Ταμείο Ανάκαμψης: «Ξεκλειδώνουν» 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα – Πού θα κατευθυνθούν οι πόροι

12 Δεκεμβρίου, 2020
tameio-anakampsis-oursoula-52
Η Αθήνα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. με την μορφή δανεισμού

Θετικό πρόσημο αφήνει η συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς ανοίγει ο δρόμος πλέον για την χρηματοδότηση των κρατών μελών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα η οποία θα λάβει συνολικά 32 δισ. ευρώ.

Πλέον η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει με ένα τεράστιο πακέτο ανάκαμψης από την οικονομική συρρίκνωση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 12,8% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ.

Η χώρα μας είναι από τις πρώτες που έχει ήδη καταθέσει το σχέδιό της για τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ένα σχέδιο που είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να ξεκινήσουν τα διαδοχικά στάδια χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την διαδικασία, τα σχέδια των κρατών μελών θα περάσουν από μελέτη και έγκριση από την Κομισιόν.

Η Αθήνα, σύμφωνα και με την απόφαση της προηγούμενης Συνόδου που αφορούσε την Οικονομία, θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. με την μορφή δανεισμού.

Μόνο το 2021, προβλέπεται ότι, από όλα τα εργαλεία του Ταμείου, οι πόροι θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα το 2021 αναμένεται να απορροφήσουμε 2,635 δισ. ευρώ επιχορήγησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, τα 1,132 δισ. ευρώ θα είναι προκαταβολή που αναμένεται να εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021 και τα 1,504 δισ. ευρώ είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του δευτέρου εξαμήνου.

Το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί από τον Ιανουάριο και από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%).

Τον στόχο της ψηφιακής μετάβασης θα εξυπηρετήσουν πρώτα έργα όπως:

  • Η έναρξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G)
  • Η ψηφιοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και της Δικαιοσύνης
  • Η αναβάθμιση της ΑΑΔΕ


Αντιστοίχως τον στόχο της πράσινης μετάβασης, θα εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα, έργα όπως:

  • Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος εξοικονομώ – αυτονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και εμπορικών ακινήτων
  • Το έργο της απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ενέργειας
  • Η έναρξη των έργων διασύνδεσης της Κρήτης και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου, με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ενδοχώρας
  • Η ενίσχυση των υποδομών της χώρας απέναντι στις κλιματική αλλαγή
  • Η προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Το πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων

Ο σχεδιασμός θέλει να προηγούνται οι δημόσιες επενδύσεις εθνικής εμβέλειας, και να έπονται οι ιδιωτικές, οι οποίες θέλουν περισσότερη προετοιμασία αφού εκτός από τους ιδιώτες θα πρέπει να προετοιμαστεί και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα κληθεί να καλύψει το 30% της κάθε επένδυσης.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ήδη τη λειτουργία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδικής υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο οργανωτικό πλαίσιο για την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που δικαιούται η Ελλάδα.

Εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει και περίπου 38 δισ. ευρώ επιπλέον, τα οποία προέρχονται από την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021 – 2027), το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για μία κλιματικά ουδέτερη και πράσινη οικονομία και από τους πόρους για την ενίσχυση της αγροτικής πολιτικής.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ