Σάββατο , 4 Μάιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Οι πιο ταιριαστές σάλτσες για τηγανιτές πατάτες εκτός από την κέτσαπ
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΦΙΕΡΩΜΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΣΤΙΑΣΗΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Οι πιο ταιριαστές σάλτσες για τηγανιτές πατάτες εκτός από την κέτσαπ

13 μοναδικές συνταγές για όλα τα γούστα.

Όταν πρόκειται να απολαύσετε με την παρέα σας τηγανιτές πατάτες σε ένα εστιατόριο ή στο σπίτι, η κέτσαπ τείνει να είναι η προεπιλεγμένη σάλτσα για τους περισσότερους. Αλλά ενώ το καρύκευμα γλυκιάς ντομάτας έχει τα πλεονεκτήματά του, δεν χρειάζεται να περιορίζεστε σε αυτό. Στο HuffingtonPost, έχουν μιλήσει ειδικοί για τις αγαπημένες τους σάλτσες.

Σκόρδο Aioli

«Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα αϊόλι μαύρου σκόρδου για να βυθίζω πατάτες», είπε ο Brian Landry, σεφ και ιδιοκτήτης του Jack Rose and Bayou Bar στη Νέα Ορλεάνη και του Marsh House και του L.A. Jackson στο Nashville. “Η σκορδάτη γεύση και η κρεμώδης υφή είναι η τέλεια ισορροπία με την αλμύρα και την τραγανότητα των πατατών. Επιπλέον, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις”.

Για να φτιάξετε την συγκεκριμένη σάλτσα, σύμφωνα με το AllRecipes θα χρειαστείτε:

  • Χυμός λεμονιού
  • σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μαγιονέζα

Τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και στη συνέχεια, βάλτε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα, αυτό θα αφήσει χρόνο για να αναπτυχθούν πλήρως τα αρώματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό άλειμμα με μια υπέροχη βελούδινη υφή.

Σάλτσα Comeback

«Όταν μπαίνουμε στο λαιμό του Thousand Island του δάσους, υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές εκεί έξω για αυτό που στο Νότο ονομάζεται «Comeback Sauce»», δήλωσε ο συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Brian Theis. “Είναι συνήθως κάποιος συνδυασμός μαγιονέζας και κέτσαπ με σάλτσα τσίλι, κρεμμύδι, Worcestershire, μουστάρδα κρεόλ, ένα οξύ όπως χυμός λεμονιού και ίσως καυτή σάλτσα ή/και χρένο. Μπορεί να έχει πολλά συστατικά.”

Η σάλτσα Comeback έχει ρίζες στην κουζίνα του Μισισιπή και υποτίθεται ότι πήρε το όνομά της από τη νότια πρακτική του αποχαιρετισμού, με κάποια παραλλαγή του “Y’all come back now!”

Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη σάλτσα, σύμφωνα με το SouthernLiving θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 1/4 φλιτζάνι σάλτσα τσίλι
  • 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα Worcestershire
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καυτερή σάλτσα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ξερή
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μαγιονέζα

«Δεν θα κουραστώ ποτέ τις τηγανιτές πατάτες με μαγιονέζα», είπε η Μέγκαν Χιλ, εκτελεστικός σεφ για τον ιστότοπο συνταγών Culinary Hill. «Προτιμώ τη μαγιονέζα από την κέτσαπ γιατί δεν είναι γλυκιά και απλά λατρεύω τον συνδυασμό αλμυρών πατατών και λιπαρής μαγιονέζας».

Οι προτιμώμενες επωνυμίες της Hill είναι της Hellman’s και της Duke’s, αν και συνιστά επίσης να φτιάξετε τη δική σας μαγιονέζα αν θέλετε να αντιμετωπίσετε την πρόκληση. Οι σάλτσες Mayo είναι επίσης αγαπημένες του Theis, που έζησε στην Ολλανδία ως παιδί.

Πικάντικη Cheddar Mornay

Η Mornay είναι μια κλασική γαλλική σάλτσα που παρασκευάζεται με μπεσαμέλ και τυρί που παρεμπιπτόντως ταιριάζει επίσης υπέροχα μακαρόνια και τυρί. «Η αγαπημένη μου σάλτσα με τις τηγανιτές πατάτες μου είναι μια κρεμώδης και λεία σάλτσα τυριού όπως η Tostitos Salsa Con Queso», είπε η Carla Bushey από το food blog Adventures of a Nurse. «Λατρεύω την τυρώδη γεύση με λίγο μπαχαρικό που μεταφέρει τις πατάτες μου από συνηθισμένες σε εξαιρετικές».

Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη σάλτσα, σύμφωνα με το TheSpruceEats, θα χρειαστείτε:

  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο (όχι μαργαρίνη ή μείγμα)
  • 1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 φλιτζάνια πλήρες γάλα, ζεστό αλλά όχι καυτό
  • 2 με 3 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 1/4 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 60γρ ουγγιές τριμμένο τυρί Gruyère
  • 60γρ τριμμένη παρμεζάνα

Chipotle Aioli

«Συνιστώ να φτιάξετε το δικό σας aioli γιατί είναι πολύ απλό στην κατασκευή και τόσο ευέλικτο όσον αφορά τη γεύση», σημείωσε η Sharee Hill, η food blogger πίσω από το Savory Spicerack. «Μια από τις αγαπημένες μου γεύσεις που πρέπει να συμπεριλάβω όταν φτιάχνω aioli είναι το chipotle».

Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη σάλτσα, σύμφωνα με το AllRecipes, θα χρειαστείτε:

  • ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας πιπεριές chipotle σε σάλτσα adobo, ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 πρίζα αλάτι αλάτι

Τρούφα Mayo

«Μου αρέσει να φτιάχνω σάλτσες για τηγανητές πατάτες εκτός από κέτσαπ», είπε ο Alex Hill, ένας οικιακός μάγειρας και δημιουργός του Just Add Hot Sauce. «Είμαι μεγάλος λάτρης του βουτήγματος πατάτες σε μαγιονέζα και ο Truff έχει μια υπέροχη μαγιονέζα με τρούφα που ταιριάζει καταπληκτικά με τηγανητές πατάτες».

Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη σάλτσα, σύμφωνα με το Delicious, θα χρειαστείτε:

  • 3 κρόκοι αυγών
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon
  • 150 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 50 ml λάδι τρούφας
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 μικρή μαύρη τρούφα (εμφιαλωμένη, κατεψυγμένη ή φρέσκια – προαιρετικά)

Honey mustard

«Εάν είστε γλυκατζήδες, συνιστώ τη σάλτσα μουστάρδας μελιού γιατί είναι ελαφριά και γευστική με μια νότα γλυκύτητας, αλλά όχι πολύ γλυκιά όπως μπορεί μερικές φορές τείνει να είναι το κέτσαπ», είπε ο Osinkolu. «Η γλυκιά και πικάντικη γεύση κόβει την αλμύρα των πατατών και θα λάβετε επίσης την πρόσθετη κλωτσιά από τους σπόρους μουστάρδας».

Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη σάλτσα, σύμφωνα με το AllRecipes, θα χρειαστείτε:

  • Μαγιονέζα: Αυτή η κρεμώδης, πικάντικη συνταγή μουστάρδας με μέλι ξεκινά με μαγιονέζα.
  • Μέλι: Δύο κουταλιές της σούπας μέλι πρέπει να προσθέσουν την τέλεια ποσότητα γλυκύτητας.
  • Μουστάρδα: Θα χρειαστείτε δύο κουταλιές της σούπας έτοιμη κίτρινη μουστάρδα και μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν.
  • Χυμός λεμονιού: Ο χυμός λεμονιού προσδίδει ευπρόσδεκτη φωτεινότητα.

Τσιμιτσούρι

Εκτός από τη χρήση του ως νόστιμο ντιπ για πατάτες, ο O’Brien συνιστά επίσης την προσθήκη αυτής της εύκολης παρασκευής σάλτσας chimichurri σε αυγά, ψάρια, πίτσα και βοδινό κρέας.

Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη σάλτσα, σύμφωνα με το OliveMagazine, θα χρειαστείτε:

Kimchi Mayo

«Το κέτσαπ με πατάτες είναι καλό, αλλά προτιμώ να βυθίζω τις πατάτες μου σε μια κρεμώδη σάλτσα με βάση το μαγιονέζα που έχει λίγη θερμότητα», είπε ο Dzung Lewis, YouTuber και συγγραφέας του «The Honeysuckle Cookbook».

Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη συνταγή, σύμφωνα με το TheEndlessMeal, θα χρειαστείτε:

  • Μαγιονέζα, η αγαπημένη σας μαγιονέζα θα κάνει τη βάση της σάλτσας.
  • Kimchi, πικάντικο ζυμωμένο λάχανο με γεύση τζίντζερ, σκόρδο και κορεάτικα τσίλι.

Ranch

«Το Ranch dressing είναι μια άλλη προφανής, αλλά νόστιμη επιλογή για τηγανητές πατάτες», είπε η Meggan Hill.

Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη σάλτσα, σύμφωνα με το AllRecipes, θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι μαγιονέζα
  • ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξερό σχοινόπρασο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος μαϊντανός
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο ζιζάνιο άνηθου
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι

Κέτσαπ μπανάνας

Η Yanna Slavutsky, εταιρική σεφ στο Blue Dog Cookhouse and Bar στο Boca Raton της Φλόριντα, είναι λάτρης του σπιτικού κέτσαπ μπανάνας. Εφευρέθηκε από την Φιλιππινέζα τεχνολόγο τροφίμων και ηρωίδα πολέμου Maria Orosa, αυτό το καρύκευμα παρασκευάζεται με μπανάνα, ζάχαρη, ξύδι και μπαχαρικά. «Το κέτσαπ μπανάνας δημιουργεί μια χημική αντίδραση με τη θερμότητα του τηγανιού και πραγματικά αναδεικνύει την ήπια κρεμώδη γεύση του τηγανιού», είπε ο Slavutsky.

Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη σάλτσα, σύμφωνα με το SeriousEats, θα χρειαστείτε:

  • 2 κουταλιές της σούπας φυστικέλαιο ή φυτικό λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο γλυκό κρεμμύδι (περίπου 1 μικρό κρεμμύδι)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο (περίπου 2 μέτριες σκελίδες)
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο jalapeño με σπόρους (περίπου 1 μικρό jalapeño)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
  • 1 1/4 φλιτζάνι πουρέ ώριμες μπανάνες (περίπου 4 μεγάλες μπανάνες)
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ρούμι
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο για γεύση
  • Νερό, όσο χρειάζεται

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το jalapeño, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το μπαχάρι και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσουν, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε μπανάνες, ξύδι, μέλι, ρούμι, πάστα ντομάτας, σάλτσα σόγιας και αλάτι και αφήστε να σιγοβράσει. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάστε και μαγειρέψτε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά. Ομογενοποιήστε με Μπίμερ χειρός για περίπου 1 λεπτό και αραιώστε με νερό όσο χρειάζεται για να αποκτήσετε μια υφή σαν κέτσαπ. Συμπληρώστε επιπλέον αλάτι για γεύση.

Σάλτσα τσίλι

«Το καλύτερο ντιπ για πατάτες γλυκοπατάτας είναι ένα μείγμα από την αγαπημένη μου σάλτσα τσίλι Date Lady και λίγο μαγιονέζα ή γιαούρτι», είπε στη HuffPost. «Αν θέλω λίγο περισσότερο ταϊλανδέζικο γύρισμα, θα ρίξω και λίγο φυστικοβούτυρο. Φοβερο!”

Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη σάλτσα, σύμφωνα με το BBC, θα χρειαστείτε:

  • 400 γρ ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή τριμμένες
  • 1-4 κόκκινα τσίλι (ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε), ψιλοκομμένα
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από λευκό κρασί ή ξίδι μηλίτη

Μουστάρδα Ντιζόν

«Αν κάνεις πατάτες τηγανιτές, δεν υπάρχει υποκατάστατο για μια καυτή Ντιζόν », είπε ο Theis. «Ιδανική με την ίδια την μπριζόλα, η ζουμερή μουστάρδα είναι επίσης υπέροχη με τις «γαλλικές» πατάτες σας».

Για να φτιάξετε τη συγκεκριμένη σάλτσα, σύμφωνα με το SimplyRecipes, θα χρειαστείτε:

  • 8 κουταλιές της σούπας (80 g), σπόροι μουστάρδας ολόκληρες
  • 7 ουγγιές αποσταγμένο λευκό ξύδι, χωρισμένο
  • 4 ουγγιές λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας (12 g) αλάτι kosher, κατά προτίμηση Κρύσταλλο διαμαντιού (δείτε τη σημείωση της συνταγής)

cibum.gr Συνεργάτης ΠΑΣΚΕΔΙ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Επιστημονικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα έσπειρε το σπόρο της αλλαγής...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Πανελλαδικό δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα άνθισε στο ρεύμα της εποχής....