Ο«εκτσογλανισμός» ως πολιτικός όρος εισήχθη στην δημόσια σφαίρα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. H επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον επαναφέρει, από το βήμα της Βουλής, ταυτίζοντάς τον με τον ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε ένα άλμα λογικής και σε μια πολιτική ανάγκη.

Το άλμα λογικής ήταν η απόδοση ευθύνης στον ΣΥΡΙΖΑ για την εμπρηστική επίθεση στο κτίριο του ομίλου Real, παρ’ ότι αυτή καταδικάστηκε άμεσα και κατηγορηματικά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως συνέδεσε την επίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι, όπως είπε, στόχος των εμπρηστών έγιναν μέσα ενημέρωσης τα οποία άσκησαν σφοδρή κριτική στον «βερναρδακισμό». Το πάτημα του το έδωσε η απαράδεκτη ενέργεια του Χριστόφορου Βερναρδάκη να ταυτίσει την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την κατηγορούμενη για τους φόνους των παιδιών της Ρούλα Πισπιρίγγου.

Η πολιτική ανάγκη εκπορεύεται από το κενό στρατηγικής στο οποίο έχει εγκλωβιστεί ο πρωθυπουργός μετά την απόφασή του να μην πάει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο. Εκπορεύεται επίσης από τα δημοσκοπικά δεδομένα και από τον εκτροχιασμό της κρίσης της ακρίβειας. Η κυβέρνηση φθείρεται σταθερά, η ακρίβεια παραμένει επίσης σταθερά το πρώτο κριτήριο ψήφου των πολιτών και το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο κάμπτεται. Αρα η ΝΔ έχει απόλυτη ανάγκη να στρέψει την ατζέντα μακριά από την πληθωριστική κρίση και να ανασυστήσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ των δεξιών και ακροκεντρώων δυνάμεων.

Εξ ου και οι όροι «εκτσογλανισμός», «φαρισαϊσμός» και «τοξικότητα» που απέδωσε από την Βουλή στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, συνοδεύτηκαν και από τον όρο «τραμπισμός αλά Γκρέκα» που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για να καταγγείλει την κριτική που άσκησε η Κουμουνδούρου στην αποφυλάκιση Λιγνάδη.

Πρόκειται για μια σαφή επιχείρηση ακραίας πόλωσης, η οποία ξένισε αρκετούς και εντός ΝΔ. Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές είδαν πίσω από το σκληρό ροκ του πρωθυπουργού αμφιθυμία και σύγχυση για το εάν τελικά έχει αποφασίσει όντως ότι  δεν θέλει τις πρόωρες εκλογές, παρά την κατηγορηματική δέσμευσή του για εξάντληση της τετραετίας. Και αρκετοί ήταν εκείνοι που δυσφόρησαν θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η τοξικότητα συσπειρώνει ή απωθεί τους μετριοπαθείς κεντροαριστερούς και κεντρώους ψηφοφόρους που επιχειρεί να «μαντρώσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, το βαρύ ατόπημα Βερναρδάκη αποδίδεται κυρίως στο προσωπικό του άγχος εν όψει εκλογών. Στην Κουμουνδούρου λένε πως ξέρει ότι δύσκολα θα εκλεγεί βουλευτής και σηκώνει θόρυβο κοιτώντας προς ένα «οπαδικό» κομματικό κοινό. Επιχειρεί, όπως λένε επίσης, να σπάσει την εσωκομματική πολιτική απομόνωσή του καθώς οι σχέσεις του με την Κουμουνδούρου έχουν κλονιστεί βαθιά από την εποχή των ευρωεκλογών του 2019 και τις τότε μοιραίες εκτιμήσεις περί ανατροπής των δημοσκοπικών δεδομένων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι θα προτιμούσαν να έχει διαγραφεί αμέσως μετά την ανάρτηση του επίμαχου βίντεο «Κεραμέως-Πισπιρίγκου». Η απάντηση που δίνεται ωστόσο από την πλευρά της Κουμουνδούρου είναι πως από την στιγμή που ζήτησε συγγνώμη και κατέβασε την ανάρτηση μια διαγραφή δεν θα ήταν κίνηση πολιτικής ουσίας αλλά επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.

Από εκεί και πέρα όμως η γενική αποτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απλώς «πατάει» στο θέμα Βερναρδάκη για να φτιάξει ο ίδιος το κλίμα προεκλογικής τοξικότητας το οποίο στην συνέχεια  χρεώνει στον Αλέξη Τσίπρα. «Ο Μητσοτάκης καταρρέει και έχει τεράστια ανάγκη το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» είναι η άποψη που διατυπώνεται στην Κουμουνδούρου.

Με βάση αυτή την ανάγνωση προεξοφλούν σκληρό πολιτικό ροκ για όλο το επόμενο διάστημα. Και εξακολουθούν να μην προεξοφλούν ότι η δέσμευση Μητσοτάκη θα τηρηθεί στο ακέραιο και δεν θα στηθούν πρόωρες κάλπες.

ΠΗΓΗ