Η παραίτηση της πρώην τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΜέΡΑ25 Μαρίας Μποτονάκη, με καταγγελίες για τη δημοκρατικότητα των διαδικασιών εντός του κόμματος, δεν ήρθε κεραυνός εν αιθρία. Είχαν προηγηθεί το καλοκαίρι η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτή Κωνσταντίνας Αδάμου, η οποία είχε κάνει επίσης λόγο για αντιδημοκρατικές πρακτικές και bullying εις βάρος της, καθώς και οι αποχωρήσεις μιας σειράς στελεχών. Μπορεί ένα κόμμα της Αριστεράς που μιλά στο όνομα του «ευρωπαϊκού διεθνισμού» και της «κοινωνικής απελευθέρωσης» να μη σέβεται τα μέλη του;

Δεν εξηγείται εύκολα το γεγονός ότι δεκάδες στελεχών έχουν αποχωρήσει από ένα νέο αριστερό κόμμα – ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 – και μάλιστα αφού το κόμμα αυτό έχει πετύχει κόντρα σε προγνωστικά και αναλύσεις μία μεγάλη νίκη, την είσοδό του στη Βουλή. Εκτός από τις Κωνσταντίνα Αδάμου και Μαρία Μποτονάκη, την πόρτα της εξόδου έχουν περάσει και στελέχη όπως η Ειρήνη Μήτσιου, δεύτερη σε ψήφους στην Β’ Θεσσαλονίκης, η 2η στην Α’ Αθηνών Εύα Αμπάζη, ο δικηγόρος Σερρών και πρώτος σε ψήφους Γιάννης Γιάντσιος, ο πρώην συντονιστής του ΜέΡΑ25 στην Πάτρα Περικλής Φλωρόπουλος, η ποινικολόγος Ιωάννα Λαχανά, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραμπάσης και αρκετοί άλλοι. Κι αν οι εσωκομματικές διαφωνίες και τριβές δεν αποτελούν είδηση στα, εκτός ΚΚΕ, κόμματα της ελληνικής Αριστεράς, οι αποχωρήσεις σίγουρα κάνουν θόρυβο.

«Ένα κόμμα που επιτίθεται σαν απολιθωμένος κανίβαλος στους εθελοντές του»

Στη δήλωση αποχώρησής της η πρώην συν-επικεφαλής του τομέα Δικαιοσύνης του ΜέΡΑ25 Μαρία Μποτονάκη καταγγέλλει πρακτικές που, κατ’ εκείνη, προσβάλλουν την προσωπικότητα των μελών του και υλοποιούνται από «διορισμένους» εις βάρος των εθελοντών.

«Βάλαμε ένα κόμμα στην Βουλή που επιτίθεται σαν απολιθωμένος κανίβαλος στους εθελοντές του με τρόπο που άπτεται της προσβολής της προσωπικότητας», υποστηρίζει η κα. Μποτονάκη και μιλά για «εξοστρακισμό» και «φίμωση». Αναφέρεται στον «ετσιθελισμό των διορισμένων», που όπως αναφέρει «έχουν καταντήσει μια τεράστια μάστιγα διαλύοντας κάθε τομέα και κάθε δημοκρατική διαδικασία».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής της η κα. Μποτονάκη, απαριθμεί μια σειρά από θέσεις του κόμματος ή του ίδιου του Γιάνη Βαρουφάκη τις οποίες η ίδια θεωρεί απαράδεκτες, με πρώτη την άποψη που έχει διατυπώσει ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπέρ του ραγδαίου περιορισμού της δυνατότητας των πολιτών να ασκούν έφεση κατά δικαστικών αποφάσεων που θεωρούν ότι τους αδικούν.

 

Η κα. Μποτονάκη χρεώνει ακόμα στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι είναι ο εμπνευστής του μηνιαίου προστίμου των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον Κωστή Χατζηδάκη είχε όντως αναφερθεί σε επιπλέον φόρο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους πολίτες, αλλά η αναφορά του ήταν κατ’ εκείνον ένα «διανοητικό πείραμα». Είχε πει κατα λέξη: «Μη σας βάζω ιδέες, μην το κάνετε. Είναι διανοητικό πείραμα αυτό. Έστω ότι φέρνετε μια τροπολογία, ένα νομοσχέδιο, που λέει το εξής. Κάθε πολίτης της χώρας που δεν έχει εμβολιαστεί θα πληρώνει έναν επιπλέον φόρο, χαράτσι 100 ευρώ τον μήνα, τα οποία για να πείσετε και την αντιπολίτευση, θα πηγαίνουν όλα στο ΕΣΤ, για να θωρακίσουν το ΕΣΥ». Στη συνέχεια ανέπτυξε λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δε θα έπρεπε να εφαρμόσει αυτή την ιδέα.

Ως γνωστόν, στις 30 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή μηνιαίου διοικητικού προστίμου 100 ευρώ για τους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών, κίνηση με την οποία το ΜέΡΑ25 έχει δηλώσει την αντίθεσή του. Στο κανάλι του κόμματος στο youtube υπάρχει συρραφή των δύο δηλώσεων με τίτλο «Το διανοητικό πείραμα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, που είχε προβλέψει το πρόστιμο των 100 ευρώ από τις 30 Σεπτεμβρίου».

 

Ζητήσαμε από το ΜέΡΑ25 να τοποθετηθεί σχετικά με τα όσα καταγγέλλει η κα. Μποτονάκη, όμως λάβαμε την απάντηση πως το κόμμα δε θα τοποθετηθεί επί του θέματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρία Μποτονάκη με την ιδιότητα της ελεύθερης επαγγελματία είναι δραστήριο μέλος του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, της συλλογικότητας των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων εστίασης που έχει κάνει μια σειρά παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα μπορούσε δηλαδή να αποτελεί έναν ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας του ΜέΡΑ25 με μια κοινωνική ομάδα που αναμφισβήτητα έχει πληγεί από τις κυβερνητικές επιλογές.

«Ένα κόμμα που ασκούσε εκφοβιστικές πολιτικές σε μια εγκυμονούσα»

Με βαριά λόγια κατά της ηγεσίας του ΜέΡΑ25 είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο την ανεξαρτητοποίησή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος η Κωνσταντίνα Αδάμου. Μάλιστα σε τηλεοπτική της συνέντευξη έχει υποστηρίξει ότι της επιβλήθηκε ο πολιτικός όρκος και πως δεχόταν bullying από «νταήδες» του κόμματος ενώ η ίδια ήταν έγκυος.

«Όταν εντάχθηκα στο εν λόγω κόμμα, πίστεψα στα όμορφα στημένα λόγια που διακήρυτταν… όμως 2 χρόνια τώρα έγινα παρατηρητής αντιδημοκρατικών, αντισυντροφικών, αντιδεοντολογικών και αυταρχικών συμπεριφορών, που λάμβαναν χώρα τόσο προς εμένα, όσο και προς άλλους συνοδοιπόρους μου. Δυστυχώς ήταν πολύ δύσκολο να βρει κανείς το δίκιο του», είχε αναφέρει στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης τότε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης.

«Προσωπικά δεν μπορώ να υποστηρίξω ένα κόμμα που μεταμφιέζεται σε κάτι που δεν είναι. Ένα κόμμα που διακηρύττει την αμεσοδημοκρατία, την ισότητα και την υπεράσπιση των αδύναμων, αλλά κάνει πράξη τον αυταρχισμό, και προβαίνει σε αυθαίρετες αντιδημοκρατικές πρακτικές», είχε πει σε άλλο σημείο.
Τότε είχε απαντήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης με ένα tweet. «Μετά την εισήγησή μου να παραπεμφθεί η βουλεύτρια Κωνσταντίνα Αδάμου στην Επιτροπή Δεοντολογίας για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, πληροφορήθηκα ότι ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΜέΡΑ25, επιβεβαιώνοντας έτσι την ορθότητα της εισήγησής μου. Της εύχομαι καλή τύχη».

Αντίθετα δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση στις καταγγελίες της ανεξάρτητης πλέον βουλευτή σχετικά με τον πολιτικό όρκο και τον μη σεβασμό της εγκυμοσύνης της. Μπορείτε να δείτε εδώ την σχετική συνέντευξη στον σταθμό Βεργίνα Τηλεόραση.

Παραγωγή πολιτικής μόνο από την ηγεσία;

Στις τάξεις του ΜέΡΑ25 βλέπει κανείς έμπειρα πολιτικά στελέχη, που έχουν υπάρξει σε άλλους πολιτικούς χώρους, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η Σοφία Σακοράφα, ο Κρίτων Αρσένης και ο Κλέων Γρηγοριάδης είναι ενδεχομένως οι πιο αναγνωρίσιμοι από αυτούς. Παράλληλα όμως υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που μπήκαν στην πολιτική επειδή η δημιουργία του εν λόγω κόμματος τους ενέπνευσε. Στην πλειοψηφία τους, τα μέλη που έχουν αποχωρήσει από το ΜέΡΑ25 ανήκουν σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία.

Στον ιστότοπο του κόμματος διαβάζουμε: «Το ΜέΡΑ25 είναι μέρος του πανευρωπαϊκού κινήματος ριζοσπαστών δημοκρατών DiEM25. Στόχος του είναι όχι μόνο η επεξεργασία των θέσεων και πολιτικών που απαιτεί η ιστορική συγκυρία αλλά και η εκπαίδευση‐οργάνωση δρώντων μελών που, με τις παρεμβάσεις τους σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, θα εκφράσουν έμπρακτα τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών που βρίσκονται σε απόγνωση».

Από τις μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν περάσει από το ΜέΡΑ25, δημιουργείται η εντύπωση πως αυτή η έννοια της «εκπαίδευσης» των μελών είναι κυρίαρχη στην ρουτίνα του κόμματος και λειτουργεί εις βάρος της συνδιαμόρφωσης πολιτικών. Οι θέσεις του κόμματος, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, έρχονται από την ηγεσία στα όργανα μόνο για ψήφιση. Σπάνια στελέχη διατυπώνουν παρατηρήσεις, λένε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υποσελίδα του ιστότοπου του ΜέΡΑ25 που φέρει τον τίτλο «η ιδεολογία και οι πολιτικές μας σε 12 μέρη», γίνεται μια σύντομη περιγραφή για κάθε ένα από αυτά και στη συνέχεια προτείνεται στον επισκέπτη ένας σύνδεσμος που οδηγεί στον προσωπικό ιστότοπο του Γιάνη Βαρουφάκη, yanisvaroufakis.eu.

ΠΗΓΗ