Τετάρτη , 8 Μάιος 2024
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Όχι ταξίδια, όχι σινεμά, όχι Θέατρο, όχι Εστίαση, όχι Διασκέδαση: Εάν δεν κάνεις το εμβόλιο, μείνε σπίτι σου
ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Όχι ταξίδια, όχι σινεμά, όχι Θέατρο, όχι Εστίαση, όχι Διασκέδαση: Εάν δεν κάνεις το εμβόλιο, μείνε σπίτι σου

Μεγάλες εταιρίες απ’ όλους τους χώρες ετοιμάζονται να κλείσουν την πόρτα σε όσους επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο…

Στον αστερισμό των εμβολίων για την καταπολέμηση του Covid-19 βρίσκεται ο πλανήτης, με τα μαντάτα να είναι πολύ ευχάριστα σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Κι αυτό γιατί έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί και οι διαθέσιμες δόσεις διαρκώς αυξάνονται.

Το εμβόλιο της Pfizer βρίσκεται πιο μπροστά, με τις Moderna και Oxford/AstraZeneca να ακολουθούν και άλλα τρία εμβόλια να βρίσκονται ένα βήμα πριν την έγκριση.

Την ώρα που η επιστήμη δίνει ξανά τη λύση έχει ξεκινήσει μια κουβέντα που αποτελεί μια χρόνια προβληματική στο κομμάτι της σύνδεσης της βιολογίας με την ηθική. Ως θέμα βιοηθικής συζήτησης, το εμβόλιο έχει δημιουργήσει δύο στρατόπεδα, όπως συμβαίνει από χρόνια με όλα τα εμβόλια και από το 2016 και μετά με το κίνημα των αντιεμβολιαστών.

Όχι ταξίδια, όχι σινεμά: Τι δεν θα μπορούν να κάνουν πια οι αρνητές του εμβολίου

Από τη μία όσοι ζητούν να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κι από την άλλη όσοι φοβούνται ή όσοι θεωρούν ότι με το εμβόλιο θα τους χορηγήσουν στον οργανισμό… τσιπάκια.

«Εγώ δεν πρόκειται να κυνηγάω με το εμβόλιο στο δρόμο ανθρώπους, οι οποίοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν μία ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους. Και μπορεί όχι εμείς, αλλά η ίδια η αγορά, η ελεύθερη οικονομία να επιβάλει τέτοιους περιορισμούς που να είναι η ζωή τους λίγο πιο δύσκολη», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως όσοι αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο θα αναγκαστούν να συνηθίσουν σε μια νέα πραγματικότητα προκειμένου να μην θέτουν σε κίνδυνο όλους τους υπόλοιπους.

Παρά το ότι επιστήμονες έχουν τονίσει (μεταξύ τους και ο κ. Μόσιαλος) ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα δώσει τροφή για συνωμοσιολογία στους…ευερέθιστους, φαίνεται πως θα οδηγηθούμε εξ ανάγκης σε μια τέτοια λύση. Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν δεν είναι υποχρεωτικός, θα καταστεί αναγκαίος, αν θέλουμε να βρούμε ένα μεγάλο κομμάτι της προηγούμενης ζωής μας ξανά.

Αυτό το κομμάτι περιλαμβάνει ταξίδια, εξόδους σε εστιατόρια και μπαρ με την παρέα, παρακολούθηση συναυλιών, κινηματογραφικών ταινιών και άλλων θεαμάτων.

Ως προς τα ταξίδια, ήδη αρκετές αεροπορικές έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν το έδαφος απευθυνόμενοι στο καταναλωτικό κοινό, εξηγώντας πως για οποιοδήποτε διεθνές ταξίδι το εμβόλιο θα είναι προαπαιτούμενο.

Η αυστραλιανή Qantas έχει ανακοινώσει μέσω του CEO της ότι ταξίδια Αυστραλών έξω από τη χώρα και τη Νέα Ζηλανδία, θα απαιτούν το εμβόλιο, όπως και η ανάποδη διαδρομή. Μάλιστα, ο Άλαν Τζόις παρότρυνε και μέσω της θέσης του στην IATA, την Ένωση των Αεροπορικών, όλες τις αεροπορικές εταιρείες να εφαρμόσουν πολιτική «no vaccine no party flight» ωσάν άλλοι Τζορτζ Κλούνεϊ σε διαφήμιση για Martini.

Και πώς να κάνουν αλλιώς όταν μέσα στο 2020 οι αεροπορικές σημείωσαν ζημία που αγγίζει τα 157 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτέλεσμα όχι μόνο της περιόδου ban των πτήσεων που είχαν οι περισσότερες χώρες από Μάρτιο ως Μάιο. Αυτή η απώλεια εσόδων είναι περισσότερο αποτέλεσμα του φόβου του κόσμου.

Προς την καταπολέμηση αυτού του φόβου, η British Airways σε συνεργασία με την Ένωση ετοιμάζει μια εφαρμογή-διαβατήριο, όπου θα αναγράφεται αν ο ταξιδιώτης έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά και το πρωτόκολλο που ισχύει στη χώρα του για όσους ταξιδεύουν από και προς αυτή.

Μάλιστα, η εφαρμογή θα είναι δωρεάν για τους ταξιδιώτες, αλλά οι αεροπορικές θα πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο για τη χρήση της σε κάθε πελάτη τους, ενώ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα χρησιμοποιείται τεχνολογία block-chain κι όχι αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει πως το ιατρικό ιστορικό θα είναι ανιχνεύσιμο μόνο πριν και μετά το ταξίδι και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφημιστικούς λόγους.

Αυτή δεν θα είναι η μόνη εφαρμογή, καθώς αρκετές αεροπορικές ετοιμάζουν τη δική τους εκδοχή. Σε λίγο καιρό θα τεθεί σε εφαρμογή κάτι αντίστοιχο σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη για τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών, που λειτουργούν σε λογική travel bubble, είναι δηλαδή δύο συνεργαζόμενες χώρες που επιτρέπουν τα αεροπορικά ταξίδια μόνο μεταξύ τους, ενώ και η Korean Air της Νοτίου Κορέας δημιουργεί το σύστημα που θα της εξασφαλίζει ένα check in covid-free επιβίβασης.

Εκτός από τα αεροπορικά και παντός είδους ταξίδια, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο κάποιες χώρες να εφαρμόσουν και προαπαιτούμενο εμβόλιο για είσοδο σε χώρους εστίασης και θεαμάτων. Ο αρμόδιος για τη διανομή των 357 εκατομμυρίων εμβολίων στη Μεγάλη Βρετανία, ο Ναντίμ Ζαχάβι, υποστήριξε σε δηλώσεις του πως παμπ, μπαρ, εστιατόρια, χώροι συναυλιών, αθλητικά events και θέατρα-σινεμά θα έχουν υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους θεατές τους.

Αν κάτι τέτοιο ισχύσει στην Αγγλία και αν ήδη η Ισπανία βγάζει κόκκινη κάρτα σε όσους δεν εμβολιαστούν, τότε δεν βλέπουμε τι θα το σταματήσει από το να ισχύσει και στην Ελλάδα και σε μεγάλη κλίμακα στην Ευρώπη. Όπως αναφέρουν μάλιστα σήμερα τα Νέα θα εκδίδεται πιστοποιητικό εμβολιασμού με τους κωδικούς Taxis και ΑΜΚΑ, καθώς και απ’ τα ΚΕΠ που θα είναι ουσιαστικά η κάρτα ελευθέρας του πολίτη για να μπει ελεύθερα σε διάφορα μέρη.

Πλέον με τον εφιάλτη του κορωνοϊού να έχει αφήσει το αποτύπωμά του στις οικονομίες των χωρών τα περιθώρια στενεύουν. Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά στην πλειονότητα των τομέων της, για να μην ριψοκινδυνέψει ένα νέο, καταστροφικό κλείσιμο θα ζητάει πιστοποιητικό εμβολιασμού για να προστατεύσει την ίδια, αλλά και τους πελάτες της.

Το μότο θα είναι πλέον: «Δικαίωμα σου να πιστεύεις σε συνωμοσίες, αλλά δικαίωμα και όσων δεν πιστεύουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους…». Δίκαιο deal, δεν νομίζετε;

ΠΗΓΗ

Σχόλιο: Η αρχή του διχασμού στη χώρα ανάμεσα σε αυτούς που εμβολιάζονται και αυτούς που λογικά, θα απορρίψουν ένα εμβόλιο το οποίο δημιουργήθηκε σε λίγους μόνο μήνες και δεν διαθέτουμε δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του;

Στη Γερμανία το θέμα τίθεται σε συζήτηση.

Αεροπορικό εισιτήριο μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Η κατάσταση είναι πολύπλοκη, γιατί υπάρχουν πολλοί τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής που για να επιστρέψουν και πάλι στην κανονικότητα, θα μπορούσαν θεωρητικά, και παρά τις οποίες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, να επιβάλουν ως όρο την υποχρέωση εμβολιασμού των πολιτών. Τέτοιοι τομείς είναι ο χώρος του θεάματος, η εστίαση, ο τουρισμός. Το ενδεχόμενο δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ήδη την αρχή έκανε αρχές Νοεμβρίου η αεροπορική εταιρεία Quantas της Αυστραλίας. “Θέλουμε να προσαρμόσουμε τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι επιβάτες πριν επιβιβάζονται στο αεροσκάφος, να δείχνουν βεβαίωση ότι έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού” είπε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Άλαν Τζόις. Γερμανοί συνταγματολόγοι, βουλευτές ακόμη και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν φοβούνται ότι εάν δεν γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις, θα φτάσει η στιγμή, που όσοι από επιλογή δεν εμβολιάζονται θα πέφτουν θύματα διακρίσεων και αποκλεισμού από τμήματα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα.

Νομοθετική παρέμβαση

Νομομαθείς πολιτικοί του μεγάλου συνασπισμού εξετάζουν νομοθετική απαγόρευση προνομίων για πολίτες που εμβολιάζονται. Ο Γιοχάνες Φέχνερ, εκπρόσωπος της Κ.Ο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για νομικά θέματα, αναφέρει στο σημερινό φύλλο της Welt ότι το κόμμα του μελετά νομικές ρυθμίσεις απαγόρευσης περιπτώσεων άνισης μεταχείρισης ανάμεσα στους εμβολιασθέντες και μη, κυρίως στον ιδιωτικό οικονομικό τομέα. “Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όταν αεροπορικές εταιρείες ή εστιατόρια επιτρέπουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους μόνο σε όσους εμβολιάζονται, τέτοια προνομιακή μεταχείριση θα οδηγήσει στη διάσπαση της κοινωνίας“.

Ο ομόλογός του από το Χριστιανοκοκοινωνικό Κόμμα CSU Φόλκερ Ούλριχ επισημαίνει στην ίδια εφημερίδα ελλείψεις. “Σε κρατικό επίπεδο ισχύει ο νόμος απαγόρευσης των διακρίσεων, που αποκλείει εξ υπαρχής τις διακρίσεις πχ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανάμεσα σε όσους εμβολιάζονται και σε όσους από επιλογή τους δεν θα το κάνουν. Αλλά στον δημόσιο τομέα υπάρχουν πολλά ρυθμιστικά κενά, που θα πρέπει να καλύψουμε”.

Προς επίρρωση των λεχθέντων του και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά των Διακρίσεων Σεμπάστιαν Μπίκεχιρ επιβεβαιώνει ότι οι Γενικοί Όροι Συναλλαγών AGB δεν προσφέρουν νομοθετικό πλαίσιο χειρισμού περιπτώσεων πολιτών που πέφτουν θύμα διακρίσεων στην καθημερινότητά τους, επειδή πχ. δεν εμβολιάζονται. “Ο νομοθέτης θα πρέπει να προνοήσει ρυθμιστικά, εάν θέλει να προστατεύσει επαρκώς αυτήν την κατηγορία πολιτών”. Το πρόβλημα έχει “διαγνωσθεί” και από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχουν ήδη ταχθεί κατά προνομίων για πολίτες με εμβόλιο.

Πρώτα εμβολιασμοί και μετά βλέπουμε

Αλλά πώς τοποθετούνται οι διάφοροι κλάδοι; Η Ίνγκριντ Χάρτγκες, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ξενοδόχων και Εστιατόρων (DEHOGA), υποστηρίζει ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για “θεωρητικολογίες”, όπως αναφέρει στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. Όσον καιρό δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα για όλους, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για περιορισμούς. Όλοι έχουν καταρχήν μεγάλο συμφέρον στο να μπορέσουν να εμβολιαστούν, όποιος φυσικά το θέλει. Κι αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις γαστρονομίας. Ο κλάδος θα πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους χωρίς διακρίσεις”. Η Χάρτγκες φέρνει ως παράδειγμα έναν νέο σε ηλικία πολίτη, ο οποίος λόγω ακριβώς της ηλικίας του θα εμβολιαστεί τελευταίος, δεν θα πρέπει να πηγαίνει σε εστιατόρια ή κινηματογράφους μέχρι τότε; “Υπάρχουν πολλά ανοιχτά νομικά θέματα, όπως εάν ένας ξενοδόχος θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η πολιτική πρέπει να δημιουργήσει νομοθετική σαφήνεια”. Κατά την άποψη του προέδρου του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Οικονομίας Συναυλιών και Εκδηλώσεων Γενς Μίχο, νομικός ο ίδιος, ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για την είσοδο σε εκδηλώσεις ισοδυναμεί με διάκριση σε βάρος εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.

Από νομικής πλευράς παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ισότητας των πολιτών σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 του Θεμελιώδους Νόμου, γι’ αυτό το κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί την ψήφιση νόμου που να ρυθμίζει την προνομιακή μεταχείριση των εμβολιασθέντων“. Ο Γενς Μίχο υποστηρίζει ότι το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με τη διενέργεια γρήγορων τεστ σε όσους θέλουν να βγάλουν εισιτήριο για συναυλίες. Προς το παρόν ο κλάδος του, που έχει υποστεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία, έχει θέσει ως προτεραιότητα το ερώτημα, πότε συναυλίες και άλλοι τύποι εκδηλώσεων θα μπορούν να γίνονται και να είναι οικονομικά αποδοτικές.

Πηγή: Deutsche Welle

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

TOUR NEWSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗ

Στην Αντίπαρο οι γεύσεις συναντούν την ιστορία

Η Αντίπαρος, αυτό το μικρό κοσμοπολίτικο νησί στο Νότιο Αιγαίο, με την...

CELEBRITIESΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Σοκ για τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιμετώπισε βαθιά θλίψη με τον θάνατο της αγαπημένης ηθοποιού...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη...