Τρίτη , 7 Μάιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Χατσαπούρι, γκρανόλα ή κοκορόπιτα; 4 αλλιώτικα brunch στο κέντρο της Αθήνας
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΣΤΙΑΣΗ

Χατσαπούρι, γκρανόλα ή κοκορόπιτα; 4 αλλιώτικα brunch στο κέντρο της Αθήνας

Φωτογραφία: Brunch στα Άκρα στο Παγκράτι/ φωτογραφία: Γεωργία Παπαστάμου

Για όποιον βαρέθηκε τα αβοκάντο toast και τα αυγά μπένεντικτ, έχουμε τέσσερις προτάσεις για brunch που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Πολλά τα μαγαζιά που προσφέρουν brunch στην πόλη, αλλά αν έχετε χορτάσει αβοκάντο toast και αυγά μπένεντικτ, μπορείτε να ακολουθήσετε διαφορετική πορεία. Να δοκιμάστε κάποια από τις προτάσεις που ακολουθούν και να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ζεστά χατσαπούρια, κοκορόπιτες, ανθόγαλο ή new age γάλα με δημητριακά.

Για κοκορόπιτα και λαδένια στο Παγκράτι

Πρώτη ύλη στο επίκεντρο, μικροί παραγωγοί, εποχικότητα–όλα όσα χαρακτηρίζουν το φαγητό στα Άκρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από το πρωινό. Εδώ ξεχνάμε ολαντέζ και και αβοκάντο τοστ και δοκιμάζουμε ένα πραγματικά ενδιαφέρον, κατά βάση ελληνικό, brunch με βιολογικά αυγά, πίτες και το φανταστικό προζυμένιο ψωμί που φτιάχνεται εντός, από ελληνικά άλευρα, χωρίς πρόσθετα. Κάθε μέρα προσφέρουν και διαφορετικά πράγματα. Ανάμεσα σε όσα μπορεί να συναντήσει κανείς: μελάτα αυγά με ντομάτες ψημένες στη φωτιά, ομελέτα με κολοκυθοανθούς, πίτα με πετεινό ή άγρια χόρτα, λαδένια (με ή χωρίς παστράμι), ζεστό προζυμένιο ψωμί με αρσενικό Νάξου, μαρμελάδα και μέλι, κρουασάν με καμένο βούτυρο και κανέλα. Στα συν και ο πολύ καλός καφές.

Άκρα, Αμύντα 12, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι, Τ/210-72.51.116

Για ανθόγαλο και αυγά μάτια στην Ομόνοια

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
 

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
 

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Παλαιάς κοπής brunch σερβίρουν στη Στάνη. Το ιστορικό γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας μας χορταίνει τα πρωινά με γιαουρτάκι πρόβειο, ξινούτσικο και πετσωμένο, με την αληθινή γεύση γάλακτος που προμηθεύονται από την ορεινή Κορινθία. Έρχεται σε τετράγωνο κομμάτι, στητό πάνω στο πιάτο του, παρέα με μέλι και καρύδια για όποιον το ζητήσει. Το ρυζόγαλο, οι λουκουμάδες και, ειδικά, το ανθόγαλο –μια φίνα γαλατένια μους σαν σαντιγί, που σερβίρεται και αυτή με μέλι– είναι μερικά από τα υπόλοιπα προϊόντα που αξίζουν δοκιμής. Το «κρυφό» χαρτί του μενού: αυγουλάκια, απλά, πάναπλα, τηγανισμένα σε βούτυρο.

Η Στάνη, Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/ 210-52.33.637

Για χατσαπούρι στην 3ης Σεπτεμβρίου

Στo Imerouli, τον φούρνο που τρέχουν δύο Ελληνο-γεωργιανές οικογένειες στην 3ης Σεπτεμβρίου, θα χαζέψεις τα φρέσκα ζυμάρια να ετοιμάζονται στο ανοιχτό εργαστήριο. Με αυτά φτιάχνουν λαχταριστά τυρόψωμα, φασολόπιτες, κρεατόπιτες με πιπεράτο κιμά και πολλά ακόμα φουρνιστά που μπορείς να πάρεις και να απολαύσεις στο χέρι. Μπορείς όμως και να κάτσεις σε ένα από τα τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο και να χαρείς το χατσαπούρι σου –ένα μαλακό, ζουμερό τυρόψωμο– ζεστό ζεστό. Δεν είναι το πιο γοητευτικό σκηνικό, παρόλα αυτά εκεί, στην άκρη του φασαριόζικου δρόμου, το brunch είναι χειροποίητο, οικονομικό και διαφορετικό απ’ τα συνηθισμένα.

Imerouli, 3ης Σεπτεμβρίου 73, Τ/ 211-40.87.652

Για δημητριακά με γάλα αλλιώς, στο Σύνταγμα

Και ως καφέ και ως μπακάλικο λειτουργεί το Wild Souls, ένα από τα αγαπημένα μας vegan μαγαζιά στην πόλη. Από εκεί μπορείς να αγοράσεις για το σπίτι ποιοτικούς ξηρούς καρπούς, χειροποίητα βούτυρα και γάλατα ξηρών καρπών αλλά και ιδιαίτερους χαλβάδες, χωρίς ζάχαρη και φοινικέλαιο (μη φύγετε χωρίς χαλβά φουντουκιού και αμυγδαλοβούτυρο). Στον ίδιο φωτεινό, ζωηρό χώρο μπορείς όμως και να κάτσεις για να απολαύσεις ένα νόστιμο vegan brunch με πλούσια smoothies (ενισχυμένα με τα σπιτικά βούτυρα και γάλατα καρπών), φανταστική γκρανόλα με φρέσκα φρούτα του δάσους που σερβίρεται σε μπολ μαζί γάλα ξηρών καρπών ή φέτες ψωμιού, αλειμμένες με τραγανό αμυγδαλοβούτυρο με κακάο και χουρμά, μαζί με φρέσκα φρούτα.

Wild Souls, Βουλής 36, Σύνταγμα, T/ 210- 32.31.438

gastronomos.gr

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

TOUR NEWSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗ

Στην Αντίπαρο οι γεύσεις συναντούν την ιστορία

Η Αντίπαρος, αυτό το μικρό κοσμοπολίτικο νησί στο Νότιο Αιγαίο, με την...

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Επιστημονικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα έσπειρε το σπόρο της αλλαγής...