Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ 154 θύματα τροφικής δηλητηρίασης από Ιταλικό μαϊντανό
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑTOUR NEWSΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΕΣΤΙΑΣΗΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

154 θύματα τροφικής δηλητηρίασης από Ιταλικό μαϊντανό

Τα 104 θύματα συμμετείχαν σε συνέδριο στη Σουηδία όπου σερβιρίστηκε vegan γεύμα.

Μολυσμένος με E. coli μαϊντανός που εισάγεται στη Σουηδία από την Ιταλία, είναι η αιτία για τουλάχιστον 154 τροφικές δηλητηριάσεις στη Σουηδία. 104 από τα θύματα συμμετείχαν σε συνέδριο στην πόλη Jönköping και σύμφωνα με τις αρχές κατανάλωσαν χορτοφαγικό δείπνο φαλάφελ, όπου σερβιρίστηκαν χούμους, ρύζι και ταμπουλέ, μεταξύ άλλων και οι υπόλοιποι 50, ήταν πελάτες σε εστιατόριο της Στοκχόλμης. Τα θύματα παρουσίασαν διάρροια, έμετο και έντονους πόνους στο στομάχι. Τα ύποπτα τρόφιμα περιείχαν μαϊντανό από τον ίδιο Ιταλό παραγωγό.

Τώρα έχουμε ένα ύποπτο τρόφιμο που καταφέραμε να εντοπίσουμε σε έναν παραγωγό στη νότια Ευρώπη, λέει η Monica Kollberg, επικεφαλής μονάδας στο γραφείο προστασίας περιβάλλοντος και υγείας στο δήμο Jönköping. Πάνω από 100 άτομα μολύνθηκαν από τα βακτήρια E.coli Epec και Etec αφού έφαγαν το φαγητό στο συνέδριο. Και στη Στοκχόλμη, περίπου 50 άνθρωποι μολύνθηκαν την ίδια στιγμή σε ένα εστιατόριο που σέρβιρε μαϊντανό από τον ίδιο παραγωγό.

Ούτε το εστιατόριο στο Jönköping ούτε στη Στοκχόλμη απέτυχε στον χειρισμό του, αλλά πρόκειται για μολυσμένα τρόφιμα, λέει η Monica Kollberg.

Μαζί με τον Σουηδικό Οργανισμό Τροφίμων, το Γραφείο Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας θα παρακολουθεί τώρα το θέμα ταυτόχρονα με τη μετάδοση μηνύματος μέσω του συστήματος προειδοποίησης της ΕΕ. Οι αρχές ελέγχου στην Ιταλία θα ενημερωθούν προκειμένου να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τον παραγωγό και να διερευνήσουν τι συνέβη.

– Άρα δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή πώς έχει μολυνθεί ο μαϊντανός, αλλά πρέπει να περιμένουμε την έρευνα. Οι επιδημίες αυτού του μεγέθους είναι σχετικά σπάνιες, αλλά εμφανίζονται κατά καιρούς στη χώρα. Είναι σημαντικό ότι καταφέραμε να εντοπίσουμε την πηγή μόλυνσης, λέει η Monica Kollberg.

cibum.gr Συνεργάτης ΠΑΣΚΕΔΙ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Η Πρωτοβουλία του ΠΑΣΚΕΔΙ για επέκταση του επιδόματος ανεργίας

Η κυρία Νίκη Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων & Καταναλωτών Εστίασης...

ΕΣΤΙΑΣΗ

Παράταση Απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ και ΦΗΜ για Εστιατόρια: Νέα Οδηγία της ΑΑΔΕ

Η πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με κωδικό Α....

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία νέα για τα POS

Κοινή Ανακοίνωση Τύπου – Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ Στις...