Σάββατο , 18 Μάιος 2024
Home ΑΦΙΕΡΩΜΑ Η διάσημη πίτσα Χαβάης ανήκει σε Έλληνα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΕΣΤΙΑΣΗ

Η διάσημη πίτσα Χαβάης ανήκει σε Έλληνα

“Ο Έλληνας Εφευρέτης της Πίτσας της Χαβάης: Η Γαστρονομική Κληρονομιά του Σωτήριου ‘Σαμ’ Πανόπουλου”

Μια Γευστική Καινοτομία που Γεννήθηκε σε Ένα Ελληνικό Καρδούνι

Ο συνδυασμός ανανά και πίτσας σήμερα ίσως να μοιάζει φυσιολογικός, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι αυτή η γαστρονομική καινοτομία οφείλεται σε έναν Έλληνα εφευρέτη, τον Σωτήριο “Σαμ” Πανόπουλο.

Γεννημένος στο χωριό Βούρβουρα της Πελοποννήσου το 1934, ο Πανόπουλος άφησε την πατρίδα του για να κάνει τη δική του σφραγίδα στον κόσμο της γαστρονομίας.

Πέθανε ο Έλληνας δημιουργός της πίτσας με ανανά | Insider

Η περιπέτειά του ξεκίνησε το 1954, όταν αναχώρησε για τον Καναδά. Με πάθος για την ελληνική κουζίνα και την πεποίθηση ότι η  χώρα της επιλογής του θα του προσέφερε απεριόριστες ευκαιρίες, ο Πανόπουλος και τα αδέρφια του ξεκίνησαν μια μικρή αλυσίδα εστιατορίων στο Οντάριο. Τα μπέργκερ ήταν αρχικά η ειδικότητά τους, αλλά η πίτσα ήταν αυτή που τους έκανε γνωστούς και αγαπητούς.

H πίτσα που χώρισε την Ιταλία σε δύο στρατόπεδα: Διάσημος σεφ… τόλμησε να βάλει ανανά στο εμβληματικό φαγητό | Hellasjournal.com

Τον τολμηρό αποκλεισμό του κοινού και της γαστρονομίας της εποχής, όταν το 1960 αποφάσισε να προσθέσει ανανά στην πίτσα, οδήγησε στη δημιουργία της διάσημης πίτσας της Χαβάης. Η αντίθεση της γλυκύτητας του ανανά με την αλμυρή γεύση του ζαμπόν σάρωσε τους πελάτες και ταξίδεψε τη γεύση αυτή σε όλο τον κόσμο.

Ο Πανόπουλος, ένας εργατικός και φιλόδοξος Έλληνας μετανάστης, ποτέ δεν φανταζόταν την παγκόσμια αναταραχή που θα προκαλούσε η πίτσα του. Η δημοφιλία της, όμως, έκανε το όνομά του να ακούγεται παντού, ενώ οι συζητήσεις για το κατά πόσον ο ανανάς ανήκει στην πίτσα συνεχίζονται ακόμη και σήμερα.

Ο Σαμ Πανόπουλος, πέρα από το ρόλο του πρωτοπόρου της πίτσας της Χαβάης, άφησε μια μεγάλη γαστρονομική κληρονομιά. Η εκκεντρική ιδέα του με τον ανανά αποτέλεσε έναν ανατρεπτικό πυλώνα στον χώρο της πίτσας, ανοίγοντας τον δρόμο για περισσότερες δημιουργικές και πρωτότυπες συνταγές.

Σαμ Πανόπουλος: Ο Έλληνας που δημιούργησε την πίτσα που διχάζει - Newsbeast

Ο θάνατος του Σαμ Πανόπουλου το 2017 μπορεί να τον έχει πάρει από τον κόσμο, αλλά η μνήμη του ζει μέσα από το άρωμα και τη γεύσης της πίτσας της Χαβάης. Έναν Έλληνα εφευρέτη που άφησε το σημάδι του στον κόσμο, με μια πίτσα που συνεχίζει να διχάζει και να ενθουσιάζει τους λάτρεις της παγκοσμίως.

Canadian Sam Panopoulos created the Hawaiian pizza - The Globe and Mail
Canadian Sam Panopoulos created the Hawaiian pizza – The Globe and Mail

ΠΑΣΚΕΔΙ

Leave a comment

Kατηγορίες