Δευτέρα , 6 Μάιος 2024
Home ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ Ο νέος δισεκατομμυριούχος των νουντλς
ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Ο νέος δισεκατομμυριούχος των νουντλς

Ο Takaya Awata, ιδρυτής και CEO της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Τόκιο Toridoll Holdings, γνωστής για τα εστιατόρια που σερβίρουν udon νουντλς, μπήκε πλέον στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.

Η μετοχή της Toridoll, η οποία τρέχει περίπου 1.900 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, σημείωσε ράλι άνω του 33% τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι άνθρωποι, που είχαν περιορίσει τις εξόδους τους κατά την πανδημία, άρχισαν και πάλι να τρώνε έξω. Το 48% που κατέχει ο Awata στην Toridoll αξίζει πλέον 1,1 δισ. δολάρια.

Η Toridoll, που ιδρύθηκε από τον Awata το 1990, εξελίχθηκε σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες εστιατορίων νούντλς στην Ιαπωνία, με αλυσίδες όπως η Marugame Seimen. Η Toridoll διαθέτει επίσης εστιατόρια που σερβίρουν πικάντικα κινέζικα ζυμαρικά ρυζιού, τηγανίτες, ράμεν και φρεσκοτηγανισμένη τεμπούρα. Από το 2010, ο Awata εστιάζει τις προσπάθειές του στην επέκταση της Toridoll σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την Ιαπωνία, όπου διαθέτει περισσότερα από 1.000 εστιατόρια, η εταιρεία έχει παρουσία στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Καμπότζη, στο Χονγκ Κονγκ, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στην Ταϊβάν και στο Βιετνάμ.

Σημαντικό κομμάτι αυτής της επέκτασης οφείλεται σε εξαγορές. Το 2015, ο Awata απέκτησε την ασιατική αλυσίδα fast-food Wok to Walk με παρουσία στην Ευρώπη. Το 2018, η Toridoll κατέβαλε 242 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει την Tam Jai International, διαχειρίστρια των δημοφιλών αλυσίδων νουντλς στο Χονγκ Κονγκ, TamJai και SamGor, και την έβαλε στο χρηματιστήριο με δημόσια εγγραφή 180 εκατ. δολαρίων τρία χρόνια μετά. Τον Ιούνιο του 2023, η Toridoll εξαγόρασε τη Fulham Shore, μια εταιρεία εκμετάλλευσης εστιατορίων πίτσας και ελληνικών φαγητών στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι περίπου 118 εκατ. δολαρίων.

Η όρεξη του Awata για επέκταση δεν έχει κορεστεί. Η Toridoll έχει διαθέσει περισσότερα από 650 εκατ. δολάρια για συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ευρώπη, στην Ασία και στην ευρύτερη Κίνα, με στόχο να τριπλασιάσει τα εστιατόρια της σε περισσότερα από 5.500 και να διπλασιάσει τα έσοδά της στα 2 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, η Toridoll ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ ύψους 360 εκατ. δολαρίων, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Εκτός από την προσέλκυση περισσότερων θαμώνων στα εστιατόριά της, η εταιρεία πρόσθεσε την υπηρεσία takeaway, η οποία συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, ο πληθωρισμός επιβάρυνε τα κέρδη της Toridoll, καθώς η αύξηση κόστους των πρώτων υλών, για παράδειγμα, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των καθαρών κερδών τριμήνου κατά 20% στα 50 εκατ. δολάρια.

Ο Awata δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού από το Forbes

Ο 61χρονος Awata ασχολήθηκε με την εστίαση, αφού εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της πόλης Kobe. Σε ηλικία 25 ετών, άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο με ψητό κοτόπουλο ιαπωνικού τύπου το 1985. Αλλά όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK, “με το ζόρι είχαμε δουλειά”.

Μια επίσκεψη στη γενέτειρα του εκλιπόντος πατέρα του στην Καγκάουα της Ιαπωνίας, που φημίζεται για τα μαγαζιά που σερβίρουν udon νουντλς, του έδωσε μια νέα ιδέα. Βλέποντας ουρές έξω από τα εστιατόρια με udon, τα οποία μαγείρευαν τα μαστιχωτά ζυμαρικά από αλεύρι σίτου μπροστά στα μάτια των πελατών τους, μια σκηνή που ο Awata περιέγραψε σε μια ανάρτηση του ως “συναισθηματική εμπειρία του φαγητού”, τον ενέπνευσε να δημιουργήσει το δικό του μαγαζί που θα σέρβιρε ζυμαρικά.

Αντί για νουντλς εργοστασιακής παραγωγής, ο Awata προσφέρει φρεσκομαγειρεμένα φαγητά, τα οποία προσφέρουν μια εμπειρία αισθήσεων που προσελκύει τους πελάτες. Στα οικονομικά, self-service εστιατόρια της Toridoll, τα νουντλς παρασκευάζονται μπροστά στους πελάτες σε ανοιχτές κουζίνες και σερβίρονται συνήθως σε ζωμό με βάση τη σάλτσα σόγιας και διάφορες γαρνιτούρες κατ’ επιλογή.

Καθώς η αλυσίδα του μεγάλωσε, ο Awata εισήγαγε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Τόκιο το 2006, αρχικά στο χρηματιστήριο των start-ups και δύο χρόνια μετά στο TSE.

Ενώ έκανε διακοπές στη Χαβάη, ο Awata είχε την ιδέα ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια υπερπόντια αγορά για τα καταστήματά του. Το 2011, η Toridoll άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο στη Χαβάη, ενώ ακολούθησαν εστιατόρια στην Κίνα, στην Ινδονησία και σε άλλες χώρες πιο κοντά στην Ιαπωνία. Το 2021, το πρώτο εστιατόριο Marugame Seimen άνοιξε στο Λονδίνο. Αντί για μια προσέγγιση που θα αγκάλιαζε όλες τις γεύσεις, ο Awata διασφαλίζει ότι οι διατηρείται ο τοπικός χαρακτήρας. Τα εστιατόρια προσφέρουν, για παράδειγμα, ζωμό με βάση τη ντομάτα στην Κίνα, όπου άνοιξε το 2012, και γαρνιτούρες με πιπεριά τσίλι στην Ινδονησία, όπου ξεκίνησε έναν χρόνο αργότερα.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Awata διέθεσε δωρεάν udon νουντλς σε παιδιά οικογενειών με οικονομικά προβλήματα σε ολόκληρη την Ιαπωνία και δώρισε φαγητό σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. “Τα πράγματα που γεννούν το πάθος για το φαγητό κρύβονται στα πιο απροσδόκητα μέρη”, έγραψε ο Awata στον ιστότοπο της Toridoll. “Εμείς τα ανακαλύπτουμε και τα προσφέρουμε ως νέα αξία για να φέρουμε χαρά στους πελάτες μας. Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την αποστολή μας”.

 

Με στοιχεία από capital.gr

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Η άρνηση του σπιτικού φαγητού

Αλλάζει ο τρόπος διατροφής των Ελλήνων: Η άρνηση του σπιτικού φαγητού Το...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Προβλήματα με την αλλαγή ταμειακών μηχανών και τα Voucher της Κυβέρνησης

Εστιατόρια Σε Κρίση: Προβλήματα με την Αλλαγή Ταμειακών Μηχανών και τα Voucher...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΕΣΤΙΑΣΗΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Απειλή της Ευρώπης για αύξηση τιμής στον καφέ

Ολοκληρωμένες Ανησυχίες: Η Ευρώπη στην Προσπάθεια της για τον Καφέ Χωρίς Αποψίλωση...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΕΛΕΓΧΟΙ - ΠΡΟΣΤΙΜΑΕΣΤΙΑΣΗΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Τα επικίνδυνα λουκάνικα του Lidl Τσεχίας

Ανάκληση Προϊόντων: Τα Επικίνδυνα Λουκάνικα του Lidl CZ Η ασφάλεια των καταναλωτών...