Κυριακή , 19 Μάιος 2024
Home ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο FDA προτείνει αλλαγές: Ποια τρόφιμα είναι τελικά υγιεινά;
ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο FDA προτείνει αλλαγές: Ποια τρόφιμα είναι τελικά υγιεινά;

Πρόστιμα σε επιχειρήσεις τροφίμων από τον ΕΦΕΤ

Ο FDA με ένα δελτίο τύπου πρότεινε πρόσφατα αλλαγές στα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως «υγιεινά». Με έναν νέο κανόνα στοχεύει στην αντιμετώπιση ασθενειών που προκαλούνται από την κακή διατροφή αλλά και στις διατροφικές διαταραχές.

Πολύ συχνά οι καταναλωτές μπερδεύουν το τι είναι υγιεινό και τι όχι. Έτσι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) πρότεινε έναν ενημερωμένο ορισμό για τον όρο «υγιεινό» όταν χρησιμοποιείται στις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να είναι πιο συνεπής με την πιο πρόσφατη διατροφική επιστήμη και τις τρέχουσες διατροφικές οδηγίες.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι δεν είναι «υγιεινοί». Ο ορισμός του «υγιεινού» ως περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές τροφίμων καθιερώθηκε το 1994 και δεν έχει ενημερωθεί έκτοτε, σύμφωνα με τον FDA. Αυτός ο ορισμός δεν επιτρέπει τα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, να θεωρούνται υγιεινά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επιτρέπει επίσης σε τρόφιμα με υπερβολικά κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα να φέρουν τον υγιή ισχυρισμό.

Οι ισχύοντες κανονισμοί αφήνουν πολλούς ανθρώπους να δυσκολεύονται να εντοπίσουν τα υγιεινά τρόφιμα καθώς υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το τι είναι υγιεινό και τι όχι. Αν διαβασουμε για παράδειγμα το ΑΒ φυλλάδιο θα βρούμε μπάρες granola με «έξυπνη» ετικέτα, ή που να διαφημίζουν ότι ήταν φτιαγμένες με δημητριακά ολικής αλέσεως. Αλλά αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά το στην ετικέτα του προϊόντος, μπορεί να υπάρχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα και όχι τόσα θρεπτικά συστατικά.

Τι προτείνει ο FDA

Με την πάροδο του χρόνου, η έρευνα για τη διατροφή έχει βελτιωθεί και η κατανόησή μας για τις ασθένειες έχει επίσης βελτιωθεί. Για παράδειγμα, τώρα καταλαβαίνουμε ότι διαφορετικοί τύποι λίπους επηρεάζουν το σώμα με διαφορετικούς τρόπους – δεν είναι όλα καλά ή όλα κακά. Οι αλλαγές που προτείνονται αντικατοπτρίζουν καλύτερα αυτή την κατανόηση.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων τύπων τροφίμων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά επιβλαβής. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κατασκευαστής τροφίμων, θέλει να χαρακτηριστεί ένα προϊόν του ως υγιεινό προϊόν, θα πρέπει να περιορίσει την περιεκτικότητα σε συγκεκριμένα συστατικά όπως για παράδειγμα τα προστιθέμενα σάκχαρα και νάτριο.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο ορισμό, προκειμένου οι συσκευασίες τροφίμων να φέρουν την ετικέτα «υγιεινό», τα προϊόντα θα πρέπει να:

  • Περιέχουν μια συγκεκριμένη σημαντική ποσότητα από τουλάχιστον μία από τις ομάδες ή υποομάδες τροφίμων (για παράδειγμα φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά) που συνιστώνται από τις Διαιτητικές Κατευθυντήριες Γραμμές.
  • Τηρούν συγκεκριμένα όρια για ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως κορεσμένα λιπαρά, νάτριο (αλάτι) και προστιθέμενη ζάχαρη.

Διατροφή και υγεία σε αριθμούς

Τρεις στους τέσσερις ανθρώπους τρώνε περισσότερο από το συνιστώμενο όριο για κορεσμένα λιπαρά και το 90% του πληθυσμού υπερβαίνει τα όρια μείωσης του κινδύνου χρόνιων ασθενειών για το νάτριο.

11 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο: Το παγκόσμιο κόστος της ανθυγιεινής διατροφής

Η διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγείας, γεγονός που υποτιμήθηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι πρόσφατα. Η σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη έχει εξελιχθεί με τρόπο που δίνει αξία στις θεραπείες και τις αντιδράσεις στις ασθένειες παρά στην πρόληψη.

Χρειάστηκε λίγος χρόνος, αλλά επιτέλους αναγνωρίζουμε ότι ο τρόπος ζωής και η διατροφή παίζουν πραγματικά τεράστιο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, καθώς και στη διαχείριση της νόσου και αυτό είναι ένα πρόβλημα σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 11 εκατομμύρια θάνατοι και 255 εκατομμύρια χαμένα χρόνια ζωής οφείλονται στην ανθυγιεινή διατροφή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο The Lancet. Οι ερευνητές τόνισαν την υψηλή πρόσληψη νατρίου και τη χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών ως σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην κρίση υγείας.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2020 στο European Heart Journal: Quality of Care and Clinical Outcomes κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δύο τρίτα των θανάτων που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις παγκοσμίως μπορούν να συνδεθούν με επιλογές τροφίμων – οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι έξι εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω καλύτερες δίαιτες.

Η διατροφή είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας μας. Τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες υπό την προϋπόθεση ότι όλοι μας θα είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα υγιεινά τρόφιμα.

 

 

Πληροφορίες από zarpanews.gr

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μπισκότα με αλλεργιογόνα ουσία

Καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι αλλεργικοί στο αυγό και έχουν ήδη...

Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στα τρόφιμα προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο ΕΦΕΤ γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων

Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων γιορτάζεται...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

«Σάντουιτς με δηλητηριασμένο ψωμί» ή όταν η τεχνητή νοημοσύνη δεν τα πάει και τόσο καλά! Άρχισε να προτείνει θανατηφόρες συνταγές σε πελάτες σούπερ μάρκετ

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί ένα σούπερ μάρκετ στη Νέα Ζηλανδία για τον σχεδιασμό γευμάτων εμφανίστηκε να...

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου “Σουβλάκι κοτόπουλο κτψ με πιπεριά” από τον Ε.Φ.Ε.Τ

Διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. Ο Ε.Φ.Ε.Τ και ειδικότερα...