Κορωνοϊός: Πώς η καραντίνα και η απαγόρευση συναθροίσεων σώζει ζωές

12 Μαρτίου, 2020
Κορωνοϊός: Πώς η καραντίνα και η απαγόρευση συναθροίσεων σώζει ζωές
Κορωνοϊός: Πώς η καραντίνα σώζει ζωές - Η "Μείωση της Καμπύλης" σημαίνει ότι τα μέτρα πρόληψης αφορούν την επιβράδυνση του ποσοστού που οι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό.

Ο κορονοϊός θεωρείται πλέον και επισήμως πανδημία, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης. Αυτό που είναι αβέβαιο είναι το πόσο μεγάλη τροπή θα πάρει και πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί. Σύμφωνα με τον Marc Lipsitch, επιδημιολόγο – ερευνητή στο Χάρβαρντ, το 20 έως 60% των ενηλίκων στις ΗΠΑ σίγουρα κάποια στιγμή θα μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Μέχρι στιγμής, το 80% των περιπτώσεων παγκοσμίως που έχει μολυνθεί, παρουσίασε ήπια συμπτώματα, αλλά εάν και το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 1% (κάτι που υπολογίζουν οι ειδικοί), είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί μεγάλος αριθμός θανάτων.

Οι ταχείς ρυθμοί με τους οποίους εξαπλώνεται ο ιός, διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει. Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι επιδημιολόγοι είναι ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ενδεχομένως στο μέλλον να μην μπορεί να “σηκώσει” το βάρος, λόγω του ότι περισσότεροι θα είναι οι άνθρωποι που ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία, από όσους μπορούν να χωρέσουν τα νοσοκομεία.

“Μείωση της καμπύλης”

Μία υποτιθέμενη “πλημμύρα’ στα νοσοκομεία μπορεί να αποφευχθεί μέσω μίας σειράς προστατευτικών μέτρων που ήδη οι κυβερνήσεις αρχίζουν να λαμβάνουν, όπως το κλείσιμο σχολείων, την ακύρωση μαζικών συγκεντρώσεων, αλλά και εργασία από το σπίτι.

“Ακόμα και αν δεν μειωθεί ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, το να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού μπορεί να φανεί υψίστης σημασίας”, έγραψε στο Twitter ο Carl Bergstrom, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ενώ δίπλα δημοσίευσε και ένα γράφημα που δημιουργήθηκε από τον Drew Harris και κοινοποιήθηκε από την ιστοσελίδα Economist.

Το παρακάτω γράφημα (Μείωση της καμπύλης), είναι ενδεικτικό:

 

 

Η “Μείωση της Καμπύλης” σημαίνει ότι όλα τα μέτρα πρόληψης που έχουν να κάνουν με απομόνωση ή αποφυγή συσσώρευσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων, που εφαρμόζονται σε μέρη όπως η Ιταλία και η Νότια Κορέα και σε μικρότερη κλίμακα σε μέρη όπως το Σιάτλ και η κομητεία Σάντα Κλάρα, Καλιφόρνια, δεν αφορούν τόσο την πρόληψη των ασθενειών, όσο την επιβράδυνση του ποσοστού που οι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό.

Στο κείμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ελληνικής Κυβερνήσεως και που περιέχει τα μέτρα αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού, ανακοινώνεται μεταξύ άλλων η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και χωρών θρησκευτικής λατρείας και τέχνης, καθώς και γενικά η προτροπή να αποφεύγεται η συνάθροιση του κοινού σε κλειστούς χώρους.

“Εάν οι περισσότεροι αποφεύγαμε της συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους , θα μειώναμε τον ρυθμό εξάπλωσης της νόσου”, δήλωσε στο Vox η Emily Landon, που ειδικεύεται σε μολυσματικές νόσους στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. “Αυτό θα σημαίνει ότι η μαμά μου και η μαμά σου θα έχουν ένα διαθέσιμο κρεβάτι στο νοσοκομείο εάν ποτέ το χρειαστούν”.

Επομένως, ακόμα κι αν είστε νέοι και υγιείς, έχετε ευθύνη να ακολουθείτε τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης προκειμένου να συμβάλετε στη μείωση του ρυθμού που διαδίδεται ο ιός.

“Όσο περισσότεροι νέοι και υγιείς άνθρωποι είναι άρρωστοι , τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των άρρωστων ηλικιωμένων, και άλλο τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης”, δήλωσε η Landon.

Μένουμε στο σπίτι και βοηθάμε το σύστημα υγείας

Σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε, με τον ιό να ταξιδεύει μα πολύ γρήγορους ρυθμούς, βασική μας προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσουμε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα “πλημμυρίσει” από ασθενείς που χρειάζονται εντατική φροντίδα.

Τα νοσοκομεία λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν και θα υιοθετήσουν πιο δραστικά μέτρα εάν χρειαστεί.

Αλλά μία κίνηση που μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να βοηθήσουν στην κατάσταση, είναι να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις με κόσμο αλλά και να παραμείνουν στο σπίτι εάν αισθάνονται αδιαθεσία, ειδικά εάν διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ο γιατρός τους συμβούλεψε να παραμείνουν σε καραντίνα.

Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα υγείας θα μπορεί να επικεντρωθεί στους ασθενείς που πραγματικά χρειάζονται φροντίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής.

 

Πληροφορίες: news247

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους