Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κορωνοϊός: «Ενεργός» ο ιός σε συσκευασίες τροφίμων στην Κίνα
ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κορωνοϊός: «Ενεργός» ο ιός σε συσκευασίες τροφίμων στην Κίνα

Κορωνοϊός: «Ενεργός» ο ιός σε συσκευασίες τροφίμων – Κόλλησαν άτομα

Η υπηρεσία ελέγχου νοσημάτων της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η επαφή με συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων, μολυσμένων με ζώντα νέο κορωνοϊό, θα μπορούσε να προκαλέσει μολύνσεις.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται καθώς το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εντόπισε και απομόνωσε ζώντα νέο κορωνοϊό στην εξωτερική συσκευασία κατεψυγμένου μπακαλιάρου, στην προσπάθεια του να διαπιστώσει από πού προήλθε η συρροή των κρουσμάτων που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Τσινγκτάο.

Η διαπίστωση αυτή, που γίνεται για πρώτη φορά, σημαίνει ότι θα ήταν δυνατόν να μεταφερθεί ο ιός σε μεγάλες αποστάσεις, μέσω των κατεψυγμένων τροφίμων.

Δύο λιμενεργάτες στο Τσινγκτάο, που είχαν διαγνωστεί ασυμπτωματικοί τον Σεπτέμβριο, έφεραν τον ιό σε ένα νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην πόλη, λόγω της ανεπαρκούς απολύμανσης και έλλειψης μέτρων προστασίας. Αυτό οδήγησε σε άλλες 12 μολύνσεις που συνδέονται με το νοσοκομείο, ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα οι αρχές.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού CDC ωστόσο δεν περιλαμβάνει απτές αποδείξεις ότι οι δύο εργαζόμενοι στο Τσινγκτάο προσβλήθηκαν από τον ιό που βρισκόταν στη συσκευασία των τροφίμων. Θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί αλλού και να μετέφεραν με τη σειρά τους τον νέο κορωνοϊό στις συσκευασίες που άγγιξαν, ανέφερε ο Τζιν Ντονγκ-Γιαν, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Το CDC τόνισε ότι δεν έχει καταγραφεί καμία περίπτωση στην οποία να προσβλήθηκε κάποιος καταναλωτής επειδή ήρθε σε επαφή με κατεψυγμένα τρόφιμα και ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρός. Παρ’ όλ’ αυτά, συμβούλευσε οι εργαζόμενοι που χειρίζονται, επεξεργάζονται ή πωλούν κατεψυγμένα προϊόντα να αποφεύγουν να έρχονται αυτά σε άμεση επαφή με το δέρμα τους, για την περίπτωση που έχουν μολυνθεί. Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να αγγίζουν το στόμα ή τη μύτη τους χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους και πριν βγάλουν τα ρούχα εργασίας που ενδεχομένως έχουν μολυνθεί, καθώς επίσης θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ.

Πριν από την ανακάλυψη του CDC, γενετικά ίχνη του ιού είχαν βρεθεί σε δείγματα κατεψυγμένων τροφίμων και συσκευασιών, όμως η ποσότητα του ιού ήταν πολύ μικρή και δεν είχαν απομονωθεί ζώντες ιοί, τόνισε η υπηρεσία. Μόνο οι ζώντες ιοί μπορούν να προσβάλουν ανθρώπους, τόνισε ο καθηγητής Τζιν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μπισκότα με αλλεργιογόνα ουσία

Καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι αλλεργικοί στο αυγό και έχουν ήδη...

Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στα τρόφιμα προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο ΕΦΕΤ γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων

Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων γιορτάζεται...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

«Σάντουιτς με δηλητηριασμένο ψωμί» ή όταν η τεχνητή νοημοσύνη δεν τα πάει και τόσο καλά! Άρχισε να προτείνει θανατηφόρες συνταγές σε πελάτες σούπερ μάρκετ

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί ένα σούπερ μάρκετ στη Νέα Ζηλανδία για τον σχεδιασμό γευμάτων εμφανίστηκε να...

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου “Σουβλάκι κοτόπουλο κτψ με πιπεριά” από τον Ε.Φ.Ε.Τ

Διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. Ο Ε.Φ.Ε.Τ και ειδικότερα...