Ένα καλό και ένα κακό σενάριο για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία περιγράφει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάμπρος Τζούμης, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα που υπάρχουν το βράδυ της Τετάρτης δείχνουν προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης, και άρα του κακού σεναρίου.

Η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να περάσει στη δεύτερη φάση της επιχείρησης, μια φάση «που δε θα δούμε ποτέ», σύμφωνα με τον στρατηγό Τζούμη, καθώς είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει και παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως την «ομάδα Βάγκνερ». «Τα πεπραγμένα των Ρώσων στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και η ωμότητα με την οποία προσπάθησαν να συντρίψουν τους αυτονομιστές της Τσετσενίας, προϊδεάζουν για μια όλο και πιο άγρια επίθεση», έγραψαν στις 28 Φεβρουαρίου οι New York Times.

Τα δεδομένα δείχνουν κλιμάκωση, με «αξιοποίηση» παραστρατιωτικών

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πάμε σε κλιμάκωση. Υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Έχουμε κίνηση ρωσικών ενισχύσεων με ουρές ρωσικών αρμάτων σε χιλιόμετρα. Η προτροπή από την πλευρά τους στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις πόλεις δείχνει ότι, εάν δεν προηγηθεί εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο, θα δούμε επιθετική επιχείρηση ευρείας κλίμακας», είναι η εκτίμηση του στρατηγού Τζούμη.

«Αυτό σημαίνει ότι θα διεξαχθεί μια επιχείρηση από την πλευρά των Ρώσων την οποία δε θα δούμε. Ειδικές δυνάμεις και παραστρατιωτικοί θα προσπαθήσουν να μπουν στο Κίεβο κατευθυνόμενοι προς συγκεκριμένα κτίρια και στρατιωτικούς στόχους και με αποστολή να εξουδετερώσουν όποιες αντιστάσεις υπάρχουν στην άμυνα του Κιέβου», σημειώνει.

Ο κ. Τζούμης εξηγεί ότι αναφέρεται στην «ομάδα Βάγκνερ», «μια ομάδα από μισθοφόρους που δεν έχουν νομική οντότητα, δεν ανήκουν στην συγκρότηση του ρωσικού στρατού αλλά υπάρχει η πληροφορία ότι χρηματοδοτούνται από τον Πούτιν», λέει ο ίδιος. «Έχουν χρησιμοποιηθεί στην Λιβύη και άλλα θέατρα επιχειρήσεων όπου έχει παρουσία η Ρωσία, διοικούνται από έναν αντισυνταγματάρχη που ήταν στις ειδικές δυνάμεις και η δουλειά τους να είναι να μπαίνουν σε περιοχές και να τις αποσταθεροποιούν πριν ξεκινήσει η κύρια επιχείρηση».

Σε αυτό το σενάριο, η συνέχεια πάει ως εξής: «Εάν τα πράγματα πάρουν αυτή την τροπή, κάτι το οποίο προφανώς απευχόμαστε, θα ακολουθήσει προσβολή με πυροβολικό και ενδεχομένως και αεροπορικός βομβαρδισμός. Θα προσπαθήσουν να αποφύγουν απώλειες σε αμάχους, βέβαια όσο είναι δυνατό κάτι τέτοιο, διότι σε έναν αεροπορικό βομβαρδισμό είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν απώλειες. Ύστερα θα δούμε μηχανοκίνητο πεζικό και άρματα να μπαίνουν στην πόλη του Κιέβου», εξηγεί ο στρατηγός.

Έχει πολλές δυνατότητες ακόμα η Ρωσία

Ενώ στον δυτικό Τύπο τα τελευταία 24ωρα κυριαρχεί η συζήτηση περί εγκλωβισμού των Ρώσων στην Ουκρανία, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ρωσικές δυνάμεις χτυπούν δυνατότερα στην Ουκρανία μετά από ένα διερευνητικό ξεκίνημα» οι New York Times φιλοξενούν απόψεις αναλυτών που συγκλίνουν στο ότι είναι άστοχο να θεωρεί κανείς από τώρα χαμένη την Ρωσία.

«Είναι πολύ νωρίς να θριαμβολογεί κανείς, υπάρχουν πολλές δυνατότητες που ακόμα που έχουν αξιοποιήσει οι Ρώσοι», είπε ο Ντάγκλας Λιουτ, Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία και πρέσβης στο ΝΑΤΟ. Ο κόσμος «ξεκινά να βλέπει τη δεύτερη φάση, εκεί που θα πάνε με βαρύ πυροβολικό και μονάδες εδάφους, όπως ήδη κάνουν στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Για τον πολεμικό αναλυτή Τζακ Γουάτλινγκ, οι Ρώσοι μπορούν να λειτουργήσουν στο εξής πιο συνδυαστικά. «Οι Ρώσοι έχουν πολλές δυνάμεις στην Ουκρανία και καθώς προχωρούν με σταθερό ρυθμό μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά, όχι σαν μεμονωμένες στήλες τεθωρακισμένων, και θα θέσουν σε ισχύ πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός», τονίζει.

Οι αναλυτές που επικαλούνται οι New York Times υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να επεκτείνει την έκταση που ελέγχουν ήδη οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ διασφαλίζοντας έναν διάδρομο-γέφυρα προς την Κριμαία. Παράλληλα θα κατεβάσουν στρατεύματα από τον βορρά σε μια προσπάθεια περικύκλωσης του βασικού κορμού του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά του ποταμού Δνείπερου.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανάλυση του στρατηγού Λάμπρου Τζούμη. «Ένας στόχος που νομίζω πως ήταν στρατηγικός από την αρχή αλλά τώρα μπορεί να αποδειχθεί ρεαλιστικός είναι η δημιουργία μιας λωρίδας εδάφους στον νότο που ουσιαστικά να αποκλείει την Ουκρανία από τον Εύξεινο Πόντο. Νομίζω έχουν καταφέρει ήδη να αποκλείσουν την Αζοφική θάλασσα και θα προσπαθήσουν να τραβήξουν αυτή την λωρίδα μέχρι και την Υπερδνειστερία, δηλαδή το κομμάτι στα σύνορα με την Μολδαβία που έχει αυτονομηθεί ήδη από το 1990. Εκεί οι Ρώσοι έχουν αποθήκες πυρομαχικών», σημειώνει.

Ο κ. Τζούμης αναφέρει και έναν οικονομικό στόχο της Ρωσίας. «Βρίσκω απίθανο οι Ρώσοι να αφήσουν την Μαριούπολη, η οποία αποτελεί το διακομιστικό κέντρο για το εμπόριο των μεταλλευμάτων που εκμεταλλεύονται οι αυτονομιστές στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».

Καμία αντίσταση στην ύπαιθρο από τους Ουκρανούς – Τί θα γίνει στις πόλεις

Σε αυτές τους τις κινήσεις οι Ρώσοι έχουν αντιμετωπίσει ελάχιστη αντίσταση μέχρι στιγμής. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αντίσταση από τους Ουκρανούς εκτός των πόλεων. Είδαμε εικόνες με κονβόι χιλιομέτρων από ρωσικά άρματα που αποτελούν πολύ εύκολο στόχο να προσβληθούν με αεροπορία, πυροβολικό ή άρματα κι όμως δεν το βλέπουμε να συμβαίνει. Θεωρώ ότι όλες οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί. Και αυτό είναι πρόβλημα. Πώς μπορεί να υπάρξει αναστροφή της κατάστασης εάν δεν εμπλακούν νατοϊκές δυνάμεις ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη; Το αντάρτικο πόλης που πιθανόν υπάρξει, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να καθυστερήσει απλά την επιχείρηση, οδηγώντας όμως σε μεγάλη αιματοχυσία», παρατηρεί ο στρατηγός.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι τα όπλα που έστειλε η Ελλάδα και άλλες χώρες προς ενίσχυση της Ουκρανίας, δε θα φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους. «Όποια όπλα στέλνονται προς βοήθεια της Ουκρανίας δεν πρόκειται να φτάσουν στο Κίεβο διότι είναι περικυκλωμένο. Εξάλλου οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει ότι εάν αντιληφθούν μεταφορά όπλων, θα την χτυπήσουν».

Η περικύκλωση αυτή θα κόψει τον ανεφοδιασμό του Κιέβου, περιορίζοντας την βιωσιμότητα της οργανωμένης αντίστασης, γράφουν οι New York Times. «Αν και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα ανεφοδιασμού και οργάνωσης, εκείνα των Ουκρανών είναι μάλλον μεγαλύτερα. Ο Ουκρανικός στρατός θα ξεμείνει από πυρομαχικά μέσα σε μία εβδομάδα σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς και από οβίδες Στίνγκερ και αντιαρματικές οβίδες Τζάβελιν ακόμη νωρίτερα.

Γιατί οι Ρώσοι δεν έχουν μπει ακόμα στο Κίεβο;

Εάν ο συσχετισμός ισχύος είναι τόσο υπέρ των Ρώσων, δημιουργείται το ερώτημα γιατί δεν έχουν καταλάβει ήδη το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις. «Ενώ ο επιχειρησιακός τους σχεδιασμός πήγε καλά, θεωρώ ότι δεν είχαν υπολογίσει την παραμονή του Ζελένσκι. Θεωρούσαν ότι το σοκ της εισβολής θα τον οδηγούσε να εγκαταλείψει την εξουσία και τότε οι Ρώσοι θα είχαν πετύχει τον πολιτικό τους στόχο», τονίζει ο στρατηγός Τζούμης.

Όμως ο Πρόεδρος Ζελένσκι επέλεξε να παραμείνει, εμπνέοντας προς την κατεύθυνση της ηρωικής αντίστασης εκατομμύρια Ουκρανούς που φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των Ρώσων για παράδοση ή διαφυγή. «Έως τώρα δεν μπαίνουν μέσα στις πόλεις γιατί γνωρίζουν ότι μεγάλος αριθμός απωλειών σε αμάχους θα τους στοιχίσει την επόμενη ημέρα. Δε θέλουν να αφήσουν μια Ουκρανία με αντιρωσικό μένος. Και φυσικά σκέφτονται και τις απώλειες που θα έχουν οι ίδιοι σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις», παρατηρεί ο στρατηγός.

Ζητήσαμε από τον στρατηγό να περιγράψει ένα καλό και ένα κακό σενάριο, με τα δεδομένα της Τετάρτης. «Το καλό σενάριο είναι να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Εάν η Δύση πείσει τον Ζελένσκι να φύγει, πιστεύω πως οι Ρώσοι θα πάνε σε μια διαπραγμάτευση με αποχώρηση των στρατευμάτων τους, αφού βέβαια εξασφαλίσουν ότι θα δημιουργηθεί μια αποστρατικοποιημένη ζώνη από το Δνείπερο και ανατολικά. Έτσι θα οριστεί ένας μεταβατικός πρόεδρος και αργότερα η χώρα θα πάει σε εκλογές», απαντά.

«Το κακό σενάριο είναι να επιμείνουν οι Δυτικοί στο πρόσωπο του Ζελένσκι και να υλοποιηθεί η επιχείρηση των Ρώσων όπως την περιγράψαμε πριν. Με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει, όταν υπάρχουν τρία εκατομμύρια άμαχοι…», καταλήγει ο αντιστράτηγος Ε.Α, Λάμπρος Τζούμης.

ΠΗΓΗ