«Κάνατε την τύχη σας»: Το λάθος που οδήγησε στη σύλληψη του άπιαστου Νίκου Παλαιοκώστα μετά από 16 χρόνια

7 Φεβρουαρίου, 2021
palaiokwstas-nikos

Αν υπάρχουν δύο άνθρωποι στην Ελλάδα που επί της «ειδικότητάς» τους δεν συγκρίνονται με κανέναν άλλον, είναι οι αδελφοί Παλαιοκώστα στις… αποδράσεις.

Ωστόσο η τύχη του Βασίλη, που διαρκεί έως σήμερα και τον έχει αναγάγει σε έναν από τους πιο διάσημους καταζητούμενους της Ευρώπης, για τον μεγαλύτερο αδελφό του Νίκο, στέρεψε το Σεπτέμβριο του 2006. Τρεις μήνες νωρίτερα είχε σχεδιάσει την κινηματογραφική απόδραση του Βασίλη (και του Αλβανού Αλκέτ Ριζάι) με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, οργανώνοντας το «τέλειο έγκλημα». Ήταν ένα ελικόπτερο λευκού χρώματος με μπλε λωρίδες ώστε να μοιάζει με αυτά της ΕΛ.ΑΣ. και τη μέρα που επιλέχθηκε για να εφαρμοστεί το σχέδιο, βρίσκονταν στον αττικό ουρανό περισσότερα από 15 ελικόπτερα, ώστε να διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή του «Ράλι Ακρόπολις». Ο αιφνιδιασμός και η σύγχυση των φυλάκων ήταν πλήρεις, όχι όμως και των δύο δραπετών, που ήξεραν ακριβώς τι να κάνουν όταν το ιδιωτικό ελικόπτερο προσγειωνόταν στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2006 τρία τζιπ της Αστυνομίας Λιβαδειάς και 10 καλά εξοπλισμένοι αστυνομικοί στήνουν μπλόκο στο χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό. Εντοπίζουν ένα όχημα το οποίο θεωρούν ως ύποπτο για την κίνηση του Παλαιοκώστα και του κάνουν σήμα να σταματήσει για έλεγχο. Ο οδηγός όμως, αντί να φρενάρει, αναπτύσσει ταχύτητα και τα τζιπ ξεκινούν να τον καταδιώκουν. Τελικά το αυτοκίνητο εκτρέπεται της πορείας του και βγαίνει εκτός δρόμου, όπου και ακινητοποιείται. Λίγη ώρα αργότερα, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα, απηχεί σαν… μελωδικός αντίλαλος η εξής ειδοποίηση: «Έχουμε τον Νίκο Παλαιοκώστα»!

Είχαν περάσει 16 χρόνια από τη στιγμή που για τον επονομαζόμενο «Φαντομά» εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. «Σήμερα κάνατε την τύχη σας», είπε με… αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Παλαιοκώστας στους αστυνομικούς, κατά τη στιγμή της σύλληψής του.

Η πορεία έως τη… δόξα

Το όνομα του είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στο αστυνομικό δελτίο το 1979, όταν ήταν 19 ετών, για τροχαία παράβαση. Εκείνη την εποχή αρχίζει να διαπράττει τις πρώτες κλοπές και διαρρήξεις στην περιοχή των Τρικάλων από την οποία κατάγεται. Παράλληλα γνωρίζεται με τον σχεδόν συνομήλικό του, επίσης διαρρήκτη, Kώστα Σαμαρά (γνωστό με τα παρατσούκλια Καλλιτέχνης ή Πεταλούδας) και στην «παρέα» ενσωματώνεται σταδιακά ο κατά έξι χρόνια μικρότερος του Bασίλης, που πρωτοαπασχολεί την αστυνομία, για κλοπές, το 1986.

Ο «Πεταλούδας» λειτουργεί περίπου ως μέντορας των δύο αδελφών και από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ξεκινά η… περιοδεία της ομάδας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με τη διάπραξη ληστειών, κυρίως σε βάρος κοσμηματοπωλείων. Η δικογραφία που σχηματίζεται από το 1988 κιόλας, τους αποδίδει συμμετοχή σε 27 κλοπές και διαρρήξεις!

Τον Ιανουάριο εκείνου του έτους ο Νίκος Παλαιοκώστας συλλαμβάνεται, για πρώτη φορά, στα Τρίκαλα μετά από ακόμη μία διάρρηξη κοσμηματοπωλείου με σημαντική λεία.

Το μπαράζ των αποδράσεων

Οι φυλακές των Τρικάλων αποδεικνύονται όμως… παιχνιδάκι για τα δύο αδέλφια. Λίγο καιρό μετά τον εγκλεισμό του σε αυτές, ο Νίκος δραπετεύει με τη βοήθεια του Βασίλη, ο οποίος του πετά ένα σκοινί πάνω από τον τοίχο της φυλακής, βοηθώντας τον να αναρριχηθεί. Η αστυνομία «απαντά» με δεύτερη σύλληψη, το Φεβρουάριο του 1990, ενώ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου πέφτει στα χέρια της και ο Βασίλης, κατά την προσπάθεια του να βγάλει τον αδελφό του από τις φυλακές Λάρισας, αυτή τη φορά. Το σχέδιο αφορούσε έφοδο στις φυλακές με αυτοκίνητο στο οποίο είχε γίνει αυτοσχέδια θωράκιση, αλλά για πρώτη (και τελευταία φορά…) ήταν αποτυχημένο.

O Nίκος Παλαιοκώστας μεταφέρεται στον Kορυδαλλό και ο Βασίλης στις φυλακές Χαλκίδας. Ο πρώτος θα αποδράσει λίγους μήνες αργότερα, στη διάρκεια εξέγερσης των κρατουμένων και ο δεύτερος τον Ιανουάριο του ’91, με ένα σκοινί από δεμένα σεντόνια που το χρησιμοποίησε για να σκαρφαλώσει τον τοίχο της φυλακής!

Τα δύο αδέλφια σμίγουν ξανά εκτός φυλακής και πιάνουν εκ νέου… δουλειά με ληστείες και διαρρήξεις, ενώ σταδιακά αναβαθμίζουν τη δράση τους, με ληστείες σε βάρος τραπεζών. H πιο διάσημη από αυτές είναι η ληστεία του υποκαταστήματος της Eθνικής Tράπεζας στην Kαλαμπάκα το 1992, που έμεινε στην ιστορία όχι μόνο γιατί είναι έως και σήμερα η μεγαλύτερη σε επίπεδο λείας (125.000.000 δρχ.), αλλά και εξαιτίας του σχεδιασμού της.

Ακολουθούν ληστείες σε εμπορικά καταστήματα σε Ιωάννινα, Ημαθία και Κοζάνη, ενώ το 1995 δοκιμάζουν κάτι καινούριο, ένα «κόλπο γκρόσο» που θα τους κάνει πλουσιότερους κατά 250 εκατ. δρχ. Είναι η απαγωγή του επιχειρηματία Aλέξανδρου Xαΐτογλου, τον οποίο κρατούν όμηρο για τέσσερις ημέρες και αφήνουν τελικά ελεύθερο στην Καρδίτσα όταν η αξίωση τους για την καταβολή των λύτρων ικανοποιείται.

Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύει η αστυνομία είναι πρωτοφανές για κακοποιούς που δεν έχουν αποδεδειγμένα λερώσει τα χέρια τους με αίμα. Σύμφωνα με τα αστυνομικά ρεπορτάζ της εποχής, οι διωκτικές αρχές φτάνουν κοντά στη σύλληψή τους σε Kέρκυρα, Iωάννινα, Kαρδίτσα και Πάτρα, σε όλες τις περιπτώσεις όμως οι δύο φυγάδες έχουν τον τρόπο διαφυγής.

Οι παράλληλοι βίοι που έγιναν αντίθετοι

Τελικά, ένα τυχαίο περιστατικό θα οδηγήσει στη νέα σύλληψη του Βασίλη, το Δεκέμβριο του 1999. Ήταν ένα τροχαίο ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να εκτραπεί το αυτοκίνητο που οδηγούσε σε ένα αρδευτικό κανάλι. O Παλαιοκώστας επιχείρησε να διαφύγει με το όχημα διερχόμενου οδηγού που σταμάτησε να δει τι συμβαίνει, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Tον Iούνιο του 2000 ο μικρότερος αδελφός καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 25 ετών για την απαγωγή Xαΐτογλου. O μεγαλύτερος συνέχισε να ζει στη σκιά, επικηρυγμένος πλέον για 250 εκατομμύρια δρχ.

Η απώλεια του alter ego του δεν έχει… αρνητική επιρροή στη δράση του. Οι ληστείες που ακολουθούν σε Καρδίτσα, Ναύπακτο, Τύρναβο, Μεγαλόπολη, Κατερίνη και Βέροια, αποδεικνύουν ότι η εμβέλεια του δεν γνωρίζει όρια και ότι μπορεί να χτυπήσει όπου και όποτε θέλει.

Το 2006 ο Νίκος κρίνει ότι τα εφτά χρόνια παραμονής του Βασίλη στη φυλακή είναι μεγάλο διάστημα. Όπως προαναφέρθηκε, δεν χάρηκαν παρέα για πολύ την ελευθερία τους, αφού ο Νίκος έπεσε στη φάκα της αστυνομίας το Σεπτέμβριο του ’06 και βρίσκεται έκτοτε στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, εκτίοντας ποινή… 197 ημερών και 376 μηνών. Οι διαδοχικές αιτήσεις του για χορήγηση αδείας έχουν πέσει στο κενό, διότι «η ποινική σας κατάσταση και η σχέση σας με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν παρέχουν τη βεβαιότητα ότι θα κάνετε ορθή χρήση αυτής».

Ο Βασίλης δεν… πτοήθηκε, τουλάχιστον σε επιχειρησιακό επίπεδο από την καταδίκη του Νίκου. Το 2008 έκανε τη μεγαλύτερη «μπάζα» της εγκληματικής σταδιοδρομίας του με την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, που του απέφερε 12 εκατ. ευρώ. Αποδείχτηκε βέβαια λάθος κίνηση, καθώς οι περιγραφές που έδωσε στους αστυνομικούς ο Μυλωνάς για τους απαγωγείς του, οδήγησαν στην εκ νέου σύλληψη του Βασίλη, δύο μήνες αργότερα.

Λάθος; Όχι και τόσο… Το Φλεβάρη του 2009, μία ημέρα προτού ξεκινήσει η δίκη του για την απόδραση του 2006, ο Παλαιοκώστας έγινε ξανά «καπνός» από τον Κορυδαλλό, ξανά με τη βοήθεια ελικόπτερου, ξανά με τη συνοδεία του Αλκέτ Ριζάι ! Έκτοτε καταζητείται (ακόμα και από τη EUROPOL), έχει επικηρυχθεί για 1 εκατ. ευρώ και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει αναγάγει ως ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της θητείας του τη σύλληψή του.

Φυσικά όσο παραμένει άφαντος, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος ότι ένα… αόρατο χέρι δεν θα βγάλει έξω από τις φυλακές της Πάτρας τον 61χρονο σήμερα Νίκο Παλαιοκώστα…

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους