Σάββατο , 4 Μάιος 2024
Home Γενικά Κ. Νταλούκας (Παιδίατρος) στο Πρώτο: Τα βρέφη θα πρέπει να μείνουν σπίτι αυτές τις ημέρες- Ποια τα συμπτώματα της θερμοπληξίας
Γενικά

Κ. Νταλούκας (Παιδίατρος) στο Πρώτο: Τα βρέφη θα πρέπει να μείνουν σπίτι αυτές τις ημέρες- Ποια τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Ποιους κινδύνους διατρέχουν τα παιδιά τις μέρες του ακραίου καύσωνα και τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς, περιέγραψε ο Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και Λέμε» με τον Στέλιο Βραδέλη.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι δεν είναι μόνο τα ηλιακά εγκαύματα από τα οποία πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά, με τα αντηλιακά, με καπέλο, με μπλουζάκια και να μην εκθέτουμε παιδιά τις ώρες 11 με 3 το μεσημέρι ή 10 με 4, αλλά είναι και οι θερμοκρασίες αυτές καθαυτές που μπορεί. εάν το παιδί εκτεθεί χωρίς καπέλο, να πάθει ηλίαση για παράδειγμα, που δεν έχει σχέση με τα εγκαύματα ή να αφυδατωθεί. «Και η αφυδάτωση, το θερμικό σοκ δηλαδή που μπορεί να υποστεί ο οργανισμός είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν είναι κάτι αστείο» τόνισε ο κ. Νταλούκας.

Το αντηλιακό, επίσης, δεν είναι πανάκεια, σημείωσε ο κ. Νταλούκας, ούτε προστατεύει 100% ούτε οι ομπρέλες θαλάσσης προστατεύουν όσο πιστεύεται.

«Έχει και αυτό κανόνες εφαρμογής. Ο δείκτης προστασίας πρέπει να είναι υψηλός για τα παιδιά και οι ομπρέλες δεν προστατεύουν και αν θα μπεις στο νερό θέλει τακτικά άλλαγμα. Άρα είναι κάποια πράγματα όπως το ηλιακό έγκαυμα που πρέπει να τα έχουν υπόψη και δεν πρέπει να βγάζουν τα παιδιά τους από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα στον ήλιο, έστω και αν είναι κάτω από ομπρέλα. Δεν προστατεύει η ομπρέλα, θέλει παχιά σκιά, δηλαδή θέλει σκιά από κτίριο και καλύτερα ακόμα να τα έχουμε μέσα τα παιδιά, να μην τα βγάλουμε έξω ή κάτω από δέντρα που έχουν πολύ πυκνά φυλλώματα και κάνουν παχιά σκιά» εξήγησε ο κ. Νταλούκας.

Επειδή το πρόβλημα έχει να κάνει και με την ηλικία του παιδιού, ο κ. Νταλούκας απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους γονείς που έχουν πολύ μικρά παιδιά, βρέφη 6 μηνών, 8 μηνών, ενός έτους, 2 ετών και κυρίως αυτά που είναι κάτω του ενός έτους και πολύ εύκολα καίγονται από τον ήλιο, καθώς το δέρμα τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και άρα δεν πρέπει να εκτεθούν καθόλου στον ήλιο και αφυδατώνονται εξαιρετικά εύκολα.

Αυτά τα παιδιά, επισήμανε ο κ. Νταλούκας, θα πρέπει να μείνουν σπίτι τους αυτές τις μέρες σε κλιματιζόμενο χώρο είτε να χρησιμοποιήσουν ανεμιστήρες οροφής ή ανεμιστήρες κοινούς και να βρέχουν το παιδί τους, να του κάνουν δροσερά μπάνια, διότι όταν η θερμοκρασία θα είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα αυτές τις ημέρες και ιδίως τις ώρες αυτές από τις 10 και μετά μέχρι τις 4 το απόγευμα θα φτάνει στο μάξιμουμ. «Εκεί λοιπόν πρέπει τα παιδιά να είναι μέσα γιατί πολλοί γονείς κάνουν το σφάλμα και τα βγάζουν έξω να παίξουν και να τρέξουν. Θα πρέπει να επιλέξουμε λοιπόν παιχνίδια τα οποία να είναι σε νερό, αλλά και πάλι εγώ θα συνιστούσα να αποφύγουν το σπορ και τη δραστηριότητα στο ύπαιθρο τις ώρες αυτές. Οι καταλληλότερες ώρες είναι μέχρι τις 10 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα και αν είναι πολύ μικρά τα παιδιά, προς το ηλιοβασίλεμα που και η θερμοκρασία θα έχει πέσει και οι ακτίνες του ηλίου δεν είναι πλέον τόσο επικίνδυνες για το δέρμα του παιδιού. Να ενυδατώνονται τα παιδιά, δηλαδή να φροντίσουν οι γονείς να τους δίνουν νερά και φρούτα, μάλιστα εποχής, όπως είναι το καρπούζι, τα πεπόνια, τα ροδάκινα που έχουν πολύ νερό μέσα, έστω και αν το παιδί δεν διψάει. Οι γονείς οφείλουν να το προτρέπουν να πίνει υγρά αυτή την περίοδο» ανέφερε.

Τα λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται, σημείωσε ο κ. Νταλούκας, γιατί δημιουργούν αφυδάτωση ή επιτείνουν το πρόβλημα της αφυδάτωσης. «Όπως και το αλκοόλ για τους μεγαλύτερους νεαρούς, εφήβους και νεαρούς ενήλικες γιατί και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στις παραλίες, είναι πολύ συνηθισμένο. Κάθονται τα μεσημέρια στις παραλίες σε ένα μπιτς μπαρ, καταναλώνουν αλκοόλ που τραβάει νερό και προκαλεί αφυδάτωση. Χώρια ότι υπάρχουν και οι επιπτώσεις από το αλκοόλ που μπορεί να σε ζαλίσει, να μπεις στο νερό και να πνιγείς. Γιατί και αυτό είναι ένα θέμα και πνίγονται νέοι άνθρωποι» συμπλήρωσε ο κ. Νταλούκας.

Θερμοπληξία σημαίνει ότι έχει ανέβει πολύ η θερμοκρασία του σώματος, εξήγησε ο κ. Νταλούκας και γι’ αυτό θα πρέπει να την κατεβάσουμε.

«Αυτό είναι το πρώτο μέλημα, δηλαδή να μεταφέρουμε είτε είναι παιδί είτε είναι μεγαλύτερος, να μεταφέρουμε το άτομο αυτό σε ένα δροσερό χώρο που κλιματίζεται, να τον δροσίσουμε είτε με δροσερά επιθέματα είτε να του κάνουμε ένα δροσερό μπάνιο και ταυτόχρονα μετά σιγά σιγά να τον ενυδατώσουμε. Γιατί άλλο πράγμα είναι η αφυδάτωση και άλλο πράγμα η θερμοπληξία. Η θερμοπληξία μπορεί να εμπεριέχει και αφυδάτωση αλλά είναι διαφορετικό να ανέβει η θερμοκρασία του σώματος» σημείωσε ο κ. Νταλούκας.

«Είναι σημαντικό να πούμε στους γονείς ότι τα παιδιά δεν έχουν καλό θερμο-ρυθμιστικό μηχανισμό, δηλαδή αφυδατώνονται και παθαίνουν θερμοπληξία πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα από έναν ενήλικα. Αυτό ας το έχουμε υπόψιν, όπως επίσης ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητο έστω για λίγα λεπτά είτε ζώα είτε παιδιά, ιδίως αν κλείσουμε τον κλιματισμό μέσα στο αυτοκίνητο ή ακόμα και αν έχει ανοικτά παράθυρα. Φαντάζεστε με 45 βαθμούς έξω πού θα φτάσει το αυτοκίνητο» επισήμανε ακόμα ο κ. Νταλούκας.

Επιπλέον, επέστησε την προσοχή στους γονείς, σε περίπτωση που πάνε τα παιδιά τους σε παιδικές χαρές να ελέγξουν πού υπάρχουν μεταλλικές επιφάνειες γιατί μπορεί να θερμανθούν τόσο πολύ ώστε να προκαλέσουν εγκαύματα στα παιδιά.

«Τα παιδιά δεν υπάρχει λόγος να τα βγάλουμε αυτή την περίοδο έξω και κυρίως βέβαια την περίοδο 10 με 4 το απόγευμα. Είναι απαγορευτικό. Τα παιδιά μπορούν να βγουν είτε νωρίτερα ή αργότερα και πάντα κάτω από επίβλεψη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα παιδί να παίζει μόνο του 5 χρονών, να παίζουν ποδόσφαιρο τα παιδιά και εμείς να καθόμαστε και να μην επιτηρούμε το παιδί αυτό γιατί μπορεί να πάθει και θερμοπληξία και να αφυδατωθεί. Άρα το ποδόσφαιρο αυτή την περίοδο δεν είναι καλό, γενικών οποιαδήποτε άσκηση που προκαλεί μεγάλη εφίδρωση και που μπορεί να εκθέσει τον οργανισμό μας σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το κολύμπι στη θάλασσα ή σε πισίνες επιτρέπεται αλλά όχι τις ώρες 10-4 το απόγευμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τα συμπτώματα της θερμοπληξίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νταλούκας, το πρώτο σύμπτωμα που ίσως μπορεί να ξεφύγει κιόλας της προσοχής ακόμα και σε μεγάλους είναι η αίσθηση αδυναμίας, το τρέμουλο. Με αυτά τα συμπτώματα εφόσον έχουμε καύσωνα, κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για θερμοπληξία. Μετά μπορεί να ακολουθήσουν άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, πονοκέφαλος, τάση για εμετό.

Μόλις αντιληφθούμε ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιος να έχει υποστεί θερμοπληξία, τον μεταφέρουμε σε κλιματιζόμενο χώρο και του χορηγούμε άφθονα νερά. «Αλλά δεν υπάρχει λόγος να φτάσουν τα παιδιά σε αυτό το σημείο, άρα όχι σπορ και δραστηριότητες στο ύπαιθρο που απαιτούν μεγάλη σωματική δραστηριότητα» επισήμανε καταλήγοντας.

 

Ρεπορτάζ: ERT news

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΓενικάΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ρόδος: Οι δύο επενδύσεις που άλλαξαν την εστίαση και ανέβασαν τον πήχη του τουρισμού

Αναμφισβήτητα, η Ρόδος είναι από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, ένα από...

Γενικά

Μια πληροφορία που άλλαξε την ευρωπαϊκή Ιστορία

Τα αιματηρά γεγονότα με τους κροάτες χούλιγκαν απέδειξαν ότι δεν αρκεί η...

Γενικά

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι «πτωχοί» ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ μπαίνουν στο...

ΓενικάΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νερό η νέα «μπίζνα» δισεκατομμυρίων

Αναλυτές εκτιμούν την αγορά του νερού στην ΕΕ σε ένα ύψος εκατοντάδων...