Πέμπτη , 9 Μάιος 2024
Home TOUR NEWS Το μυστικό για τέλειο εσπρέσο: Tο «τρικ» για να ζηλέψουν και οι Ιταλοί
TOUR NEWSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Το μυστικό για τέλειο εσπρέσο: Tο «τρικ» για να ζηλέψουν και οι Ιταλοί

    Μια ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται πως έχει την απάντηση για την παρασκευή ενός τέλειου εσπρέσο, ένα φαινόμενο που έχει διχάσει κατά καιρούς τους λάτρεις και μη του καφέ. Το «κλειδί» λοιπόν, όπως ανέφεραν, βρίσκεται πριν καν αρχίσει η άλεση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια δόση νερού που προστίθεται στους κόκκους καφέ πριν από τη διαδικασία άλεσης δημιουργεί έναν πιο νόστιμο εσπρέσο, που θα βοηθήσει τους μπαρίστας και τους παραγωγούς καφέ να ξεπεράσουν ένα σημαντικό εμπόδιο.

Όταν ο καφές αλέθεται, η τριβή μεταξύ των κόκκων δημιουργεί ηλεκτρισμό, προκαλώντας τη συσσώρευση σωματιδίων στον μύλο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η προσθήκη νερού σε αυτή τη διαδικασία μειώνει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα λιγότερα απόβλητα καφέ και πιο δυνατές γεύσεις.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης αλλαγές στον τρόπο παρασκευής του εσπρέσο όταν συνδυάζουν νερό με διαφορετικές μεθόδους άλεσης.

Ο Christopher Hendon, αναπληρωτής καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, δήλωσε το εξής: «Το νερό όχι μόνο μειώνει τον στατικό ηλεκτρισμό και επομένως μειώνει το χάος καθώς αλέθεις, αλλά μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ένταση του ροφήματος και, ενδεχομένως, τη δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ευνοϊκών γεύσεων.»

Πώς η παρασκευή εσπρέσο είναι παρόμοια με τις… εκρήξεις των ηφαιστείων

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Matter, διερεύνησε επίσης πώς ο ηλεκτρισμός επηρέασε τη γεύση του καφέ. Οι ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους με ηφαιστειακούς εμπειρογνώμονες που εξετάζουν τη σχετική ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια εκρήξεων – μια διαδικασία που λένε ότι είναι παρόμοια με την παρασκευή καφέ.

Ο Joshua Méndez Harper, επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρολογίας και Μηχανικής Υπολογιστών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, το μάγμα διασπάται σε μικρά σωματίδια που βγαίνουν από το ηφαίστειο. Αυτά τα σωματίδια τρίβονται μεταξύ τους και φορτίζονται μέχρι το σημείο που παράγουν ηλεκτρισμό.

«Με έναν απλοϊκό τρόπο, είναι παρόμοιο με το άλεσμα του καφέ, όπου παίρνετε αυτούς τους κόκκους και τους μετατρέπετε σε λεπτή σκόνη».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν διαφορετικούς τύπους κόκκων καφέ, λαμβάνοντας υπόψη τη χώρα προέλευσης και τα χρώματα των καβουρδισμένων καφέδων. Σημείωσαν επίσης τις μεθόδους επεξεργασίας του καφέ και υπολόγισαν αν ο καφές ήταν πλυμένος, ντεκαφεϊνέ ή φυσικός, κάτι που διαπιστώθηκε ότι δεν επηρεάζει την ποσότητα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να «σπάσουν τον κώδικα» για τη δημιουργία του τέλειου καφέ, όπως είπαν.

Ο Hendon δήλωσε: «Τώρα γνωρίζουμε ποιες ρυθμίσεις άλεσης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή αναπαραγώγιμου εσπρέσο, μπορούμε να αρχίσουμε να προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν αισθητηριακές διαφορές στη γεύση του καφέ».

ieidiseis.gr

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΣΤΙΑΣΗΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Το ΠΑΣΚΕΔΙ στηρίζει τα Ελληνικά τοπικά προϊόντα

Το ΠΑΣΚΕΔΙ αναλαμβάνει μια σημαντική αποστολή: να υποστηρίξει και να προβάλει τα...

TOUR NEWSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗ

Στην Αντίπαρο οι γεύσεις συναντούν την ιστορία

Η Αντίπαρος, αυτό το μικρό κοσμοπολίτικο νησί στο Νότιο Αιγαίο, με την...

CELEBRITIESΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Σοκ για τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιμετώπισε βαθιά θλίψη με τον θάνατο της αγαπημένης ηθοποιού...

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...