Κυριακή , 19 Μάιος 2024
Home ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τουρισμός: Οι υψηλές πτήσεις του 2022 και οι προβλέψεις για το 2023
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Οι υψηλές πτήσεις του 2022 και οι προβλέψεις για το 2023

Μια κατά γενική ομολογία, καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό ήταν το 2022, με τον αριθμό των τουριστών να κλείνει συνολικά πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019, της τελευταίας προ-πανδημικής χρονιάς.

Οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη πρωταγωνίστησαν για άλλη μια φορά, πετυχαίνοντας ακόμα καλύτερες επιδόσεις και σηματοδοτώντας την πορεία ανάκαμψης του τουρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, τα στοιχεία της κίνησης (11μήνου) δείχνουν ότι διακινήθηκαν περίπου 30,5 εκατ. επιβάτες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 3,6% συγκριτικά με το 2019, οπότε τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της περιφέρειας είχαν καταγράψει το τελευταίο τους ρεκόρ.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, άνοδο επιβατικής κίνησης εμφανίζουν τα αεροδρόμια σε Ακτιο (+23,6%), Σαντορίνη (+19,7%), Σκιάθο (+14,6%), Κέρκυρα (+14,5%), Μύκονο (+11%), Χανιά (+10,3%), Ρόδο (+5,7%), Κεφαλονιά (+5,6%), Ζάκυνθο (+5,1%) και Κω (+4,3%). Στον αντίποδα, το φετινό ενδεκάμηνο μειωμένη κίνηση καταγράφει το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου οι 5,5 εκατ. διακινηθέντες επιβάτες είναι λιγότεροι κατά 14,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Μειωμένες οι αφίξεις το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου και στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ, η επιβατική κίνηση έφτασε τους 6,8 εκατ. επιβάτες με μία διαφορά -5,5% σε σχέση με το 2019 (7,2 εκατ.).

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, αυτά φαίνεται ότι έφτασαν τελικά τα επίπεδα του 2019, όμως οι ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι φέτος τα λειτουργικά έξοδα ήταν υπέρογκα, με το κόστος ενέργειας να είναι αυξημένο κατά 102% και το κόστος προμηθειών κατά 41%. Κάτι που τελικά αφήνει στα ταμεία πολύ μειωμένα κέρδη, την ώρα μάλιστα που αυτά έρχονται από μια διετία μεγάλων απωλειών εξαιτίας της πανδημίας.

Η επόμενη χρονιά

Τα μέχρι στιγμής μηνύματα για το 2023 δείχνουν αισιόδοξα, αν και όλοι είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων.

Ο μεγάλος tour operator της Ευρώπης, η TUI, εκτιμά ότι το 2023 θα είναι μια σταθερή και καλή χρονιά, παρά τους εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Οι τιμές που πωλούνται ήδη τα πακέτα είναι αυξημένες, παρά τις έντονες προσφορές που κάνουν οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί προκειμένου να προσελκύσουν κρατήσεις από τώρα. Όσο όμως θα πλησιάζει η εποχή των καλοκαιρινών διακοπών, οι τιμές θα αυξάνονται καθώς εκτός από το κόστος διαμονής, θα ακριβαίνουν και τα αεροπορικά εισιτήρια.

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους αναζητούν προσφορές που έχουν να κάνουν με early booking ή επιλέγοντας εναλλακτικούς προορισμούς και ταξίδια εκτός περιόδου αιχμής.

Οι μόνοι που δεν φαίνεται να έχουν τέτοιους περιορισμούς είναι οι εύποροι καταναλωτές, οι οποίοι δείχνουν έτοιμοι να ξοδέψουν ακόμα περισσότερα και από φέτος για να κάνουν πολυτελείς διακοπές. Έτσι, με την κατάλληλη στόχευση και παρέχοντας υψηλής ποιότητας προσωποποιημένες υπηρεσίες, τα luxury ξενοδοχεία της Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις το 2023, συμπαρασύροντας τις συνολικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού

 

Με πληροφορίες από Powergame

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

TOUR NEWSΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Και 4 Ελληνικές ανάμεσα στις 25 κορυφαίες παραλίες στην Ευρώπη

Η ανακοίνωση των 25 καλύτερων παραλιών στην Ευρώπη για το 2024 από...

TOUR NEWSΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η τεχνητή νοημοσύνη και στις παραλίες

Η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση των αυθαιρεσιών στις παραλίες ανοίγει νέους...

TOUR NEWSΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΙΔΗΣΕΙΣΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΕΣΤΙΑΣΗΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο δεκάλογος της Νίκης στην τουριστική περίοδο

Με την έναρξη μιας νέας τουριστικής περιόδου, ο δεκάλογος της εστίασης αποκτά...

TOUR NEWSΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΕΣΤΙΑΣΗΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εξελίσσοντας τη γαστρονομία μέσα από σεμινάρια του ΠΑΣΚΕΔΙ

Καινοτόμα σεμινάρια μαγειρικής από το ΠΑΣΚΕΔΙ: Μαθαίνοντας τη γαστρονομία στον ψηφιακό κόσμο...