Αυτά είναι τα 10 συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε ριζότο

31 Μαΐου, 2021
rizoto

Το ριζότο είναι ένα από τα πιο αγαπητά φαγητά όλων, μικρών και μεγάλων, με την παρασκευή του να μην είναι μία τόσο εύκολη διαδικασία.

Το ριζότο, εκτός του ότι είναι ένα πολύ χορταστικό πιάτο, είναι και ένα φαγητό που μπορεί να γίνει σε άπειρες παραλλαγές και να ικανοποιήσει τους πάντες, ανάλογα με τις γεύσεις που τους αρέσουν και προτιμούν.

Υπάρχει το κλασικό και αγαπημένο κίτρινο ριζότο με σαφράν, «αλά μιλανέζε», το πιο ρουστίκ κοκκινιστό, το γήινο με τα μανιτάρια, ριζότο θαλασσινών, ριζότο με σπαράγγια, ριζότο με κολοκύθα, ακόμη και παραλλαγές με σαμπάνια, φράουλες, βατόμουρα, ή με ρόδι που είναι και ένα αγαπημένο πιάτο της Πρωτοχρονιάς στην Ιταλία.
Τα υλικά που μπορούμε να προσθέσουμε είναι πάρα πολλά, αλλά η βάση του, συγκεκριμένη. Και αν μάθουμε να την κάνουμε σωστά, θα έχουμε στα χέρια μας το κλειδί για ριζότο όπως οι Ιταλοί.

Ποια είναι τα 10 βασικά λάθη που κάνουμε σε αυτή την κατά τα φαινόμενα απλή συνταγή;

1. Το ριζότο πρέπει να μαγειρεύεται την ώρα που θέλουμε να το σερβίρουμε. Δεν είναι ένα πιάτο που «τρώγεται κρύο».

2. Η λάθος επιλογή ποικιλίας ρυζιού. Ακολουθούμε πιστά τη συνταγή.

3. Δεν ξεβγάζουμε το ρύζι με νερό πριν το μαγειρέψουμε.

4. Δεν πρέπει να παραλείπουμε το βήμα του τοσταρίσματος. Είναι πολύ σημαντικό.

5. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείπουμε να σβήνουμε το ρύζι με αλκοόλ (κρασί κατά προτίμηση ή λικέρ)

6. Για ακόμη καλύτερη και πολυεπίπεδη γεύση χρησιμοποιούμε σπιτικό ζωμό. Πρέπει να τον προσθέτουμε καυτό.

7. Δεν πρέπει να ανακατέψουμε πάρα πολύ το ριζότο, γιατί οι κόκκοι ρυζιού θα χάσουν το άμυλό τους και θα κολλήσουν μεταξύ τους.

8. Αν κολλήσει το ρύζι δεν πρέπει να αρχίσουμε να ξύνουμε τον πάτο του σκεύους.

9. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε το ριζότο εκτός φωτιάς. Μπορούμε να προσθέσουμε το βούτυρο λιωμένο σε λίγο ζεστό ζωμό.

10. Σερβίρουμε το ριζότο σε ένα κρύο πιάτο. Ποτέ στο σκεύος που μαγειρεύτηκε, γιατί θα συνεχίσει να μαγειρεύεται και θα χαλάσει η σύσταση και η υφή του.

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους