Κυριακή , 5 Μάιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Κατανάλωση καφέ και αλκοόλ : Επιστημονική μελέτη δίνει ένα… απρόσμενο αποτέλεσμα
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΛΚΟΟΛ-ΚΡΑΣΙΑ-ΜΠΥΡΕΣΑΦΙΕΡΩΜΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΣΤΙΑΣΗΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Κατανάλωση καφέ και αλκοόλ : Επιστημονική μελέτη δίνει ένα… απρόσμενο αποτέλεσμα

Σε μια από τις πρώτες μελέτες του είδους της, οι επιστήμονες εξέτασαν τη συνδυασμένη επίδραση του αλκοόλ και της καφεΐνης στον νυχτερινό ύπνο.

Το αλκοόλ και η καφεΐνη είναι δύο από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ουσίες για την αλλαγή της ανθρώπινης συνείδησης. Ενώ οι δυσμενείς επιπτώσεις τους στον ύπνο έχουν εξεταστεί χωριστά σε εργαστηριακό και επιδημιολογικό επίπεδο, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζουν τον πραγματικό ύπνο, μεμονωμένα ή μαζί, παραμένει ασαφής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε επαγγέλματα όπου η χρήση αλκοόλ και καφεΐνης είναι υψηλή (π.χ. τομέας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών).

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE και στην οποία συμμετείχαν 17 εργαζόμενοι και είχε διάρκεια 6 εβδομάδες, εξέτασε τον πραγματικό αντίκτυπο του αλκοόλ, της καφεΐνης και της συνδυασμένης κατανάλωσής τους σε μια ομάδα χρηματοοικονομικών εμπόρων.  Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 1,14 (0,77) φλιτζάνια καφεϊνούχου ποτού και 0,78 (0,85) ποτήρια αλκοολούχου ποτού την ημέρα.

Όπως αποδείχθηκε  η κατανάλωση αλκοόλ υποβαθμίζει σημαντικά την υποκειμενική ποιότητα του ύπνου, ενώ η κατανάλωση καφεΐνης οδηγεί σε μείωση της ποσότητας του ύπνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές η καφεΐνη από μόνη της μείωσε τη διάρκεια του ύπνου κατά 10 λεπτά ανά φλιτζάνι, ενώ το αλκοόλ μείωσε την αντιληπτή ποιότητα ύπνου κατά 4% ανά ποτό.

Όσον αφορά στο συνδυασμό των δύο,  όταν καταναλώνονται μαζί, η βραδινή κατανάλωση αλκοόλ αλληλεπιδρά με τη συνεχιζόμενη κατανάλωση καφεΐνης, έτσι ώστε το αλκοόλ μετριάζει εν μέρει τις βλάβες στην ποσότητα ύπνου που σχετίζονται με την καφεΐνη. Πιο συγκεκριμένα όταν το αλκοόλ καταναλώθηκε σε συνδυασμό με προηγούμενη κατανάλωση καφεΐνης, η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο ουσιών είχε θετική επίδραση στην υποκειμενική ποιότητα ύπνου. Αυτό υποδηλώνει ότι η γνωστή καταπραϋντική επίδραση του αλκοόλ μπορεί να καλύψει την κατά τα άλλα επιζήμια ψυχοδραστική επίδραση της προηγούμενης κατανάλωσης καφεΐνης στη συνολική υποκειμενική ποιότητα του ύπνου. Ως εκ τούτου, οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι ηρεμιστικές επιδράσεις του αλκοόλ τη νύχτα μπορεί να δράσουν για να αφήσουν ανεπηρέαστη την υποκειμενική αντίληψη της ποιότητας του ύπνου. Επίσης όταν οι συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει καφεΐνη αλλά στη συνέχεια κατανάλωναν αλκοόλ το βράδυ, αποφεύχθηκε η κατά τα άλλα επιζήμια επίδραση της καφεΐνης στην ποσότητα του ύπνου, οδηγώντας σε μέτρια αύξηση στη συνολική διάρκεια ύπνου σε σύγκριση με την κατανάλωση καφεΐνης μόνη της.

Συμπερασματικά η αλληλεπίδραση καφεΐνης και αλκοόλ βρέθηκε ότι αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις των δύο ποτών στην ποιότητα και στην ποσότητα του νυχτερινού ύπνου.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

cibum.gr Συνεργάτης ΠΑΣΚΕΔΙ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Επιστημονικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα έσπειρε το σπόρο της αλλαγής...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...