έφερε. Αυτό που φέρνει καθημερινά και ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Βασίλης Κικίλιας και η Λίνα Μενδώνη και ο Μάκης Βορίδης (που τον θυμηθήκαμε πάλι αυτόν…)

Σήμερα, όμως, είχαμε και καλά νέα που αφορούν στην κεντρική Μακεδονία. Ο Αγγελος Χαριστέας ανέλαβε αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης γιατί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα πάντα ίσχυε στις επιλογές του το «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Λογικά στον επόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα αναλάβει το υφυπουργείο αθλητισμού.

Απλοί νόμοι της φυσικής: τα ετερώνυμα έλκονται.  Επιστρέφοντας στην πανδημία του Κορονοϊού, είπαμε όλοι τις τελευταίες μέρες να είμαστε λίγο πιο επιεικείς με την κυβέρνηση γιατί οι δείκτες, έστω και με το τόσο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που επιφέρει το Lockdown, βελτιώνονται αρκετά. Κι ενώ λες ότι δε θα μιλήσεις, τα έχεις πει όλα αυτούς τους μήνες, κάνε ένα διαλειμματάκι, ανοίγεις πριν λίγο την τηλεόραση και ακούς τον Γκίκα Μαγιορκίνη να απαντά στην ερώτηση  γιατί η χώρα μας τα πάει τόσο άσχημα το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις υπόλοιπες στην αναλογία θανάτων ανά 100.000 κατοίκους λέγοντας το εξής: «κοιτάξτε, δεν είναι ωραίο να συγκρίνουμε».

Για σταθείτε ρε παιδιά! Στην αρχή της πανδημίας σας καταλογίζαμε τα μύρια όσα για παραλείψεις και αναλγησία και μάς αποστομώνατε λέγοντας ότι «η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα από πάρα πολλές χώρες» (που όντως τα πήγε δηλαδή απλά όχι γιατί κάνατε κάτι εσείς πέραν του ότι κλείσατε εγκαίρως τη χώρα). Και τώρα μάς μαλώνετε γιατί «δεν είναι ωραίο να συγκρίνουμε»; Τι είναι οι άλλες χώρες; Παιδάκια που θα νιώσουν άσχημα και θα αποκτήσουν ψυχολογικά προβλήματα;  Σαν να μη μας τα λέτε και πολύ καλά κύριε Γκίκα μας.

Εμείς, σε αντίθεση με σας λέμε να αρχίσουμε να συγκρίνουμε. Και τα περιοριστικά μέτρα που συνεχίζονται ενώ η Ευρώπη ουσιαστικά μόνο της εστίαση έχει κλείσει, και τις αποφάσεις σας για τη λειτουργία των εκκλησιών, και τις παλινωδίες με την καταγραφή των τεστ, με τις συνθήκες στα νοσοκομεία, με τις προσλήψεις προσωπικού και τις επιτάξεις κλινικών.

Τον Μάιο μάς δημιουργήσατε μια εντύπωση πώς όλος ο πλανήτης ρωτούσε αν δίνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μεταγραφή. Και τώρα θα σταματήσουμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις άλλες χώρες; Υ.γ.: Και κλείνουμε επιστρέφοντας στο αγαπημένο πρόσωπο της κυβέρνησης, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνι Γεωργιάδη. «Λυπούμε πολύ για σας», δήλωσε ο υπουργός απευθυνόμενος στον Μιχάλη Ζορπίδη, πρόεδρο του επαγγελματικού επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

«Δεν έχετε καμία συναίσθηση του τι συμβαίνει στην πόλη σας», συμπλήρωσε απαντώντας στην αιχμή του κυρίου Ζορμπίδη ότι η πολιτική του υπουργείου ανάπτυξης θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.    Για τη νέα Δημοκρατία ο κύριος Ζορμπίδης ήταν πάντα ένα αξιόλογο στέλεχος. Μέχρι να φτάσει η πρώτη φορά στα χρονικά να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις και τις προτεραιότητες που βάζει στην στήριξη των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας.

Ξαφνικά ο Μιχάλης Ζορμπίδης «δεν έχει συναίσθηση του τι συμβαίνει στην πόλη του». Και το λέει αυτό ο Αδωνις. Που ξέρει καλά ότι για όσα συμβαίνουν στην πόλη μας φταίει… ο χαρακτήρας μας! Ίσως σήμερα ο Μιχάλης Ζορμπίδης να κατάλαβε τι σημαίνει να σε θεωρούν δεδομένο, δικό τους. Ίσως λίγο σκληρά να κατάλαβε και πόσο «μαύρο πρόβατο» μπορείς να γίνεις αν ΜΙΑ ΦΟΡΑ τολμήσεις να ψελλίσεις μια αντίθετη άποψη σε αυτό το κόμμα των άριστων. Καλό Σαββατοκύριακο.
ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους