Τρίτη , 21 Μάιος 2024
Home ΑΦΙΕΡΩΜΑ Deligreco: Ένα ελληνικό εστιατόριο στον γαστρονομικό χάρτη της Κοπεγχάγης
ΑΦΙΕΡΩΜΑΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Deligreco: Ένα ελληνικό εστιατόριο στον γαστρονομικό χάρτη της Κοπεγχάγης

Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Deligreco, Θεόδωρος Τσίγκας και ο σεφ Martin Steininger έχουν βάλει στόχο να αναδείξουν την ελληνική γαστρονομία στην πόλη με τα πιο πετυχημένα εστιατόρια παγκοσμίως.

Με αξιόλογες κριτικές, δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Δανίας υποδέχτηκαν το νέο ελληνικό εστιατόριο Deligreco στην Κοπεγχάγη, βάζοντας το στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης. «Όταν μιλάμε για ελληνικό φαγητό το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η χωριάτικη σαλάτα, ο μουσακάς και τα ντολμαδάκια. Στην περίπτωση του Deligreco τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά», γράφει στην κριτική του ο Δανός food and wine editor, Soren Frank. Συνεχίζει μιλώντας για τον ταλαντούχο Τσέχο σεφ Martin Steininger, που έχει αναλάβει την κουζίνα του ελληνικού εστιατορίου και καταλήγει αποθεώνοντας την ελληνική πρώτη ύλη και τη συνέπεια στη γεύση των πιάτων του εστιατορίου.

O Martin Steininger αφού δούλεψε σε διάφορα fine dining εστιατόρια της Κοπεγχάγης, συμπεριβαλομένου και του Noma, συνεργάστηκε με τoν ιδιοκτήτη του Deligreco Θεόδωρo Τσίγκα, ταξίδεψε μαζί του στην Ελλάδα, μάζεψε ιδέες και έμπνευση και έστησε ένα μενού γεμάτο ελληνικά αρώματα και γεύσεις.

«Μένω μόνιμα στην Κοπεγχάγη από το 2013. Τότε αποφάσισα να ανοίξω ένα deli με ελληνικά προïόντα και επειδή πήγε πολύ καλά το εξελίξαμε σε ελληνικό εστιατόριο», λέει Τσίγκας στην τηλεφωνική μας επικοινωνία. «Αυτή τη στιγμή σερβίρουμε φαγητό βασισμένο σε μεσογειακές γεύσεις και σκοπός μας είναι να αλλάξουμε την επικρατούσα αρνητική άποψη των Σκανδιναβών για το ελληνικό φαγητό. Βέβαια για χρόνια στα deli της χώρας τους έβρισκαν κακής ποιότητας προϊόντα όπως λάδια σε τενεκέ ή πλαστικά μπουκάλια και χύμα κρασιά και αυτό ενίσχυσε την κακή φήμη», προσθέτει.

Σύμφωνα με την κριτική του Soren Frank, o σεφ Martin Steininger δημιούργησε για το Deligreco πιάτα στα όρια του fine dining, με λιτή εμφάνιση, εστιάζοντας στην ποιοτική πρώτη ύλη και στην ουσία της γεύσης. Ξεχώρισε την πράσινη σαλάτα με μπρόκολο, κολοκυθάκια, καβουρδισμένα αμύγδαλα, βινεγκρέτ ντομάτας και μανούρι αέρος και τις παστές σαρδέλες- που όπως χαρακτηριστικα γράφει ήταν οι πιο νόστιμες της ζωής του- το κριθαρότο με πέστο από σπανάκι, άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι με λεπτές λωρίδες γραβιέρας ωρίμασης και τα κεφτεδάκια, μαγειρεμένα σε καπνιστό λαρδί με μπόλικη μέντα σερβιρισμένα με γιαούρτι, καπαρόφυλλα και καυτερές πιπεριές padron.


Το Deligreco κέρδισε από την αρχή τις εντυπώσεις επειδή προσφέρει ένα μενού με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. «Δεν έχουμε καμιά σχέση με ταβέρνα ή κλασικό ελληνικό εστιατόριο του εξωτερικού. Κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια να δείξουμε ότι η ελληνική γαστρονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη και έχει πολλά να προσφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει ο Τσίγκας.

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει πάνω από 250 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και πολλά από αυτά είναι φυσικής οινοποίησης. Σε ειδικά ψυγεία παλαιώνουν 40 σπάνια τυριά που φέρνουν από ελληνικά τυροκομεία. Το καρίκι Τήνου, το μανούρι αέρος, η μανούρα Σίφνου, η καπνιστή φέτα 18μηνης ωρίμασης και το λαδοτύρι Ζακύνθου είναι κάποια από τα αγαπημένα των πελατών τους. «Το εστιατόριο μας βρίσκεται ας πούμε στο Κολωνάκι της Κοπεγχάγης, δεν είναι τουριστική περιοχή και όσοι έρχονται ή το έχουν διαβάσει κάπου ή κάποιος τους το έχει προτείνει», λέει ο Τσίγκας. Οι πελάτες μας είναι κατά 98% Δανοί, μέσης ηλικίας και σιγά σιγά αποκτάμε και πιο νεανικό κοινό. Λένε ότι είμαστε το μόνο αξιόλογο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας όπου πίνουν εξαιρετικά value for money κρασιά. Οι Δανοί έχουν οινική παιδεία και δεν ξεγελιούνται με χύμα χαμηλής ποιότητας κρασιά», προσθέτει.

«Η εστιατορική σκηνή της Κοπεγχάγης είναι πολύ ανταγωνιστική αλλά είναι ολιγοπώλειο με μεγάλη στήριξη από το κράτος της Δανίας. Ξεκίνησαν να αναπτύσσουν τη γαστρονομία της και το πέτυχαν με το New Nordic Food Manifesto και μια ομάδα μαγείρων που χρηματοδοτήθηκαν, προωθήθηκαν, πέτυχαν και μπράβο τους. Ενώ η ελληνική γαστρονομία με τεράστιο πλούτο στην πρώτη ύλη και με παράδοση χρόνων δεν το έχει καταφέρει ακόμη. Σκοπός μας είναι να δείξουμε στους Δανούς αλλά και σε όλη την Ευρώπη ότι υπάρχουμε σαν γαστρονομική χώρα, ότι στις μαγειρικές μας χρησιμοποιούμε φανταστικά υλικά και ότι έχουμε μεγάλη παράδοση και ιστορία στο κρασί και στη γαστρονομία», λέει στο τέλος της κουβέντα μας ο Θεόδωρος Τσίγκας.

Gammel kongevej 170 DK-1850 Frederiksberg

  • Τηλέφωνο:+45 38 34 00 08

Πηγή: gastronomos.gr

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΑΦΙΕΡΩΜΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Η Φαίδων έχασε τον ηγέτη της

Ο Φαίδων Γραμματικόπουλος: Ο Δημιουργός της “Φαίδων” ΑΕ και η Αναβάθμιση μιας...

TOUR NEWSΑΛΚΟΟΛ-ΚΡΑΣΙΑ-ΜΠΥΡΕΣΑΦΙΕΡΩΜΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Ο καλύτερος επιδόρπιος οίνος του 2024

Είναι ενθαρρυντικό να δούμε το Samos Vin Doux να αναδεικνύεται ως ο...

CELEBRITIESΑΦΙΕΡΩΜΑΕΙΔΗΣΕΙΣΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Τεράστια απώλεια στην ΗΛΙΟΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ο θάνατος του Βασίλη Διαμαντόπουλου

Η σκιά της θλίψης έπληξε την οικογένεια και την επιχείρηση “Ήλιος Μπαχαρικά”,...