Σε σκοτεινό τούνελ μοιάζει να έχει μπει η εστίαση με τα μαζαγιά να κατεβάζουν ρολά από χτες στις 12 το βράδι. Αποκαρδιωμένοι οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι βλέπουν τα περιθώρια να στενεύουν αφού ακόμα και οι ακυρώσεις των ρεβεγιών πέφτουν πλέον σα βροχή στη νύχτα της Θεσσαλονίκης. Ολοι πλέον κάνουν λόγο για ισοπέδωση των εισπράξεων και στοχοποίηση του κλάδου…

Στα μαγαζιά, ουζερί και ταβέρνες που άλλοτε τέτοιες μέρες βούλιαζαν από κόσμο, οι παρέες είναι ελάχιστες και γίνονται ακόμα λιγότερες όσο πέφτει η νύχτα. Τα τηλέφωνα χτυπάνε διαδοχικά το ένα μετά το άλλο για ακυρώσεις κρατήσεων αναφέρει ο Βαγγέλης υπεύθυνος επιχείρησης στο κέντρο της πόλης. «Είμασταν αισιόδοξοι για αυτές τις ημέρες αλλά τα δεδομένα ανατράπηκαν για μια ακόμη φορά. Πλέον θα είμαστε ανοιχτά μέχρι τις 24:00 όπως ορίζουν τα νέα μέτρα. Υπό κανονικές συνθήκες θα εξυπηρετούσαμε κόσμο έως και τις 3 τα ξημερώματα. Μετά την ανακοίνωση για τον τρόπο λειτουργείας της εστίασης αλλά και λόγω της κλιμάκωσης των κρουσμάτων, ο κόσμος φοβήθηκε με αποτέλεσμα να γίνουν ακυρώσεις κρατήσεων σε ποσοστό 30% για την παραμονή πρωτοχρονιάς αλλά και για την επόμενη ημέρα. Επιπλέον το γεγονός ότι σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται έως 6 άτομα δεσμεύει περισσότερα χώρο ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά. Θα ήταν προτιμότερο να μας κλείσουν» ανέφερε φανερά απογοητευμένος.

1-t4U8r.jpg

Με βαριά καρδιά κατεβάζουν ρολά από τις 24:00 δηλώνει στο «makthes.gr» ο Σωκράτης Μανουσαρίδης, εργαζόμενος στον κλάδο της εστίασης. «Σαββατοκύριακα λειτουργούμε έως και τις 5 το πρωί ενώ καθημερινές τουλάχιστον μέχρις τις 3:30. Επομένως δεν θα δουλέψουμε όπως περιμέναμε αφού κατεβάζουμε ρολά από τις 24:00 κλείνοντάς την πόρτα σε πολλούς πελάτες. Επιπλέον η πληρότητα στο μαγαζί με αποστάσεις 1,5 μέτρο ανά τραπέζι και χωρίς μουσική δεν αναμένεται να είναι η ίδια. Φοβάμαι πως ο κόσμος θα προτιμήσει να γιορτάσει στο σπίτι. Ωστόσο πιστεύω πως είναι καλύτερα που είμαστε ανοιχτά, δεν θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο ενός ακόμη lockdown» τόνισε.

2-Fi76m.jpg

Την ανησυχία του για πτώση του τζίρου αλλά και για το ενδεχόμενο να νοσήσει ο ίδιος κατά την ώρα εργασίας εκφράζει στο «makthes.gr» ο Θανάσης εργαζόμενος στα Λαδάδικα. «Λογικό είναι να βρεθούμε αντιμέτωποι με πτώση του τζίρου, το περιμένουμε αφού θα μπορούσαμε να δουλέψουμε τουλάχιστον δύο ώρες ακόμα. Στα Λαδάδικά κατά την εορταστική περίοδο, πνιγόμασταν από την κίνηση, δεν είχαμε που να τους βάλουμε και η κουζίνα έπαιρνε φωτιά αλλά αυτή την πρωτοχρονιά πιστεύω θα έχει κόσμο ίσα για να φαίνεται ότι είμαστε ανοιχτά. Βέβαια όσο κι αν θέλουμε να δουλέψουμε φοβόμαστε όταν ακούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, αν είναι να κολλήσουμε καλύτερα να μείνουμε σπίτι.» είπε διστακτικά.

Δυσαρεστημένος με την αντιμετώπιση του κλάδου της εστίασης δηλώνει ο Βασίλης Βασιλειάδης ιδιοκτήτης εστιατορίου. «Η κατανάλωση θα μειωθεί και τα εμπορεύματα που προμηθευτήκαμε, δεν ξέρουμε τι θα τα κάνουμε. Όσον αφορά τις κρατήσεις είμασταν γεμάτοι αλλά ακολούθησαν ακυρώσεις σε ποσοστό 50%. Έπρεπε να δείξουν κάποια επιείκεια στον κλάδο μας, αυτές τις ημέρες περιμέναμε να δουλέψουμε, μάλιστα προσλάβαμε παραπάνω προσωπικό. Πως θα τους πληρώσουμε;» αναρωτήθηκε.

ΠΗΓΗ