Σάββατο , 4 Μάιος 2024
Home TOUR NEWS Θεσσαλονίκη: Σεφ εκπαιδεύουν πρόσφυγες για κουζίνες εστιατορίων
TOUR NEWSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙΕΣΤΙΑΣΗ

Θεσσαλονίκη: Σεφ εκπαιδεύουν πρόσφυγες για κουζίνες εστιατορίων

Πρόσφυγες εκπαιδεύονται για μάγειρες / Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Στη Θεσσαλονίκη κόβουν γρήγορα, με τα ειδικά κοφτερά μαχαίρια, το σπανάκι που θα χρησιμοποιήσουν ως γέμισμα στα περέκ, ετοιμάζουν τα υλικά για την μπατζίνα και προσπαθούν με τη μυρωδιά να καταλάβουν τα μπαχαρικά που προτιμώνται στην ελληνική κουζίνα, όπως τη ρίγανη και το θυμάρι.

Interchef project είναι ο τίτλος ενός πρωτοποριακού προγράμματος που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη με σεφ οι οποίοι εκπαιδεύουν πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική χορτοφαγική κουζίνα, με στόχο να καταφέρουν να βρουν δουλειά ως βοηθοί προετοιμασίας σε ταβερνάκια και μικρά εστιατόρια.

Σεφ εκπαιδεύουν πρόσφυγες στη Θεσσαλονικη
«Μέσα από 12 συνολικά μαθήματα, προσπαθούμε αρχικά να μάθουμε σε νέους ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Αφρική, τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα, όπως κολοκύθια, ντομάτες, φασόλια αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους τα μαγειρεύουμε» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σεφ Σμαράγδα Μακρή η οποία, μαζί με τον σεφ Γιάννη Κατσαντώνη, εκπαιδεύουν τους συμμετέχοντες.

«Η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο στη μαγειρική αλλά κυρίως, στους τρόπους κοπής, μαθαίνουν δηλαδή να χρησιμοποιούν τα επαγγελματικά μαχαίρια, δεξιότητα που είναι απαραίτητη για να εργαστούν σε κουζίνες» συμπληρώνει.

Θεσσαλονίκη: Σεφ εκπαιδεύουν πρόσφυγες για κουζίνες εστιατορίων -Ζύμες,  λαδερά, κοπές [εικόνες] - iefimerida.gr
Θεσσαλονίκη: Σεφ εκπαιδεύουν πρόσφυγες για κουζίνες εστιατορίων -Ζύμες, λαδερά, κοπές [εικόνες] – iefimerida.gr

Στα μαθήματα που γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο εργαστήρι Μαγειρικής Marmita στη Θεσσαλονίκη, μαθητές-τριες και σεφ ανταλλάσσουν εμπειρίες και γεύσεις
Στα μαθήματα που γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο εργαστήρι Μαγειρικής Marmita στη Θεσσαλονικη, μαθητές-τριες και σεφ ανταλλάσσουν εμπειρίες και γεύσεις από τις περιοχές καταγωγής τους, μυρίζουν και γεύονται ντόπια υλικά. Πολλές συμμετέχουσες δεν γνωρίζουν το μπαχάρι ή τη ρίγανη, μαγειρεύουν διαφορετικά τη φάβα, δοκιμάζουν πρώτη φορά αγγουράκι. Λένε πως δεν έχουν φάει ποτέ πράσινα φασολάκια και μπιζέλια και βρίσκουν την ελληνική κουζίνα πολύ πιο ελαφριά από τις δικές τους, αφού όλα είναι μαγειρεμένα στο ελαιόλαδο.

Θεσσαλονίκη: Οι αφανείς γυναίκες στον αντιδικτατορικό αγώνα, μέσα από αφηγήσεις -Βασανιστήρια, στρατοδικεία, φυλακές
«Τις εκπαιδεύουμε και στις ζύμες. Φτιάξαμε ψωμιά με διάφορα αλεύρια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και με συνταγές για μπουγάτσα, σιμιγδαλένιο χαλβά και άλλα γλυκά», λέει η κ. Μακρή. Μετά το τέλος των μαθημάτων, θα δοθεί και βεβαίωση παρακολούθησης βασικών τεχνικών μαγειρικής, ενώ θα γίνει προσπάθεια να απορροφηθούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγες εκπαιδεύονται για βοηθοί σε ταβερνάκια και μικρά  εστιατόρια | Typosthes
«Θα μπορούν να δουλεύουν στην προετοιμασία μιας κουζίνας, κόβοντας για παράδειγμα τις σαλάτες και τα λαχανικά», εξηγεί η κ. Μακρή.

Interchef project είναι ο τίτλος ενός πρωτοποριακού προγράμματος που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη με σεφ οι οποίοι εκπαιδεύουν πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική χορτοφαγική κουζίνα, με στόχο να καταφέρουν να βρουν δουλειά ως βοηθοί προετοιμασίας σε ταβερνάκια και μικρά εστιατόρια
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Οργάνωση Amaita, το κοινωνικό εστιατόριο Gustamundo στη Ρώμη, όπου εργάζονται μόνο πρόσφυγες και μετανάστες, και το «Οικόπολις – μια παράλληλη πόλη».

Θεσσαλονίκη: Σεφ εκπαιδεύουν πρόσφυγες για κουζίνες εστιατορίων -Ζύμες,  λαδερά, κοπές [εικόνες] - iefimerida.gr
«Φτιάξαμε ψωμιά με διάφορα αλεύρια και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί και με συνταγές για μπουγάτσα, σιμιγδαλένιο χαλβά και άλλα γλυκά», λέει η κ. Μακρή
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Σωτηρία Παπαδοπούλου από το «Οικόπολις», μετά το πέρας των μαθημάτων, εκτός από το φαγητό που έχουν μαγειρέψει, όλοι παίρνουν μαζί τους μια σακούλα με ζυγισμένα τα υλικά που χρησιμοποίησαν στη συνταγή που είχαν ως «μάθημα».

«Από το σπίτι τους, στη συνέχεια, κάνουν τη συνταγή και ανεβάζουν τη φωτογραφία σε μια διαδικτυακή ομάδα που έχουμε δημιουργήσει» λέει η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας ότι των μαθημάτων μαγειρικής προηγήθηκε πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών, στοχευμένο σε λεξιλόγιο που είναι χρήσιμο στη μαγειρική.

ΠΗΓΗ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Επιστημονικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα έσπειρε το σπόρο της αλλαγής...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Πανελλαδικό δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα άνθισε στο ρεύμα της εποχής....