Οι δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δίνουν στο ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη μια σοβαρή πολιτική «προίκα»: Ισχυρή διείσδυση στον χώρο του κέντρου η οποία σε κάποιες μετρήσεις (όπως της Marc) γίνεται και προβάδισμα τόσο έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και έναντι του Αλέξη Τσίπρα, και υψηλή δημοφιλία και αποδοχή στους ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται δεύτερος σε θετικές γνώμες μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και ξεπερνά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον φαίνεται να διαμορφώνει μια αναλογία 2 προς 3 στην εκλογική του απήχηση σε ό,τι αφορά τα ποσοστά του τρίτου κόμματος έναντι του δεύτερου, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την «προίκα» επιχειρεί να διαφυλάξει και να την φθάσει μέχρι τις εκλογές, όποτε κι εάν γίνουν αυτές, ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επιμένοντας ευλαβικά στην γραμμή της «πολιτικής αυτονομίας», αλλά ο στόχος δεν είναι εύκολος. Αφενός διότι, όπως λέει στο tvxs.gr έμπειρος δημοσκόπος, τα υψηλά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ και του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αποτελούν παγιωμένο εκλογικό χαρακτηριστικό αλλά αποτυπώνουν κυρίως προσδοκίες – άρα, το Κίνημα Αλλαγής θα μετριέται και θα ζυγίζεται καθημερινά στις θέσεις, στις προτάσεις του και εν τέλει, στην τοποθέτησή του στο πολιτικό και ιδεολογικό τόξο.

Αφετέρου, διότι η πόλωση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και η αμφίπλευρη πίεση προς την Χαριλάου Τρικούπη, δεν ευνοεί την ιδιαιτερότητα – πόσο μάλλον, που η πίεση τροφοδοτείται πλέον και από την δεξιόστροφη πτέρυγα του ίδιου του ΚΙΝΑΛ, με ενδεικτικές τις τελευταίες και αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, της Εύας Καϊλή και της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Σ’ αυτό το κάδρο η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο Action24 έστειλε δύο ενδιαφέροντα σήματα, με αποδέκτες τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα.
Για τον μεν πρωθυπουργό, ίσως έχει σημασία το μήνυμα Ανδρουλάκη ότι μπορεί και να υποτιμά τον πρώτο γύρο των εκλογών, εκείνον που θα γίνει με απλή αναλογική. Και για τον Αλέξη Τσίπρα  έχει επίσης ενδιαφέρον ότι όρισε μια απόλυτη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ – την διαχωριστική γραμμή που ορίζεται από το «μοντέλο Πολάκη».

«Ο κ. Μητσοτάκης ζητά αυτοδυναμία με την απλή αναλογική και λέει από τώρα στον ελληνικό λαό, ότι εγώ τις πρώτες εκλογές, επί της ουσίας, τις κάνω έτσι για το θεαθήναι, θα κάνω και δεύτερες. Και είναι αυτό θεσμική συμπεριφορά;», ρώτησε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενος στο Μαξίμου. Και σε ό,τι αφορά την προοδευτική διακυβέρνηση στην οποία καλεί ο Αλέξης Τσίπρας, είπε:

«Προοδευτικό μέτωπο με ποιους; Με τον Πολάκη; Ακούστε. Εμείς, σας ξαναλέω, έχουμε αξιακές διαφορές. Θα δεχόμουν εγώ στο κόμμα μου, να είχα στελέχη, που μιλάνε με τα εργαλεία του Όρμπαν και του Κατσίνσκι στην Πολωνία, που έβγαλε χθες απόφαση το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έβγαλε μια απόφαση κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, γιατί; Γιατί έκαναν αυτά που προτείνει ο κύριος Πολάκης να κάνουν όταν θα γίνουν κυβέρνηση. Είναι αυτό προοδευτικό μέτωπο;».

Στην ίδια συνέντευξη, πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν απέφυγε, ξανά, την αμήχανη ισορροπία σε ό,τι αφορά τα μετεκλογικά διλήμματα, και το πώς θα τα απαντήσει το κόμμα του. «Το δίλημμα δεν θα είναι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Το δίλημμα, μετά τις πρώτες εκλογές, θα είναι μεταξύ νικητών και ηττημένων», αλλά δεν εξήγησε τι σημαίνει και ποια μπορεί να είναι η σχέση «νικητών και ηττημένων», όπως δεν εξήγησε ούτε αυτή τη φορά πως ακριβώς προσδιορίζει την «σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση».

ΠΗΓΗ