Κτηνοτροφία: ανησυχία για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

8 Αυγούστου, 2019
Κτηνοτροφία: ανησυχία για την αφρικανική πανώλη των χοίρων
Σε έξαρση είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων στη Βουλγαρία, με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες θανατώσεις ζώων. Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες Αρχές λαμβάνουν μέτρα για το δύσκολο αυτό νόσημα.

Σε έξαρση είναι η αφρικανική πανώλη των χοίρων στη Βουλγαρία, με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες θανατώσεις ζώων. Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες Αρχές λαμβάνουν ήδη μέτρα για το δύσκολο αυτό νόσημα, όπως δήώσε στο Open ο Ευάγγελος Τσιαμάδης, κτηνίατρος του τμήματος υγείας ζώων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Την ανησυχία των κτηνοτρόφων για τη συγκεκριμένη νόσο εξέφρασε από την πλευρά του, μιλώντας στην “Ώρα Ελλάδος Καλοκαίρι”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος, Βάκης Τσιομπανίδης, καταγγέλλοντας παράλληλα πως στον Έβρο δεν υπάρχουν κτηνίατροι για να κάνουν ελέγχους στις χοιροτροφικές μονάδες.

«Ένα 10-15% έχει τσιμπήσει η τιμή του χοιρινού από τις αρχές του καλοκαιριού, στη χώρα μας όχι τόσο, κυρίως, εξαιτίας της πανώλης των χοίρων όσο λόγω της αυξημένης ζήτησης που παρατηρείται τη θερινή περίοδο στα νησιά και του τουριστικού ρεύματος εκεί», όπως δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών-Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης. 

Αν και το ποσοστό που εισάγουμε από τη Βουλγαρία δεν είναι μεγάλο καθώς αγγίζει μόλις ένα 15% της συνολικής κατανάλωσης «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βουλγαρικό κρέας είναι πιο φτηνό από το αντίστοιχο γερμανικό, το ολλανδικό και το βέλγικο. Ενδεχομένως οι βορειοευρωπαίοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση όπως αυτή έχει δημιουργηθεί και να αυξήσουν τις τιμές οι έμποροι τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθεί η αγορά» τόνισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ορεστιάδας, Βάκης Τσιομπανίδης.  

Πέρα όμως από την τιμή του χοιρινού η αφρικανική πανώλη αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και την συμπεριφορά των καταναλωτών. «Κάθε φορά που παίρνει διαστάσεις μια αρρώστια στο ζωικό βασίλειο, δημιουργείται ένας φόβος στους καταναλωτές και συνήθως αποφεύγουν να αγοράσουν το προϊόν αν και οι ανησυχίες τους δεν ευσταθούν καθώς όλα τα προϊόντα που καταλήγουν στους πάγκους των σούπερ μάρκετ και των κρεοπωλείων είναι απολύτως ελεγμένα» είπε στο ethnos.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, Κώστας Δαδούσης.

Ανησυχία ότι η πανώλη των χοίρων αργά ή γρήγορα θα περάσει και τα ελληνικά σύνορα εκφράζει και ο κ. Δαδούσης. «Η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί εύκολα και είναι θέμα χρόνου να φτάσει κα την ελληνική επικράτεια. Έχουμε λάβει μέτρα, όμως. Το πρόβλημα είναι ότι η αρρώστια είναι μεταδοτική από αγριόχοιρους, οι οποίοι δεν περιορίζονται από τα σύνορα και διασχίζουν καθημερινά και ανεξέλεγκτα τα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας Δεν έχουν visa τα αγριογούρουνα. Οι φόβοι είναι έντονοι ότι μπορεί να προσβληθούν και τα ελληνικά κοπάδια», είπε στο ethnos.gr ο κ. Δαδούσης.

Τραγική κατάσταση στη Βουλγαρία 

Στη Βουλγαρία έχουν εντοπιστεί πάνω από 20 εστίες αφρικανικής πανώλης σε χοίρους εντός βιομηχανικών χοιροτροφικών μονάδων, καθώς και σε φάρμες ιδιωτών, στο βόρειο τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν θανατωθεί πάνω από 50.000 χοίροι μόνο τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ πέμπτη ημέρα συνεχίζεται ο αποκλεισμός του δρόμου Σλίβεν – Γιάμπολ της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας, στην περιοχή του χωριού Κρουσάρε, λόγω κινητοποιήσεων χοιροτρόφων. Οι κινητοποιήσεις είναι κατά της απαίτησης των κτηνιατρικών αρχών να σκοτωθούν τα οικιακά γουρούνια λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή του Σλίβεν ακόμη δεν υπάρχουν κρούσματα αφρικανικής πανώλης. Σε δύο βιομηχανικά χοιροτροφεία στον νομό εκτρέφονται 3 994 ζώα. 5 140 περίπου είναι τα γουρούνια στα άλλα αγροκτήματα.

Πηγή: ethnos.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους