Hτιμή του πετρελαίου έκανε νέο άλμα προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, το φυσικό αέριο εκτινάχθηκε στην Ευρώπη κατά 13% και η Ελλάδα, για μια ακόμη μέρα, κατέγραψε την υψηλότερη μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα – στα 187,5 ευρώ ανά MWh – σε όλη την Ε.Ε:

Η επόμενη μέρα της ρήξης Πούτιν με την Δύση επιβεβαίωσε εκείνο που όλοι φοβόντουσαν και όλοι ξόρκιζαν – την απειλή μιας ακόμη βαθύτερης ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης που θα πιέσει την οικονομία ολόκληρης της Ευρώπης αλλά μπορεί να φέρει σε οριακό σημείο την «ειδική περίπτωση» της Ελλάδας.

Οι λόγοι που καθιστούν και πάλι την χώρα μας «ειδική», και πλέον ευάλωτη, περίπτωση είναι δύο: Το ότι προέρχεται από μια δεκαετή μνημονιακή κρίση που ήδη έχει συμπιέσει ασφυκτικά τις αντοχές της οικονομίας και τα εισοδήματα και το ότι, παρά την υψηλή ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία, δεν έχει δημιουργήσει ασφαλιστικές δικλείδες και εναλλακτικές για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Αντιθέτως, προχώρησε ταχύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην απολιγνιτοποίηση χωρίς να έχει, ούτε κατ΄ελάχιστο, αναπληρώσει το κενό με την παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε το euro2day.gr ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας επαρκούν μόλις για δέκα ημέρες σε περίπτωση που διακοπούν οι ροές από την Ρωσία είναι ενδεικτικές της πίεσης που θα υπάρξει στην περίπτωση που επικρατήσει το δυσμενές σενάριο στο ουκρανικό μέτωπο.

Αυτό το σενάριο εξετάστηκε τόσο στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όσο και σε ξεχωριστή σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, και σύμφωνα με πληροφορίες το plan Β που προκρίθηκε βασίζεται σε τρεις – δυνητικές – εφεδρείες: Την αύξηση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις χώρες της βορείου Αφρικής και τις ΗΠΑ σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου της Gazprom, την «επιστράτευση» μονάδων παραγωγής με ντίζελ  και την επαναλειτουργία – στην χειρότερη περίπτωση – των λιγνιτικών μοναδων παραγωγής ενέργειας.

Το σχέδιο του υπουργείου Ενέργειας προβλέπει ότι εάν η Gazprom κόψει τις ρωσικές ροές, το 60% με 70% των αναγκών της χώρας θα πρέπει να καλυφθεί με προμήθειες LNG. Με δεδομένο ωστόσο πως η Ρωσία παρέχει πάνω από το μισό φυσικό αέριο που καταναλώνει η Ελλάδα, καθώς και ότι ούτε το αμερικανικό LNG ούτε το LNG του Κατάρ επαρκούν για να καλύψουν όλη την Ευρώπη, παραμένει ανοιχτό ερώτημα το εάν θα είναι διαθέσιμες στην διεθνή αγορά οι ποσότητες που προβλέπει το ελληνικό plan B.

Επιπλέον, η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει και την Βουλγαρία, όπως ήδη δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η γειτονική χώρα εξαρτάται πλήρως από το ρωσικό αέριο και καλύπτει το 100% των αναγκών της από τις προμήθειες της Gazprom.

Με αυτά τα δεδομένα ακόμη και κυβερνητικές πηγές αναγνώριζαν πως το μέγιστο διάστημα για το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο εφεδρικό σύστημα είναι οι 10 ημέρες. Από εκεί και πέρα, η δεύτερη «εφεδρεία» είναι η λειτουργία μονάδων παραγωγής που λειτουργούν με ντίζελ και, εν τέλει, η «επιστράτευση» όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας.

Η εκτίμηση που εκπέμπεται, πάντως, από τις ίδιες κυβερνητικές πηγές είναι ότι αυτές οι λύσεις δεν θα χρειαστούν καθώς το πιθανότερο είναι να επικρατήσει το «ήπιο σενάριο» και να μην διακοπούν οι ροές αερίου από την Ρωσία. Το επιχείρημα στο οποίο βασίζεται αυτή η αισιόδοξη άποψη είναι πως η Gazporm αντλεί τεράστια κέρδη από την ευρωπαϊκή αγορά και δεν θα ρισκάρει να τα χάσει.

Εάν αυτή η εκτίμηση δεν επαληθευθεί και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να παίξει ακόμη πιο σκληρά, τότε – ανεξαρτήτως Plan B και Plan C – η Ελλάδα θα έχει σοβαρό πρόβλημα.

ΠΗΓΗ