Αισιόδοξοι εμφανίζονται ειδικοί ως προς την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, θεωρώντας  θέμα λίγων εβδομάδων την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειώσει ραγδαία έξαρση και λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις 50.000.

Όπως δήλωσε χθες μιλώντας στο Mega η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα «νομίζω ότι θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα».

Όπως σημείωσε, «νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν, θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα».

Ωστόσο, αναφερόμενη στην επόμενη εβδομάδα τόνισε ότι αυτή είναι σημαντική «γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε σαφώς λιγότερες νοσηλείες, αλλά σίγουρα έχουμε πίεση στα νοσοκομεία. Τη βλέπουμε κυρίως στα τμήματα των επειγόντων αλλά και στην πληρότητα των κλινών, των απλών κλινών ευτυχώς και όχι των ΜΕΘ».

«Πιθανή αποκλιμάκωση εντός δύο εβδομάδων»

«Είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, είναι νωρίς όμως να το πούμε με ασφάλεια. Σίγουρα, όμως, υπάρχει μια επιπέδωση, βλέπουμε δηλαδή πως ο ρυθμός αύξησης έχει μικρύνει» ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, επικαλούμενος την περίπτωση του Λονδίνου, «ενός μεγάλου αστικού κέντρου που δεν ελήφθησαν ιδιαίτερα μέτρα» όπως είπε, «η αποκλιμάκωση ξεκίνησε ήδη και μάλιστα, από τις νεαρές ηλικίες, τις πιο κοινωνικά ενεργές, από 18 – 40 χρόνων».

«Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό είναι το βασικό σενάριο» είπε συγκεκριμένα.

«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης της επιδημίας στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες», πρόσθεσε συμβουλεύοντας να μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.

ΠΗΓΗ