Αυστηρότεροι ακόμη και από τον περασμένο Μάρτιο αναμένεται να είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο σε μια προσπάθεια να πειστούν οι αναποφάσιστοι συμπολίτες για την ανάγκη εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού.

Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι θα υπάρχει και «μαύρη λίστα» για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα στους ελέγχους θα έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη «συλληφθεί» να παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Το θέμα βρέθηκε την Τετάρτη στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσία υπουργών αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν από το Σαββατοκύριακο να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα, γιατί είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξουν έλεγχοι και δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε όλο το σχέδιο τινάζεται στον αέρα.

Στους ελέγχους, οι αρχές θα επικεντρωθούν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή τα πιστοποιητικά να συνοδεύονται από ταυτότητα στα καταστήματα. Δεν είναι λίγοι όσοι χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά, ή πιστοποιητικά που έχουν πάρει από γνωστό τους που έχει εμβολιαστεί.

Μάλιστα, η αύξηση των ελέγχων θα είναι και αυξημένη ακόμα και σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, όταν ίσχυε καθολικό lockdown.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο επιστρατεύονται:

  • 8.000 αστυνομικοί
  • 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ
  • Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

Πού θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι

Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα αφορούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια και μεγάλα εμπορικά κέντρα και στη συνέχεια θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.

Επίσης θα ελέγχονται οι υπαίθριοι χώροι, καθώς σε όσους υπάρχει οροφή και πλαϊνά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί και επομένως θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους.Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.

Τα πρόστιμα ξεκινούν πλέον από 5.000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Με άλλα λόγια θα υπάρχει «μαύρη λίστα» η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς για να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι επιχειρηματίες δεν σέβονται την δημόσια υγεία και δεν τηρούν τα μέτρα. Ποινές περιμένουν και τις ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων, μέτρα τα οποία είναι ήδη σε ισχύ αλλά δεν τηρούνται σε πολλές περιπτώσεις.

Η «μάχη» για την τρίτη δόση

Eκτός από τους ελέγχους η κυβέρνηση «ποντάρει» στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης από όσους έχουν κλείσει 6 μήνες από τη δεύτερη. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκειας της χθεσινής του συνέντευξης στο Μega είπε:

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε μεγάλη δυσκολία να πείσουμε όσους εμβολιάστηκαν να κάνουν και την 3η δόση. Η 3η δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες».

Σημειώνεται πως από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, ώστε να κλείσουν ραντεβού για να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Αποκλείει lockdown και υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ο πρωθυπουργός

Παρά τις αντιδράσεις και τη ρητορική περί προνομιακής μεταχείρισης της Εκκλησίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των νέων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο, εκτιμώντας πως δεν είναι χαμένη η μάχη της 1ης δόσης του εμβολίου καθώς «κάθε μέρα 5.000-8.000 πολίτες κάνουν το βήμα και ξεπερνούν τις φοβίες τους».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το μέτρο που εξαιρεί από τη διενέργεια rapid test τους ανεμβολίαστους πολίτες που επιθυμούν να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, λέγοντας ότι οι ναοί «είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας» άρα ορθώς εξαιρέθηκαν από τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όσους τους επισκέπτονται. Μάλιστα απέκλεισε κάθε περίπτωση επαναξιολόγησης του μέτρου λέγοντας πως «δεν υπάρχει τρόπος εφαρμογής άλλου μέτρου» σε αντίθεση με τα καταστήματα που μπορούν να διεξαχθούν έλεγχοι και τόνισε πως «η έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι πράξη που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

Παράλληλα, παρά την έξαρση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής lockdown. «Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις έχουν πράξει το σωστό και θα ήταν άδικο να επιβάλλουμε περιορισμούς με τεράστιο κόστος για να αντιμετωπίσομε πρόβλημα που αφορά σήμερα μία μειοψηφία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ακολουθεί αυτή την τακτική», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την «ανάγνωση» της επιδημιολογικής εικόνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά σχετικά χαμηλό δείκτη θετικότητας», σημείωσε ενώ είπε ότι στους αριθμούς των διασωληνωμένων είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και με αυτό κύμα γιατί όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους. Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή».

ΠΗΓΗ