Παρασκευή , 10 Μάιος 2024
Home BAR Χαμηλά η Ελλάδα στη λίστα προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες
BARTOUR NEWSΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χαμηλά η Ελλάδα στη λίστα προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες

Καθυστέρηση στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και κακές κοινωνικές/οικονομικές συνθήκες ρίχνουν την Ελλάδα στην 32η θέση της κατάταξης σε διεθνή έρευνα, ενώ ως ελκυστικότερη χώρα καταγράφεται η Γερμανία.

Οι ανεπαρκείς υποδομές στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και το χαμηλό επίπεδο κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών κρατούν μακριά από την Ελλάδα τους ψηφιακούς νομάδες, παρά τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει, όπως το καλό κλίμα και τα υψηλά επίπεδα κυβερνοασφάλειας.

Μετά την έναρξη της πανδημίας, η τηλεργασία έχει εισέλθει δυναμικά στην αγορά εργασίας με την εταιρεία ερευνών Gartner να επισημαίνει ότι η τάση για απομακρυσμένη και υβριδική εργασία έχει σημειώσει σημαντική άνοδο τα τελευταία δυο χρόνια. Χαρακτηριστικά, το 2019 οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως αντιπροσώπευαν μόλις το 17% του συνόλου των εργαζομένων παγκοσμίως, ενώ στα τέλη του 2021 το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 32%, και το 51% εργάζονται σε υβριδικό περιβάλλον.

Οι πιο πρόσφατες τάσεις για το 2022 δείχνουν ότι πάνω από το ήμισυ των εργαζομένων -53% στις ΗΠΑ και 52% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού- θα εργάζονται εξ αποστάσεως.

Η Ελλάδα προσφέρει μια καλή ποιότητα ζωής σε ψηφιακούς νομάδες, με σύμμαχο το καλό κλίμα και το φυσικό περιβάλλον. Θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό digital nomads που θα πρόσφεραν και ισχυρή ένεση εσόδων για την οικονομία. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών λόγω μακράς καθυστέρησης των επενδύσεων, συνεχίζει να κρατά τη χώρα στις χαμηλές θέσεις των διεθνών κατατάξεων τη χώρα, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να τρέξουν τα έργα των παρόχων.

Σύμφωνα με έρευνα της Nordlayer, η Ελλάδα βρίσκεται στη 32η θέση των πιο ελκυστικών προορισμών για τηλεργασία. Η Ευρώπη αποδεικνύεται ιδιαίτερα ελκυστική για τους εξ αποστάσεως εργαζομένους με 8 στις 10 πρώτες χώρες της κατάταξης.

Τα κριτήρια ελκυστικότητας μιας χώρας, σύμφωνα με την έρευνα, είναι: η κυβερνοασφάλεια, που περιλαμβάνει στοιχεία για την χωρητικότητα των υποδομών, ανταπόκριση σε κυβερνοαπειλές και το νομικό πλαίσιο που υπάρχει. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, επίσης, που περιλαμβάνουν το γενικότερο αίσθημα ασφάλεια, τουριστική ελκυστικότητα, επίπεδο στη χρήση αγγλικών, κόστος ζωής και Υγεία.

Οι άλλοι δυο πυλώνες της αξιολόγησης είναι οι ψηφιακές και φυσικές υποδομές που περιλαμβάνουν την ποιότητα και το κόστος του ίντερντετ, ψηφιακές υποδομές και τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς και η ανταπόκριση της χώρας στην πανδημία του κορονοϊού.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 32η θέση ανάμεσα σε 66 χώρες της κατάταξης της Nordlayer, καθώς δεν καταφέρνει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις πιο ασφαλείς ηλεκτρονικά χώρες. Η χώρα μας βρέθηκε στη 5η θέση της λίστας στην κυβερνοασφάλεια. Όμως, σε επίπεδο οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών βρέθηκε στην 44η θέση πίσω ακόμα και από την Τουρκία (!).

Όσο αναφορά τις υποδομές, η Ελλάδα, με σκορ λίγο πάνω από τη βάση, βρέθηκε στη 49η θέση πίσω και πάλι από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Κροατία, καταδεικνύοντας την μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να αναπτυχθούν δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός Δημοσίου και επιχειρήσεων.

Ως κορυφαίος προορισμός των ψηφιακών νομάδων κατατάσσεται από την έρευνα η Γερμανία, παρότι έρχεται μόλις στην 17η θέση στις ψηφιακές και φυσικές υποδομές, με την Nordlayer να επισημαίνει πως αυτό οφείλεται στην υποδεέστερη ποιότητα του διαδικτύου και την χαμηλή κατάταξη των ηλεκτρονικών υποδομών.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Δανία, ενώ ισχυρός ανταγωνισμός για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων έρχεται από τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στην 3η θέση. Αρκετές είναι οι χώρες της Ασίας σε υψηλές θέσεις: η Σιγκαπούρη στην 9η θέση, η Νότια Κορέα στην 11η θέση και η Ιαπωνία στην 20η θέση. Ο Καναδάς, που βρίσκεται στην 12η θέση και η Αυστραλία στην 19η θέση συμπληρώνουν την κορυφαία 20άδα.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μικρότερες χώρες καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις στην κυβερνοασφάλεια. Εκτός της Ελλάδας που βρέθηκε στην 5η θέση, η Λιθουανία και η Εσθονία κατατάσσονται υψηλά σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες, διαθέτοντας όχι μόνο καλή ικανότητα αντίδρασης και νομικά μέτρα αλλά και ισχυρή υποδομή, ενώ η Σλοβακία βρέθηκε στη κορυφή της κατάταξης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

ΠΗΓΗ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

BAR

TITLOS1

Επικεφαλίδας σας Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit...

TOUR NEWSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗ

Στην Αντίπαρο οι γεύσεις συναντούν την ιστορία

Η Αντίπαρος, αυτό το μικρό κοσμοπολίτικο νησί στο Νότιο Αιγαίο, με την...

CELEBRITIESΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Σοκ για τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιμετώπισε βαθιά θλίψη με τον θάνατο της αγαπημένης ηθοποιού...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...