Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Νέα μαζική τροφική δηλητηρίαση σε γάμο
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΛΕΓΧΟΙ - ΠΡΟΣΤΙΜΑΕΣΤΙΑΣΗΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Νέα μαζική τροφική δηλητηρίαση σε γάμο

Αμέτρητες οι περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων σε γάμους λόγω κακού χειρισμού των τροφίμων από το Catering.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η πιο όμορφη στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού, καταστρέφεται από λάθος χειρισμό του catering που προσφέρει το γεύμα στους καλεσμένους. Πριν από περίπου ένα χρόνο 50 καλεσμένοι σε γάμο στην περιοχή της Μεσαράς στην Κρήτη, κατέληξαν στο Κέντρο Υγείας Μοιρών με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. Τον περασμένο Ιούνιο 50 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν στην Αϊόβα των ΗΠΑ στο γαμήλιο δείπνο, τον περασμένο Μάιο 135 καλεσμένοι σε γάμο στην Ινδία κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ σε βάφτιση το 2016  στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, αρρώστησαν συνολικά 73 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο εγκύων γυναικών – εκ των οποίων η μία υποβλήθηκε σε πρόωρη καισαρική για να προστατευτεί το μωρό και η ίδια- πολλών ανήλικων παιδιών, αλλά και ηλικιωμένων. Το δικαστήριο καταδίκασε την υπεύθυνη της εταιρείας catering σε φυλάκιση συνολικά 39 ετών, η μεγαλύτερη ποινή που έχει δοθεί ποτέ σε τέτοια υπόθεση.

Αξίζει όμως να αναφερθεί και μία περίπτωση στην Αυστραλία όπου 30 καλεσμένοι σε γάμο παρουσίασαν πυρετό ναυτία διάρροια και εμετό. Το ίδιο έπαθαν και 70 επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν σε συνέδριο στον ίδιο χώρο λίγες ημέρες νωρίτερα. O Gary Kennedy, ένας επιστήμονας τροφίμων, είπε στη  Daily Mail , ότι το ξέσπασμα μπορεί να μην προκλήθηκε από το φαγητό το οποίο ήταν εντελώς διαφορετικό. Ο ειδικός πιθανολόγησε κάποιος από τους εργαζομένους του catering να ήταν άρρωστος και μη συμπτωματικός και μετέφερε την ασθένεια μέσω των τροφίμων στους καλεσμένους.

Τώρα άλλη μία παρόμοια υπόθεση σε γάμο στο Αϊντάχο των ΗΠΑ,  διερευνήθηκε από το Υπουργείο Υγείας του Αϊντάχο και το Υπουργείο Υγείας της Νοτιοδυτικής Περιφέρειας (SWDH). Σύμφωνα με την έκθεση των αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Mint Barrel Barn και τροφοδοτήθηκε από την Horsewood Catering. Το γεύμα ήταν με μπουφέ και περιλάμβανε μοσχαρίσιο κρέας (μέτριες-σπάνιες και καλομαγειρεμένες επιλογές), πουρέ πατάτας σκόρδου, σάλτσα, τυρί, κουνουπίδι, σαλάτα (επιλογές ντρέσινγκ ράντσο και βινεγκρέτ), βούτυρο huckleberry, ψωμί, λωρίδες κοτόπουλου και πατάτες. Τα επιδόρπια περιλάμβαναν κουλουράκια με σοκολάτα, κέικ ποπ και μπισκότα σοκολάτας από την Albertsons. Από τα συνολικά 75 κρούσματα, μεταξύ των οποίων και ο γαμπρός, ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά και 74 θεωρήθηκαν πιθανά λόγω έκθεσης και συμπτωμάτων. Σαράντα έξι περιπτώσεις ήταν γυναίκες (61%). Ένα κρούσμα νοσηλεύτηκε και τέσσερις επισκέφτηκαν γιατρό. Τα συμπτώματα ήταν διάρροια, κράμπες στην κοιλιά, ρίγη, πυρετός, έμετος και ναυτία.

Κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο δεν προσδιορίστηκε ως πηγή, καθώς τα άρρωστα άτομα ανέφεραν ένα ευρύ φάσμα τροφίμων και κανένα μη άρρωστο άτομο δεν απάντησε στην έρευνα. Υπήρχε υποψία διασταυρούμενης μόλυνσης και πολλά τρόφιμα μπορεί να ήταν το όχημα μετάδοσης. Το E.coli  ήταν το ύποπτο παθογόνο, καθώς εντοπίστηκε σε δείγμα κοπράνων ενός άρρωστου καλεσμένου, αναπτύχθηκε σε δείγματα από τρόφιμα και ταιριάζει με τη συμπτωματολογία και την περίοδο επώασης που καταγράφηκαν στα αποτελέσματα της έρευνας.

Με βάση τα παραπάνω η τροφική δηλητηρίαση σε γάμους είναι κάτι που δυστυχώς συμβαίνει πολύ συχνά. Η πιο κοινή αιτία τροφικών δηλητηριάσεων σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις είναι η μόλυνση των τροφίμων από βακτήρια και ιούς. Αυτό συμβαίνει γενικά λόγω:

  • κακών τεχνικών παρασκευής τροφίμων που οδηγούν σε διασταυρούμενη μόλυνση των συστατικών
  • κακής αποθήκευσης τροφίμων
  • ακάθαρτες επιφάνειες και εξοπλισμός κουζίνας
  • αδυναμία σωστού χειρισμού του ζεστού φαγητού
  • αποτυχία διατήρησης του κρύου φαγητού
  • κακή προσωπική υγιεινή από μάγειρες και χειριστές τροφίμων.

Η γνώση των αιτιών σημαίνει ότι οι διευθυντές και το προσωπικό των catering μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προώθηση της σωστής ασφάλειας των τροφίμων.

Όλα τα παραπάνω υπενθυμίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε εκδηλώσεις που εξυπηρετούνται πολλά άτομα από catering. Οι διοργανωτές έχουν πολλά άλλα να σκεφτούν και το θέμα της ασφάλειας τροφίμων αγνοείται από τους νιόπαντρους ή τους εορταζόμενους και το βάρος πέφτει στην εταιρεία τροφοδοσίας η οποία πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά με βάση την εμπειρία και ένα καλό ιστορικό.

cibum.gr Συνεργάτης ΠΑΣΚΕΔΙ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Η Πρωτοβουλία του ΠΑΣΚΕΔΙ για επέκταση του επιδόματος ανεργίας

Η κυρία Νίκη Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων & Καταναλωτών Εστίασης...

ΕΣΤΙΑΣΗ

Παράταση Απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ και ΦΗΜ για Εστιατόρια: Νέα Οδηγία της ΑΑΔΕ

Η πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με κωδικό Α....

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία νέα για τα POS

Κοινή Ανακοίνωση Τύπου – Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ Στις...