Τα τέλεια κεφτεδάκια γιουβέτσι!
Σήμερα φτιάχνουμε ένα νόστιμο πιάτο με κεφτεδάκια γιουβέτσι, με έμπνευση από Ιταλία. Είναι ότι πρέπει για Κυριακάτικο τραπέζι και θα το απολαύσουν όλοι! Η συνταγή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σας συνιστούμε να την δοκιμάσετε!
Υλικά
Κεφτέδες
150 γρ. κρεμμύδι
60 γρ. μαϊντανός
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 αυγά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
150 γρ. τριμμένη φρυγανία
Αλάτι-Πιπέρι
2 κουταλάκια ξύδι λευκό
120 γρ. κεφαλοτύρι
Λάδι
70 γρ. αλεύρι
70 γρ. τριμμένη φρυγανιά για το πανάρισμα
Σάλτσα
50 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνης
½ στίκ κανέλας
1 καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο
1 κρεμμύδι
800 ml σάλτσα
100 ml βραστό νερό
Γιουβέτσι
900 ml βραστό νερό
400 γρ. κριθαράκι χονδρό
70 γρ. κίτρινο τυρί
Εκτέλεση
Για τα κεφτεδάκια:
Ξεκινάμε την συνταγή αλέθοντας στο μπέντερ το κρεμμύδι μαζί με το μαϊντανό. Αναμιγνύουμε σε μπολ και ζυμώνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και τα 70 γρ φρυγανιά που είναι για το πανάρισμα.
Στην συνέχεια και αφού το μίγμα με τον κιμά είναι έτοιμο, πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος μπουκιάς.
Έπειτα, ετοιμάζουμε ένα πιάτο με μίγμα αλευριού και φρυγανιάς και πανάρουμε τα κεφτεδάκια. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε αποροφητικό χαρτί.
Συνεχίζουμε, βάζοντας σε κατσαρόλα να κάψει το λάδι σε μεσαία ένταση και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα δάφνης, τη κανέλα, την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο και τα σκόρδα. Τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να βγάλουν τα αρώματα τους και να πάρει χρώμα το σκόρδο και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι να σοταριστεί για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και μαζί της 100 ml βραστό νερό. Τέλος, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά, ίσα-ίσα να αρχίσει να πήζει. Σβήνουμε την εστία και αφαιρούμε τις δάφνες και κανέλα.
Παίρνουμε ένα πήλινο σκεύος για γιουβέτσι και αναμειγνύουμε την σάλτσα με το καυτό νερό και το κριθαράκι. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και ψήνουμε στους 190 βαθμούς με αέρα. Το αφήνουμε να ψηθεί περί τα 15’ και το βγάζουμε έξω, το ανακατεύουμε και προσθέτουμε από πάνω το τυρί. Στην συνέχεια, το ξαναβάζουμε στο φούρνο με γκριλ με αέρα για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσει το τυρί από πάνω.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν το βγάλετε απ’ το φούρνο θα βλέπετε να υπάρχει ακόμη νερό στο γιουβέτσι. Αυτό θα το πιει το κριθαράκι όσο κρυώνει το γιουβέτσι, που άλλωστε είναι αδύνατον να φαγωθεί πριν περάσει τουλάχιστον ένα τέταρτο από τότε που βγήκε απ’ το φούρνο, ώστε να μελώσει καθώς έρχεται σε ήπια θερμοκρασία.
Δες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα στο βίντεο που ακολουθεί:
Leave a comment