Συνελήφθη ένας 43χρονος Έλληνας, κάτοικος Δράμας, για κατοχή τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων αρχείων με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα. Όλα ξεκίνησαν από γαλλική έρευνα που αποκάλυψε στοιχεία και οδήγησε μέσω Europol στη σύλληψη, την περασμένη Παρασκυεή 3 Ιουνίου. 

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, τα οποία περιήλθαν μέσω της Europol και είχαν προκύψει στο πλαίσιο επιχείρησης στο σκοτεινό διαδίκτυο (Darknet) που πραγματοποίησαν οι Γαλλικές Αρχές στις αρχές του περασμένου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψαν και στη χώρα μας ηλεκτρονικά ίχνη χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος κατείχε και διαμοίραζε αρχεία υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, μέσω διαφόρων ιστοσελίδων και διαδικτυακών υπηρεσιών.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Από την επακόλουθη ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων και κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, προέκυψαν τα στοιχεία του ατόμου, ενώ εξακριβώθηκε και ο τόπος κατοικίας του, σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Στη συνέχεια, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος μετέβησαν για έρευνα στην οικία του ατόμου, κατά τη διάρκεια της οποίας, προέκυψε η εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 σκληροί δίσκοι, συνολικής χωρητικότητας 15 Terrabytes.

Μάλιστα, από την επιτόπια έρευνα των αστυνομικών στα ανωτέρω μέσα αποθήκευσης, βρέθηκαν να περιέχουν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια εικόνες και βίντεο με περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων, μεγέθους περίπου 3,5 Τerrabytes. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βίντεο έδειχναν ανηλίκους κάτω των 15 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. το υλικό που βρέθηκε βρίσκεται υπό εξέταση αν και είναι αρκετά χρονοβόρο και δύσκολονα ερυενηθεί ολόκληρο.

Συγκεκριμένα, οι αρχές αναφέρουν ότι «Είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και δύσκολο να εξεταστεί το υλικό αυτό με το ανθρώπινο μάτι. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιηθούν ειδικά προγράμματα που διαθέτει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα οποία κάνουν σάρωση του υλικού και αντλούν πολύτιμα δεδομένα. Μπορούν να κάνουν ακόμα και αναγνώριση προσώπων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι που γυρίστηκαν τα βίντεο, ποια είναι τα ανήλικα θύματα, ποιοι ήταν αυτοί που τα εκμεταλλεύτηκαν και ποιοι κέρδισαν χρήματα από τη διακίνηση του υλικού».

 

Ο συλληφθείς με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και στη συνέχεια παραπέμφθηκε σε τακτικό Ανακριτή για διενέργεια κύριας ανάκρισης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά: 11188
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω twitter: @CyberAlertGR
• Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

ΠΗΓΗ