Παρασκευή , 17 Μάιος 2024
Home TOUR NEWS “Αιθιοπική Κουζίνα: Η Γευστική Συνύπαρξη της Παράδοσης και της Καινοτομίας”
TOUR NEWSΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΥΖΙΝΑΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

“Αιθιοπική Κουζίνα: Η Γευστική Συνύπαρξη της Παράδοσης και της Καινοτομίας”

 Η αιθιοπική κουζίνα αποτελεί μια συναρπαστική γαστρονομική εμπειρία, όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία. Με την πλούσια ποικιλία των γευστικών συνδυασμών και των παραδοσιακών συνταγών, η αιθιοπική κουζίνα μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε έναν κόσμο αρωμάτων και γεύσεων. Ας εξερευνήσουμε την αιθιοπική κουζίνα με έναν έξυπνο τίτλο και αφεθούμε στην απόλαυση αυτού του μοναδικού γαστρονομικού ταξιδιού.

  1. Ιντζέρα: Η Αιθιοπική Παραδοσιακή εκδοχή του Φαλάφελ: Η ιντζέρα είναι ένα αγαπημένο αιθιοπικό πιάτο που μοιάζει με το διάσημο φαλάφελ. Αυτή η τραγανή και αρωματική γευστική έκπληξη, αποτελείται από φακές, κρεμμύδια, μυρωδικά και μπαχαρικά. Ανακαλύψτε τη μοναδική συνταγή της ιντζέρα και αφεθείτε στη γευστική απόλαυση αυτού του παραδοσιακού αιθιοπικού πιάτου.Eίναι το αιθιοπικό το πιο παράξενο φαγητό που μπορείς να φας στην Αθήνα; | HuffPost Greece LIFE
  2. Δόρο Βετ: Το Αιθιοπικό Φαγητό που Ενώνει τις Γεύσεις: Το δόρο βετ είναι ένα παραδοσιακό αιθιοπικό φαγητό που συνδυάζει διάφορα υλικά, όπως κρέας, λαχανικά και μπαχαρικά, σε ένα χαρακτηριστικό αιθιοπικό ψωμί που ονομάζεται ινζέρα. Αυτό το πιάτο ενώνει τις γεύσεις και δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία γευστικής συνύπαρξης. Ανακαλύψτε την αυθεντική συνταγή του δόρο βετ και αφεθείτε στη γευστική απόλαυση αυτού του αιθιοπικού φαγητού. Doro Bet Review - University City - Philadelphia - The Infatuation
  3. Τιμάτιμ: Η Εξωτική Γευστική Συνάντηση των Αιθιοπικών ιδιαιτεροτήτων: Το τιμάτιμ είναι μια παραδοσιακή αιθιοπική συνταγή που αντιπροσωπεύει την Αιθιοπική κοινωνία και την κοινή απόλαυση των γευστικών πιάτων. Κατά τη διάρκεια του τιμάτιμ, διάφορα πιάτα τοποθετούνται σε ένα μεγάλο πιάτο και οι παρευρισκόμενοι μοιράζονται το φαγητό με τα χέρια τους. Αυτή η εξωτική γευστική συνάντηση των αιθιοπικών γεύσεων δημιουργεί μια εμπειρία κοινωνικής σύνδεσης και απόλαυσης της γαστρονομίας. Ανακαλύψτε το τιμάτιμ και αφεθείτε στη μαγεία αυτής της αιθιοπικής παραδοσιακής γευστικότητας. Timatim Salata | Traditional Salad From Ethiopia

Η αιθιοπική κουζίνα είναι μια απόλυτα μοναδική εμπειρία γεύσεων και αρωμάτων. Με την πλούσια γαστρονομική παράδοση της και την καινοτομία που εισάγει, μας προσφέρει ένα γαστρονομικό ταξίδι που δεν πρέπει να χάσουμε. Ανακαλύψτε την ποικιλία των αιθιοπικών πιάτων, δοκιμάστε τα μοναδικά αρώματα και αφεθείτε στην αυθεντική γεύση της αιθιοπικής κουζίνας.

Γραφείο τύπου ΠΑΣΚΕΔΙ

Η Αιθιοπική κουζίνα ( Αμχαρικά : የኢትዮጵያ ምግብ «Ye-Ītyōṗṗyā məgəb») αποτελείται χαρακτηριστικά από λαχανικά και συχνά πολύ πικάντικα πιάτα με κρέας. Αυτό είναι συνήθως σε μορφή wat , ένα παχύρρευστο στιφάδο, που σερβίρεται πάνω από injera ( Αμχαρικά : እንጀራ ), ένα μεγάλο ζυμωτό ψωμί , [1] που έχει διάμετρο περίπου 50 εκατοστά (20 ίντσες) και είναι φτιαγμένο από αλεύρι τεφ που έχει υποστεί ζύμωση [1] Οι Αιθίοπες τρώνε τις περισσότερες φορές με το δεξί τους χέρι, χρησιμοποιώντας κομμάτια injera για να μαζέψουν μπουκιές από φαγητά και συνοδευτικά. [1]

Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία Tewahedo ορίζει μια σειρά από περιόδους νηστείας γνωστές ως tsom ( Ge’ez : ጾም ṣōm ), συμπεριλαμβανομένων όλων των Τετάρτων και Παρασκευών και ολόκληρης της περιόδου της Σαρακοστής (συμπεριλαμβανομένων δεκαπέντε ημερών εκτός της Σαρακοστής). Σύμφωνα με την Ανατολική Ορθόδοξη παράδοση, οι πιστοί δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν κανενός είδους ζωικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών ) κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ως εκ τούτου, η αιθιοπική κουζίνα περιέχει πολλά πιάτα που είναι vegan . [2]

Επισκόπηση επεξεργασία ]

Αιθιοπικό ψωμί από βότανα κιτά

Ένα τυπικό πιάτο αποτελείται από injera που συνοδεύεται από ένα πικάντικο στιφάδο, το οποίο συχνά περιλαμβάνει μοσχάρι, αρνί, λαχανικά και διάφορα είδη οσπρίων, όπως φακές. Οι κουζίνες των νότιων εθνών, των εθνικοτήτων και της περιφέρειας των λαών και της περιοχής Sidama χρησιμοποιούν επίσης το φυτό ψεύτικης μπανάνας ( enset , Ge’ez: እንሰት ïnset ), ένα είδος ενσέτ . Το φυτό κονιοποιείται και ζυμώνεται για να παρασκευαστούν διάφορα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης μιας τροφής που μοιάζει με ψωμί που ονομάζεται κότσο (Ge’ez: ቆጮ ḳōč̣ō ), η οποία τρώγεται με το κίτφο . [3]Η ρίζα αυτού του φυτού μπορεί να κονιοποιηθεί και να παρασκευαστεί ως ζεστό ρόφημα που ονομάζεται μπούλα (Ge’ez: ቡላ būlā ), το οποίο δίνεται συχνά σε όσους είναι κουρασμένοι ή άρρωστοι. Μια άλλη τυπική προετοιμασία Gurage είναι ο καφές με βούτυρο ( kebbeh ). Ψήνεται και το ψωμί με βότανα Kita .

Λόγω της σύντομης ιταλικής κατοχής , τα ζυμαρικά είναι δημοφιλή και συχνά διαθέσιμα σε όλη την Αιθιοπία, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών. [1] Ο καφές είναι επίσης ένα μεγάλο μέρος της Αιθιοπικής κουλτούρας και κουζίνας. Μετά από κάθε γεύμα γίνεται τελετή καφέ και σερβίρεται καφές .

Περιορισμοί ορισμένων κρεάτων επεξεργασία ]

Οι Αιθίοπες Ορθόδοξοι Χριστιανοί , οι Αιθίοπες Εβραίοι και οι Αιθίοπες Μουσουλμάνοι αποφεύγουν να τρώνε χοιρινό ή οστρακοειδή , για θρησκευτικούς λόγους. Το χοιρινό θεωρείται ακάθαρτο στον Αιθιοπικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ . Οι περισσότεροι Αιθίοπες Προτεστάντες ή P’ent’ay απέχουν επίσης από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν ήδη απαγορευτεί από την Ορθόδοξη εκκλησία. Πολλοί Αιθίοπες απέχουν από την κατανάλωση ορισμένων κρεάτων, τρώνε κυρίως χορτοφαγικά τρόφιμα, εν μέρει από το υψηλό κόστος του κρέατος, των αυγών, των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παραδοσιακά υλικά Επεξεργασία ]

Το Ajwain ή radhuni , το korarima , το nigella και το fenugreek (δεξιόστροφα, από πάνω) χρησιμοποιούνται με τσίλι και αλάτι για την παρασκευή berbere ( Αμχαρικά : በርበሬ ) , βασικό συστατικό σε πολλά πιάτα της Αιθιοπίας.

Το Berbere , ένας συνδυασμός κονιοποιημένου πιπεριού τσίλι και άλλων μπαχαρικών ( κάρδαμο , fenugreek , κόλιανδρος , γαρύφαλλο , τζίντζερ , μοσχοκάρυδο , κύμινο και μπαχάρι ) [4] είναι ένα σημαντικό συστατικό που χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση σε πολλά διαφορετικά πιάτα όπως μαγειρευτά κοτόπουλο και πιάτα με ψάρι. Επίσης απαραίτητο είναι το niter kibbeh , ένα καθαρό βούτυρο εμποτισμένο με τζίντζερ, σκόρδο και πολλά μπαχαρικά. [5] [6]

Το Mitmita ( Αμχαρικά : ሚጥሚጣ , IPA:  [mitʼmitʼa] ) είναι ένα μείγμα καρυκευμάτων σε σκόνη που χρησιμοποιείται στην αιθιοπική κουζίνα. Έχει πορτοκαλοκόκκινο χρώμα και περιέχει αλεσμένες πιπεριές τσίλι ( piri piri ), κάρδαμο , γαρύφαλλο και αλάτι. [7] Περιστασιακά έχει άλλα μπαχαρικά, όπως κανέλα , κύμινο και τζίντζερ .

Με την προσήλωσή τους στην αυστηρή νηστεία , οι Αιθίοπες μάγειρες έχουν αναπτύξει μια πλούσια σειρά πηγών μαγειρικού ελαίου -εκτός από σουσάμι και καρθάκου- για χρήση ως υποκατάστατο ζωικών λιπών που απαγορεύονται κατά τις περιόδους νηστείας. Η κουζίνα της Αιθιοπίας χρησιμοποιεί επίσης nug (επίσης γράφεται noog , γνωστό και ως “σπόρος του Νίγηρα”). [2]

Πιάτα επεξεργασία ]

Wat επεξεργασία ]

Το Doro wat , που αποτελείται από βραστό κοτόπουλο και βραστά αυγά, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα για το σπάσιμο των θρησκευτικών νηστειών στην Αιθιοπία.
Μια τυπική μερίδα wat
Το αιθιοπικό φαγητό συγχωνεύτηκε με την αμερικανική επιρροή του μπάρμπεκιου

Το Wat ξεκινά με μια μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρεμμυδιού ψιλοκομμένο , το οποίο σιγομαγειρεύεται ή σοτάρεται σε μια κατσαρόλα. Μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια,προστίθεται niter kebbeh (ή, στην περίπτωση των vegan πιάτων, φυτικό λάδι ). Μετά από αυτό,προστίθεται berbere για να γίνει ένα πικάντικο keiy wat ή keyyih tsebhi . Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται αντί για μπέρμπερε για πιο ήπιο αλίκα βατ ή και τα δύο μπαχαρικά παραλείπονται όταν φτιάχνουμε μαγειρευτά λαχανικά, όπως το ατκιλτ βατ . Κρέας όπως βοδινό ( ሥጋ , [8] səga ), κοτόπουλο (Προστίθεται επίσης ዶሮ , [9] doro ή derho ), ψάρι ( ዓሣ , [10] asa ), κατσίκι ή αρνί ( በግ , [11] beg ή beggi ). Όσπρια όπως ο αρακάς ( ክክ , [12] kək ή kikki ) και οι φακές ( ምስር , [13] məsər ή birsin ); ή λαχανικά όπως πατάτες (Τα ድንች , [14] Dənəch , τα καρότα και το chard (ቆስጣ) χρησιμοποιούνται επίσης αντ ‘αυτού σε πιάτα vegan.

Κάθε παραλλαγή ονομάζεται με την προσθήκη του κύριου συστατικού στον τύπο του wat (π.χ. kek alicha wat ). Ωστόσο, η λέξη keiy συνήθως δεν είναι απαραίτητη, καθώς η πικάντικη ποικιλία θεωρείται ότι παραλείπεται (π.χ. doro wat ). Ο όρος atkilt wat χρησιμοποιείται μερικές φορές για να αναφερθεί σε όλα τα πιάτα λαχανικών, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα πιο συγκεκριμένο όνομα (όπως στο dinich’na caroht wat , που μεταφράζεται σε “πατάτες και καρότα στιφάδο”, αλλά η λέξη atkilt συνήθως παραλείπεται όταν χρησιμοποιείται ο πιο συγκεκριμένος όρος).

Tibs επεξεργασία ]

Το κρέας μαζί με τα λαχανικά σοτάρονται για να γίνουν τα tibs (επίσης tebs , t’ibs , tibbs , κ.λπ., Ge’ez: ጥብስ ṭïbs ). Το Tibs σερβίρεται με διάφορους τρόπους και μπορεί να κυμαίνεται από ζεστό έως ήπιο ή να περιέχει ελάχιστα έως καθόλου λαχανικά. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της λιχουδιάς, ανάλογα με τον τύπο, το μέγεθος ή το σχήμα των τεμαχίων του κρέατος που χρησιμοποιούνται. Το βοδινό, το πρόβειο κρέας και το κατσικίσιο είναι τα πιο κοινά κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των κρεάτων .

Ο Ευρωπαίος επισκέπτης στην Αιθιοπία των μέσων του 18ου αιώνα, ο Remedius Prutky  [ cs ] περιγράφει τα tibs ως μια μερίδα ψητού κρέατος που σερβίρεται «για να αποδώσει ένα ιδιαίτερο κομπλιμέντο ή να δείξει ιδιαίτερο σεβασμό σε κάποιον». [15] Μπορεί ακόμα να φαίνεται έτσι. σήμερα το πιάτο ετοιμάζεται για τον εορτασμό ειδικών εκδηλώσεων και εορτών.

Kinche (Qinch’e) επεξεργασία ]

Το Kinche ( Qinch’e ), ένας χυλός , είναι ένα πολύ συνηθισμένο αιθιοπικό πρωινό ή βραδινό. Είναι απίστευτα απλό, φθηνό και θρεπτικό. Φτιάχνεται από σπασμένο σιτάρι, αιθιοπική βρώμη, κριθάρι ή μείγμα αυτών. Μπορεί να βράσει είτε σε γάλα είτε σε νερό με λίγο αλάτι. Η γεύση του kinche προέρχεται από το nit’ir qibe , το οποίο είναι ένα καρυκευμένο βούτυρο. [16]

Σαλάτες Επεξεργασία ]

Η Azifa είναι μια αιθιοπική σαλάτα φακών που παρασκευάζεται με σπόρους μουστάρδας, jalapeños και κρεμμύδια και είναι ένα πιάτο που σερβίρεται συχνά κρύο. [17] [18] [19] Το Buticha είναι μια αιθιοπική σαλάτα ρεβιθιού που σερβίρεται συχνά κρύα, [20] [17] και μερικές φορές συγκρίνεται με το χούμους.

Ethnic πιάτα επεξεργασία ]

Πιάτα Oromo επεξεργασία ]

Η κουζίνα του Oromos αποτελείται από διάφορα συνοδευτικά με λαχανικά ή κρέατα και φαγητά. Ως μέρος ενός παραδοσιακού εθίμου, πρακτικής ή πεποίθησης, οι άνθρωποι δεν τρώνε χοιρινό κρέας στην Ορόμια . [21] [ αναξιόπιστη πηγή; ]

  • Foon Waaddii – κιμάς ψητό κρέας. ειδικά καρυκευμένο
  • Anchotte – συνηθισμένο πιάτο στο δυτικό τμήμα της Ορόμιας
  • Baduu – υγρό που απομένει μετά την πήξη και το στραγγίσιμο του γάλακτος (τυρί)
  • Maarqaa – ουσία σαν χυλός από σιτάρι, γάλα, τσίλι και μπαχαρικά
  • Chechebsaa – τριμμένη μπιντένα τηγανισμένη με σκόνη τσίλι και τυρί
  • Qoocco – γνωστό και ως kocho , δεν είναι ο τύπος Gurage του kocho αλλά διαφορετικό είδος. συνηθισμένο πιάτο στο δυτικό τμήμα της Ορόμιας
  • Itto – περιλαμβάνει όλα τα είδη λαχανικών (ντομάτα, πατάτα, τζίντζερ, σκόρδο), κρέας (αρνί)
  • chukkoo – επίσης γνωστό ως Micira ; μια γλυκιά γεύση από δημητριακά ολικής αλέσεως, καρυκευμένη με βούτυρο και μπαχαρικά [22]
  • Chororsaa – συνηθισμένο πιάτο στο δυτικό τμήμα της Ορόμιας
  • Hulbata – αργό μαγειρεμένο παχύρρευστο στιφάδο, που αποτελείται από βιολογική σκόνη σπόρων τριγωνέλλας, πατάτες, παϊδάκια αρνιού ή φιλέτο παϊδάκια καρυκευμένα με τσίλι, σκόρδο και μπαχαρικά ντομάτας που σερβίρεται πάνω από το Biddena . μαγειρεύονται κυρίως στη ζώνη East Hararghe και West Hararghe Zone της Oromia
  • Dokkee – ένα κοινό πιάτο σε όλη την πολιτεία Ορόμια
  • Κυδώνι – παρόμοιο με το Marqaa αλλά φτιαγμένο από ψιλοκομμένους κόκκους σε αντίθεση με το αλεύρι
  • Qorso (Akayi) – ως σνακ δηλώνει η Ορόμια
  • Dadhii – ένα ποτό από μέλι
  • Hanida/Haneed – αργό ψητό αρνί πιάτο που συνήθως σερβίρεται με ρύζι
  • Σάλτσα Shitney/Shatta – ένα μείγμα βοτάνων και πιπεριών που χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό για τα hanida
  • Farsho – Σαν μπύρα, από κριθάρι
  • Buna – πολύς καφές [23]

Gurage πιάτα επεξεργασία ]

Kitfo επεξεργασία ]

Το Kitfo σερβίρεται σπάνιο

Ένα άλλο διακριτικό αιθιοπικό πιάτο είναι το kitfo (συχνά συλλαβισμένο κετφό ). Αποτελείται από ωμό (ή σπάνιο) μοσχαρίσιο κιμά μαριναρισμένο σε mitmita (Ge’ez: ሚጥሚጣ mīṭmīṭā μια πολύ πικάντικη σκόνη τσίλι παρόμοια με το berbere ) και niter kibbeh . Το Gored gored μοιάζει πολύ με το kitfo , αλλά χρησιμοποιεί κύβους και όχι κιμά.

Ayibe επεξεργασία ]

Το Ayibe (ή Ayeb ) είναι ένα τοπικό τυρί που φτιάχνεται από τυρόπηγμα βουτυρόγαλα που είναι ήπιο και εύθρυπτο, κοντά στην υφή της θρυμματισμένης φέτας . [24] [18] Αν και δεν είναι αρκετά συμπιεσμένος, ο ορός γάλακτος έχει στραγγιστεί και συμπιεστεί. [18] Σερβίρεται συχνά ως συνοδευτικό για να απαλύνει την επίδραση του πολύ πικάντικου φαγητού. Έχει ελάχιστη έως καθόλου ξεχωριστή γεύση από μόνη της. Ωστόσο, όταν σερβίρεται χωριστά, το ayibe συχνά αναμιγνύεται με μια ποικιλία από ήπια ή ζεστά μπαχαρικά τυπικά της κουζίνας Gurage. [25]

Gomen kitfo επεξεργασία ]

Το Gomen kitfo είναι ένα άλλο τυπικό πιάτο Gurage. Τα λαχανικά (ጎመን gōmen ) βράζονται, στεγνώνουν και στη συνέχεια ψιλοκόβονται και σερβίρονται με βούτυρο, τσίλι και μπαχαρικά. Είναι ένα πιάτο ειδικά παρασκευασμένο για την περίσταση του Meskel , μιας πολύ δημοφιλής γιορτής που σηματοδοτεί την ανακάλυψη του Αληθινού Σταυρού . Σερβίρεται μαζί με ayibe ή μερικές φορές ακόμη και kitfo σε αυτή την παράδοση που ονομάζεται dengesa .

Πιάτα Sidama επεξεργασία ]

Wassa επεξεργασία ]

Το φυτό enset (που ονομάζεται wesse στη γλώσσα Sidamo ) είναι κεντρικό στην κουζίνα Sidama και μετά το άλεσμα και τη ζύμωση της ρίζας για την παραγωγή wassa , χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών τροφίμων.

Borasaame επεξεργασία ]

Το Borasaame είναι ένα μαγειρεμένο μείγμα wassa και βουτύρου που μερικές φορές τρώγεται με λαχανικά και/ή φασόλια Αιθιοπικής μουστάρδας . Τρώγεται παραδοσιακά με το χέρι χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο φύλλο μπανάνας και σερβίρεται σε « σαφέτα» , ένα κεραμικό σκεύος που μοιάζει με βάζο. Μια κοινή παραλλαγή του borasaame χρησιμοποιεί αλεύρι αραβοσίτου αντί για wassa και ονομάζεται badela borasaame . Το Borasaame συνήθως συνδυάζεται με ένα καρυκευμένο ρόφημα γιαουρτιού που ονομάζεται wätät . Και τα δύο είναι κοινά φαγητά για κηδείες και για τον εορτασμό του Fichee Chambalaalla , του νέου έτους Sidama.

Amulcho επεξεργασία ]

Το Amulcho είναι ένα πλατό ψωμί που χρησιμοποιείται παρόμοια με το injera για να τρώμε wats από βόειο κρέας, μανιτάρια, φασόλια, gomen ή κολοκύθα.

Gomen ba siga επεξεργασία ]

Το Gomen ba siga (ጎመን በስጋ, Αμχαρικά: “λάχανο με κρέας”) είναι ένα βραστό μείγμα βοείου κρέατος και μουστάρδας Αιθιοπίας που σερβίρεται κάτω από μια στρώση ψωμιού amulcho .

Καλαμπόκι επεξεργασία ]

Μια ευρέως καλλιεργούμενη καλλιέργεια στη Σιντάμα, ο αραβόσιτος ( μπαντέλα στο Σιντάαμου, γνωστός και ως «καλαμπόκι» στη Βόρεια Αμερική) τρώγεται συχνά ως σνακ με καφέ. Μπορεί να αλεσθεί σε αλεύρι για να γίνει ψωμί, να ψηθεί στο στάχυ ή να αφαιρεθεί η ψίχα για να γίνει μπόκολο , το οποίο σερβίρεται είτε βραστό είτε ψητό.

Πρωινό επεξεργασία ]

Το Fit-fit , ή chechebsa , που παρασκευάζεται με kitcha (άζυμο ψωμί), niter kibbeh (καρυκευμένο βούτυρο) και berbere (μπαχαρικό), είναι ένα τυπικό φαγητό πρωινού.

Fit-fit ή fir-fir είναι ένα κοινό πιάτο πρωινού. Είναι φτιαγμένο από τριμμένο injera ή kitcha stir-τηγανισμένο με μπαχαρικά ή wat . Μια άλλη δημοφιλής τροφή για πρωινό είναι η φατίρα , μια μεγάλη τηγανητή τηγανίτα φτιαγμένη με αλεύρι, συχνά με μια στρώση αυγού, που τρώγεται με μέλι.

Το Chechebsa (ή kita fir ) μοιάζει με τηγανίτα που καλύπτεται με berbere και niter kibbeh , ή άλλα μπαχαρικά, και μπορεί να καταναλωθεί με ένα κουτάλι. Το Genfo είναι ένα είδος χυλού , το οποίο είναι ένα άλλο κοινό πιάτο πρωινού. Σερβίρεται συνήθως σε ένα μεγάλο μπολ με ένα σκαμμένο στη μέση του genfo και γεμισμένο με καρυκευμένο niter kibbeh .

Μια παραλλαγή φουλ , μια φάβα στιφάδο με καρυκεύματα, που σερβίρεται με ψημένα ψωμάκια αντί για injera , είναι επίσης κοινή για πρωινό.

Σνακ επεξεργασία ]

Τυπικά σνακ της Αιθιοπίας είναι το dabo kolo (μικρά κομμάτια ψημένου ψωμιού που μοιάζουν με κουλούρια ) ή το kolo (ψητό κριθάρι που μερικές φορές αναμιγνύεται με άλλα τοπικά δημητριακά). Το κόλο που παρασκευάζεται από ψητό και καρυκευμένο κριθάρι, κουκούτσια κάρδαμου, ρεβίθια και/ή φιστίκια πωλούνται συχνά από περίπτερα και πλανόδιους πωλητές, τυλιγμένα σε χάρτινο χωνάκι. Το σνακ με ποπ κορν και παραδοσιακή σαμόζα με φακές είναι επίσης συνηθισμένο. [1]

Ποτά Επεξεργασία ]

Παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά Επεξεργασία ]

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά που είναι σπιτικά και από φυσικά συστατικά.

Tella επεξεργασία ]

Η Tella είναι μια σπιτική μπύρα που σερβίρεται σε tella bet (“tella houses”) που ειδικεύονται στο σερβίρισμα μόνο tella . Η Tella είναι το πιο συνηθισμένο ρόφημα που παρασκευάζεται και σερβίρεται στα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μπικίλ (κριθάρι) ως κύριο συστατικό και γκέσο ( Rhamnus prinoides ) για σκοπούς ζύμωσης.

Στην Oromiffaa το ποτό λέγεται farso και στην Tigrinya siwa .

Tej (κρασί από μέλι) επεξεργασία ]

Το Tej είναι ένα ισχυρό κρασί από μέλι. [1] Είναι παρόμοιο με το υδρόμελο και σερβίρεται συχνά σε μπαρ, ιδιαίτερα σε ένα tej bet ή “ tej house”.

Παρασκευάζεται από μέλι και gesho. Έχει γλυκιά γεύση και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι σχετικά μεγαλύτερη από την tella . Αυτό το ποτό μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. όσο περισσότερο αποθηκεύεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ και τόσο πιο δυνατή η γεύση.

Αρέκι (κατικάλα) επεξεργασία ]

Το Areki , γνωστό και ως katikala , είναι ίσως το πιο δυνατό αλκοολούχο ποτό της Αιθιοπίας. [26] Είναι ένα σπιτικό αποσταγμένο αλκοόλ που συχνά φιλτράρεται μέσω ξυλάνθρακα για να αφαιρέσει τις γεύσεις ή αρωματίζεται με το κάπνισμα ή το έγχυμα με σκόρδο.

Μη αλκοολούχα ποτά επεξεργασία ]

Οι Αιθίοπες έχουν διάφορα παραδοσιακά μη αλκοολούχα ποτά που περιλαμβάνουν φυσικά και υγιεινά συστατικά.

Kenetto (keribo) επεξεργασία ]

Το Kenetto , γνωστό και ως keribo , είναι ένα μη αλκοολούχο παραδοσιακό ποτό. Χρησιμοποιείται κυρίως ως υποκατάστατο της tella για όσους δεν πίνουν αλκοόλ. [27]

Borde επεξεργασία ]

Το Borde είναι ένα παραδοσιακό ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση με βάση τα δημητριακά, διάσημο στη νότια Αιθιοπία. [26]

Βιομηχανικά ποτά Επεξεργασία ]

Ακριβώς όπως ο υπόλοιπος κόσμος, οι Αιθίοπες απολαμβάνουν επίσης αρκετές τοπικές μπύρες , κρασί και μη αλκοολούχα προϊόντα όπως η Coca-Cola και άλλα παρόμοια προϊόντα.

Ένα μπουκάλι Coca-Cola στην Αιθιοπία, με το ξεχωριστό λογότυπο στην Αιθιοπική γραφή

Το Ambo Mineral Water ή Ambo wuha είναι ένα εμφιαλωμένο ανθρακούχο μεταλλικό νερό , που προέρχεται από τις πηγές στο Ambo Senkele κοντά στην πόλη Ambo . [1] [28]

Μη αλκοολούχα παρασκευάσματα (ζεστά ροφήματα) επεξεργασία ]

Atmet επεξεργασία ]

Το Atmet είναι ένα ρόφημα με βάση το κριθάρι και το αλεύρι βρώμης που μαγειρεύεται με νερό, ζάχαρη και kibe (αιθιοπικό βούτυρο) μέχρι να ενωθούν τα συστατικά για να δημιουργήσουν μια συνοχή ελαφρώς πιο πηχτή από το αυγολέμονο . Αν και αυτό το ρόφημα δίνεται συχνά σε γυναίκες που θηλάζουν, η γλυκύτητα και η λεία υφή το καθιστούν ένα ρόφημα άνεσης για όποιον απολαμβάνει τη γεύση του.

Καφές επεξεργασία ]

Μια Αιθίοπα που ψήνει καφέ σε μια παραδοσιακή τελετή καφέ

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η κατανάλωση καφέ ( buna ) είναι πιθανό να προέρχεται από την Αιθιοπία. [1] Βασικό εθνικό ποτό, αποτελεί σημαντικό μέρος του τοπικού εμπορίου. [29]

Η τελετή του καφέ είναι το παραδοσιακό σερβίρισμα του καφέ, συνήθως μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Συχνά περιλαμβάνει τη χρήση ενός jebena (ጀበና), μιας πήλινης καφετιέρας στην οποία βράζεται ο καφές. Ο παρασκευαστής καβουρδίζει τους κόκκους του καφέ μπροστά στους καλεσμένους και, στη συνέχεια, περπατά γύρω από τον καπνό σε όλο το δωμάτιο, ώστε οι συμμετέχοντες να δοκιμάσουν το άρωμα του καφέ. Στη συνέχεια, ο παρασκευαστής αλέθει τους κόκκους του καφέ σε ένα παραδοσιακό εργαλείο που ονομάζεται mokecha . Ο καφές μπαίνει στη τζεμπένα , βράζεται με νερό και μετά σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια που ονομάζονται σι’νι . Ο καφές συνήθως σερβίρεται με ζάχαρη, αλλά σερβίρεται και με αλάτι σε πολλά μέρη της Αιθιοπίας. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αντί για ζάχαρη ή αλάτι, προστίθεται niter kibbeh .

Σνακ, όπως ποπ κορν ή φρυγανισμένο κριθάρι (ή kolo ), σερβίρονται συχνά με τον καφέ. Στα περισσότερα σπίτια, ένας αποκλειστικός χώρος καφέ περιβάλλεται από φρέσκο ​​γρασίδι, με ειδικά έπιπλα για την καφετιέρα. Μια ολοκληρωμένη τελετή έχει τρεις κύκλους καφέ ( abol , τόνο και bereka ) και συνοδεύεται από το κάψιμο του λιβανιού .

Τσάι (shai) επεξεργασία ]

Το πιθανότερο είναι ότι το τσάι θα σερβιριστεί εάν απορριφθεί ο καφές. Το τσάι καλλιεργείται στην Αιθιοπία στο Gumaro και στο Wushwush.

Βραστά φύλλα καφέ επεξεργασία ]

Σε όλη τη νότια Αιθιοπία, πολλές ομάδες πίνουν βραστά φύλλα καφέ, που ονομάζονται kuti μεταξύ των Harari στα ανατολικά και kaari μεταξύ των Majang στα δυτικά. Αυτό γίνεται συχνά με ποικίλα καρυκεύματα και μπαχαρικά, όπως ζάχαρη, αλάτι, ρουά, καυτερές πιπεριές, τζίντζερ. Η Αιθιοπική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει καταχωρίσει την ασφάλεια των εγχύσεων φύλλων καφέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. [30]

Δείτε επίσης επεξεργασία ]

Leave a comment

Kατηγορίες