Επεκτείνεται στην ελληνική αγορά η “Όλυμπος”

17 Φεβρουαρίου, 2020
Επεκτείνεται στην ελληνική αγορά η "Όλυμπος"
Επεκτείνεται στην ελληνική αγορά η "Όλυμπος" - Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην αγορά μετά την εξαγορά της εταιρείας αναψυκτικών «Κλιάφα» από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην αγορά μετά την εξαγορά της εταιρείας αναψυκτικών «Κλιάφα» από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε, με την εταιρεία της οικογένειας Σαράντη να δείχνει τη διάθεση της για διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της και άνοιγμα σε νέα προϊόντα. Άλλωστε, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε η οποία εμπορεύεται τα προϊόντα Όλυμπος, πέρα από το γάλα είχε ήδη επεκταθεί τα προηγούμενα χρόνια και σε άλλες κατηγορίες, όπως τους χυμούς, το τσάι του βουνού και τα φυτικά προϊόντα.

Εκτός όμως από την είσοδό της στα αναψυκτικά μέσω της «Κλιάφα», η εταιρεία στρέφει το βλέμμα της και προς το ανθρακούχο μεταλλικό νερό, καθώς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της εταιρείας «Δουμπιά», θυγατρικής της Οινοποιίας Μαλαματίνα. Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ακόμη δεν έχουν κατατεθεί δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού που «τρέχει» η ΕΥ.

Επόμενοι στόχοι και επενδύσεις

Στο τιμόνι της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», βρίσκονται τα αδέλφια Σαράντη, ο Δήμητρης Σαράντης στη θέση του προέδρου και ο Mιχάλης Σαράντης σε εκείνη του διευθύνοντος συμβούλου. Μιλώντας στο insider.gr σχετικά με τη νέα εξαγορά αλλά και τους επόμενους στόχους της εταιρείας σημειώνουν:

«Αναλαμβάνουμε μια ιστορική επιχείρηση έχοντας πλήρη επίγνωση των εξαιρετικών προϊόντων που παράγει στον κλάδο των αναψυκτικών, αλλά και της προσφοράς της οικογένειας Κλιάφα στον τόπο μας. Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. στοχεύει να επεκτείνει την πώληση των προϊόντων Κλιάφα σε όλη την επικράτεια και σταδιακά να εμπλουτίσει την γκάμα τους. Για τον σκοπό πρόκειται να επενδυθούν, σε βάθος διετίας, περίπου 10 εκ. ευρώ».

Αναφορικά με τη διαδικασία που «τρέχει» για την πώληση της «Δούμπια», τονίζουν πως «η εταιρεία μας επέδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον, συμμετέχοντας στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας που είναι η υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών».

Η διοίκηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. τονίζει τέλος πως η πολιτική των επενδύσεων της εταιρείας είναι διαρκής, ενώ υπογραμμίζει πως έχει προχωρήσει  ήδη στην αγορά οικοπέδου στην Κύπρο, για την δημιουργία μονάδας παραγωγής χαλουμιού, για την Κυπριακή και την Ευρωπαϊκή αγορά.

Η ιστορία της «Όλυμπος»

Ο Όμιλος σήμερα έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, διατηρεί εργοστάσια σε Ρουμανία και Βουλγαρία, κατέχει σημαντικά μερίδια αγοράς στην εγχώρια κατανάλωση ενώ ο τζίρος της ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία της Όλυμπος ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 και μέσα από μία πορεία από την οποία δεν έλειψαν οι δυσκολίες, η μικρή επιχείρηση κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό όμιλο με επιτυχημένη παρουσία εντός και εκτός των συνόρων.

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος ιδρύθηκε το 1965 από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και την Αγροτική Τράπεζα. Στις πρώτες εγκαταστάσεις της στη Λάρισα, συγκεντρώνεται γάλα από τοπικούς κτηνοτρόφου με φάρμες στις γύρω περιοχές. Σύντομα το δίκτυό της επεκτείνεται και στην αγορά του γειτονικού Νομού Πιερίας.

Η εταιρεία φτάνει ωστόσο ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία όταν τα χρέη λόγω κακοδιαχείρισης συσσωρεύονται χρόνο με τον χρόνο και το 2000 βγαίνει σε πλειστηριασμό. Η «Όλυμπος» εξαγοράζεται από τα αδέλφια Σαράντη, που διατηρούσαν ήδη τη γνωστή γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ στην Πίνδο. Το ποσό της εξαγοράς μάλιστα, 6 εκατ. ευρώ ήταν 70% μεγαλύτερο από εκείνο που προσέφερε ο δεύτερος υποψήφιος αγοραστής.

Η ιστορία της ΤΥΡΑΣ είχε ξεκινήσει από το 1985 όταν οι Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης ίδρυσαν την επιχείρηση με την επωνυμία «Τυροκομικά Αδερφοί Σαράντη». Ωστόσο η ενασχόληση τους με τον κλάδο είχε αρχίσει νωρίτερα καθώς από το 1950 η οικογένειά τους διατηρούσε μία μικρή επιχείρηση που παρασκεύαζε γιαούρτια και τυριά και τα διακινούσε στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την εξαγορά από την οικογένεια Σαράντη αρχίζει η νέα εποχή για την «Όλυμπος».

Το 2003 η ΤΥΡΑΣ εξαγοράζει την TYRBUL SA στη Βουλγαρία και κατασκευάζει στη γειτονική χώρα εργοστάσιο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Είχε προηγηθεί μερικά χρόνια πριν, η εξαγορά της TYROM SA στη Ρουμανία και η ίδρυση του πρώτου εργοστασίου.

Το 2005 η Όλυμπος εισέρχεται στην κατηγορία των φρέσκων χυμών. Ακολουθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία η επέκταση στα βιολογικά προϊόντα, το τσάι του βουνού και τα φυτικά ροφήματα.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 απορρόφησε την εταιρεία Ροδόπη ενώ έναν χρόνο αργότερα δημιουργείται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Ένα χρόνο αργότερα από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» απορροφήθηκε και η μητρική «ΤΥΡΑΣ» ενώ στον όμιλο στη συνέχεια υπάγονται μεταξύ άλλων η ΤΥΡΑΣ, η Όλυμπος, η Ροδόπη και η TYRBUL SA.

Με πληροφορίες από cretedoc.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους