Booking.com – Airbnb: ζητούν από τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα σπίτια που νοικιάζουν στην Ελλάδα

23 Οκτωβρίου, 2018
Βooking.com – Αirbnb: ζητούν από τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα σπίτια που νοικιάζουν στην Ελλάδα
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Βooking.com – Αirbnb: ζητούν από τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα σπίτια που νοικιάζουν στην Ελλάδα

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατόπιν της σχετικής απόφασης του Διοικητή της την περασμένη εβδομάδα. Αντίστοιχα, πλατφόρμες όπως η Booking και το AirBnb, από την πλευρά τους, καλούν πλέον τους ιδιοκτήτες να «δηλώσουν» τα ακίνητά τους, προς συμμόρφωση με τους νέους κανόνες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Με βάση τη σχετική απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή, δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής ακινήτου από τους διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για αναχώρηση μισθωτή από το ακίνητο έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να οριστικοποιείται η εικόνα του μητρώου βραχυχρόνιας διαμονής.

Από την πλευρά της, η Airbnb έχει δεσμευτεί ότι, σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών, θα ενισχύσει την προώθηση της νέας πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, διευκολύνοντας τους «οικοδεσπότες» ως προς την προσαρμογή τους, με βάση τους νέους κανόνες της ελληνικής Πολιτείας, προσθέτοντας ένα πεδίο για τους οικοδεσπότες στην Ελλάδα ώστε να προβάλλουν ευκολότερα τον αριθμό εγγραφής τους στην καταχώρησή τους.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η booking.com. Διαθέτοντας μεγάλο μερίδιο κατοικιών προς βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες, σε συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο που θέτει η ελληνική Πολιτεία, ζητεί από τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν αριθμό αδειοδότησης, να δηλώσουν τα ακίνητά τους, ώστε η πλατφόρμα να διασφαλίσει, ουσιαστικά, ότι δεν προωθεί τη μη νόμιμη διαμονή μέσα από την ιστοσελίδα της:

«Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε οι τοπικές αρχές έχουν κλιμακώσει το ενδιαφέρον τους σε ό,τι έχει να κάνει με τους παρόχους μη νόμιμης διαμονής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που έλαβαν ιδιοκτήτες κατοικιών στην Αθήνα από την booking.com.

«Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν προωθούμε μη νόμιμη διαμονή μέσα από την ιστοσελίδα μας, είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να προβάλλουμε τους αριθμούς αδειοδότησης για τα σπίτια που μισθώνονται. Επί του παρόντος, ο αριθμός αδειοδότησής σας δεν υπάρχει στην πλατφόρμα μας και σας παρακαλούμε να τον επικαιροποιήσετε πριν το τέλος Νοεμβρίου του 2018», επισημαίνεται σχετικά.

Πρέπει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι, όπως και στην Airbnb, η Αθήνα είναι ανάμεσα στις πλέον δημοφιλείς περιοχές στην πλατφόρμα της booking.com για τη μίσθωση τουριστικών κατοικιών και καταλυμάτων. Με βάση μάλιστα τα νούμερα της ίδιας της πλατφόρμας, οι κρατήσεις στην ελληνική πρωτεύουσα είναι 2,5 φορές περισσότερες από το μέσο όρο, ενώ επιπλέον, τα καταλύματα στην Αθήνα εξασφαλίζουν την πρώτη τους κράτηση δυο φορές πιο γρήγορα από τον μέσο όρο.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους