Κυριακή , 5 Μάιος 2024
Home TOUR NEWS Η Εστίαση σε άλλη διάσταση το φετινό καλοκαίρι
TOUR NEWSΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Εστίαση σε άλλη διάσταση το φετινό καλοκαίρι

Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να έχει επιφέρει μια ανατροπή στις τάσεις της εστίασης. Ένας ανανεωμένος τρόπος απόλαυσης των διακοπών είναι σε εξέλιξη, καθώς τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι τουρίστες αποφασίζουν να πειραματιστούν με τη μαγειρική σε διακοπές, αντί να βασίζονται αποκλειστικά στις επισκέψεις τους σε ταβέρνες.

Η στροφή από τις Ταβέρνες προς τον χώρο της διαμονής: Η μαγειρική στην πρώτη γραμμή

Η πανδημία και οι περιορισμοί που συνόδευσαν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες του περασμένου έτους φαίνεται να άλλαξαν τον τρόπο που οι τουρίστες αντιλαμβάνονται τη γαστρονομική απόλαυση. Ενώ στο παρελθόν οι εξορμήσεις σε τοπικές ταβέρνες αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος των διακοπών, φέτος οι τουρίστες επιλέγουν συχνά να μαγειρεύουν στα ίδια τα καταλύματά τους. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως στον Τουρισμό που προέρχεται από Χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Σκόπια, Γιουγκοσλαβία κλπ, οι οποίοι έχει παρατηρηθεί πως από τις χώρες τους μεταφέρουν στη χώρα μας κονσέρβες και ότι άλλο τρώγεται και πίνεται, μέχρι και νερά. Σκεφτείτε τι έσοδα μπορεί να αφήσει αυτού του είδους ο τουρισμός στα καταστήματα εστίασης. Δυστυχώς αυτόν τον τουρισμό θέλει να μας καθιερώσει το κίνημα της ΄΄πετσέτας΄΄.

Το οικονομικό πόρισμα: Η επίπτωση των τιμών στην εστίαση

Οι επιχειρήσεις της εστίασης αντιμετωπίζουν προκλήσεις της ίδιας σοβαρότητας. Οι τιμές στους καταλόγους είναι υψηλότερες κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντικατοπτρίζοντας την ανάγκη κάλυψης των αυξημένων λειτουργικών εξόδων. Οι επιλογές των τουριστών να περιορίζουν τις εξόδους τους για φαγητό αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο να διατηρήσουν τον προϋπολογισμό τους και να εξοικονομήσουν χρήματα για άλλες ανάγκες.

Η νέα πραγματικότητα των διακοπών

Οι διακοπές πλέον μετατρέπονται σε ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις γευστικές μας ανησυχίες, να ανακαλύψουμε νέες συνταγές και να συμμετάσχουμε ενεργά στην παρασκευή γευμάτων. Οι κουζίνες των καταλυμάτων γίνονται κέντρα δημιουργικότητας και απόλαυσης, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να βιώσουν τον προορισμό τους με έναν νέο και πιο προσωπικό τρόπο.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι ένα βήμα προς μια πιο βιώσιμη, δημιουργική και συνειδητή εμπειρία διακοπών, όπου η γαστρονομική απόλαυση ενσωματώνεται στην καθημερινή ζωή των ταξιδιωτών, αλλά πλέον δείχνει περίτρανα πως η εστίαση δέχεται ακόμη ένα ύπουλο χτύπημα, χωρίς να είναι αυτή υπεύθυνη σε όλα.

Γεωργία Καλιώρα

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Επιστημονικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα έσπειρε το σπόρο της αλλαγής...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...