Δευτέρα , 6 Μάιος 2024
Home ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Από Συμφωνία σε Συμφωνία… μερικά πρόστιμα δρόμος!
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Από Συμφωνία σε Συμφωνία… μερικά πρόστιμα δρόμος!

Πνευματικά δικαιώματα: πόρισμα που "καίει" την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων στην Εστίαση είναι εδώ!

Δεν προλάβαμε καν να επαναφέρουμε το ζήτημα σε πρόσφατη ανάρτησή μας στα κοινωνικά δίκτυα, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουμε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου ότι βρίσκονται ακόμα στο στόχαστρο των Οργανισμών και πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τα αμοιβολόγια και τα πρόστιμα και τα ποσά που ζητούνται για πληρωμή περί πνευματικών δικαιωμάτων, έρχονται να σφίξουν τη θηλιά στον λαιμό των επιχειρηματιών στις αρχές του ’23.

Η είδηση

Πιο συγκεκριμένα, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ μπαρ νομού Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ παρουσία της γενικής διευθύντριας της ΕΔΕΜ, Λούκα Κατσέλη, φάνηκε πως υπάρχει περιθώριο για μια συνεργασία αναφορικά με τα αυξημένα ποσά που ζητούνται στο κομμάτι των πνευματικών δικαιωμάτων. Το ζήτημα έχει φέρει σε δύσκολη θέση αρκετούς επιχειρηματίες του κλάδου καθώς μετά το κλείσιμο της ΑΕΠΙ έχουν δημιουργηθεί δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα και ζητούν και οι δύο μερίδιο από αυτά. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη όταν ζητήθηκε από τους επαγγελματίες να πληρώσουν ακόμη και για περίοδο που τα καταστήματά τους ήταν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Όπως άφησαν να εννοηθεί στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, θα υπάρξει μέριμνα ώστε να μειωθεί το αμοιβολόγιο για το έτος 2023 και θα γίνει γενναίο κούρεμα χρεών παρελθόντων ετών. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως με την δεύτερη εταιρεία που διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα κυρίως ξένων καλλιτεχνών δεν έχει υπάρξει κάποια συνάντηση ή συνομιλία.

Στο ίδιο έργο θεατές

Από ανάλογες συμφωνίες χορτάσαμε. Όλες βυθίστηκαν στον πάτο του ωκεανού, αφού ουδέποτε είχαν πραγματικό στόχο να προσφέρουν μια πραγματική λύση στο ζήτημα, αλλά ίσα ίσα να δημιουργήσουν μια ψευδεπίφαση ότι όλα είναι πλέον ρυθμισμένα. Στην πράξη όμως ουδέποτε είδαμε να επιχειρούν να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν ως προς τη δημόσια εκτέλεση μουσικής.

Όπως, λοιπόν, η συμφωνία μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ έγινε, ωστόσο, η ΕΥΕΔ διαλύθηκε, έτσι και τώρα αντιλαμβανόμαστε ακόμα μία προσπάθεια περιπλοκής του ζητήματος, μέσα από ακόμα μία παγίδα σαν κι αυτή για την οποία μιλούσαμε το 2019, όταν και υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων – ΕΥΕΔ και της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης σχετικά με τη χορήγηση άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικών έργων στα μέλη της.

Τότε οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών αποφάσισαν να προβούν σε συνεργασία, ώστε «να επιτευχθεί με τον καλύτερο και δικαιότερο δυνατό τρόπο η λήψη της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής των έργων του εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου της ΕΥΕΔ» όπως αναφέρεται.

Κανείς όμως δεν απάντησε στο ερώτημά μας: Τα καταστήματα θα ενημερωθούν ΚΑΙ για τις υποχρεώσεις σε GEA και Αυτοδιαχείριση που σημαίνει η συμφωνία με την ΕΥΕΔ;

Μερικά χρόνια μετά, εκείνη η συμφωνία-παρωδία είναι παρελθόν. Αυτό που είναι όμως “παρόν” είναι ότι ο κλάδος εκβιάστηκε και πολλοί, με την προτροπή του Σωματείου τους, πλήρωσαν χρήματα χωρίς κανέναν αντίκρισμα.

Τρία χρόνια μετά το ναυάγιο εκείνης της συμφωνίας, η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ μπαρ νομού Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ έρχονται με μια νέα “συμφωνία”, με εξίσου αδιευκρίνιστο πλαίσιο, να δώσουν πάλι μια υποτιθέμενη λύση.

Μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το ένοχο παρελθόν της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ μπαρ νομού Θεσσαλονίκηςου – μέλους της ΠΟΕΣΕ σχετικά με τη συμφωνία-μνημόνιο από τον Νοέμβριο του 2002 με την GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ και νυν GEA. Η συμφωνία που είχε υπογραφεί τότε στην ουσία “έριχνε” τον Οργανισμό στην αρένα του κλάδου, που πάσχιζε να μπει επί μία 10ετία, αλλά δεν τον άφηνε η τότε ΑΕΠΙ, προκειμένου να διατηρήσει τα μονοπώλιά της. Σε εκείνη τη συμφωνία υπήρχε ο όρος που επέτρεπε στην ΠΟΕΣΕ να δίνει τα στοιχεία των μελών της, με τον Οργανισμό να επιστρέφει το 3% από τα ποσά που θα εισπράξει. Μόνο για τον πρώτο χρόνο, η ΠΟΕΣΕ εισέπραξε πάνω από 100.000 ευρώ.

Εμείς είμαστε σίγουροι ότι σε λιγότερο από τρία χρόνια, μερικά πρόστιμα και μπόλικο κυνηγητό στους επιχειρηματίες του κλάδου μας, θα έχουμε συζήτηση για νέα συμφωνία…

Είναι πολλά τα λεφτά, τελικά, Άρη…

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης
ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΑΛΙΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σταματήστε να μας τα τα τα πρήζετε

Τραγούδια, Προβλήματα και… Στιχοκλοπή στη Eurovision! Το twitter έχει φωτιά και οι...