Η ακρίβεια συνεχίζει να «σαρώνει» στα είδη πρώτης ανάγκης… χτυπώντας πλέον μαζικά την εστίαση. Μεγάλες αλυσίδες γνωστών εστιατορίων αλλά και καταστήματα ταχυφαγείας βάζουν λουκέτο το ένα πίσω από το άλλο. Ειδικότερα ήδη πάνω από 1000 καταστήματα εστίασης κατέβασαν ρολά το τελευταίο χρόνο!

Και ο λόγος είναι η εκτόξευση του λειτουργικού κόστους, τα χρήματα δε μένουν στο ταμείο λένε οι ειδικοί του κλάδου, τονίζοντας οτι φέτος το τέλος της τουριστικής περιόδου θα σηματοδοτήσει κατακόρυφη κάμψη στα καθαρά κέρδη.

Φανταστείτε ότι το ψωμί μόνο τον Απρίλιο πήρε αύξηση 17%! Όσο για τις αυξήσεις σε μοσχάρι έλαια και λίπη καθώς και αβγά, τρέχουν στην Ελλάδα πιο γρήγορα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη «μέγγενη».

Την ίδια ώρα εκτινάσσεται η τιμή σε ενέργεια, πετρέλαιο και αέριο.

Όσο για τα παγωτά, οι αυξήσεις στα βασικά τους προϊόντα, όπως το γάλα και η ζάχαρη, έχουν εκτινάξει την τιμή τους.

Μία μπάλα παγωτό αγγίζει φέτος ακόμα και τα 3 ευρώ, ενώ το 2022 η τιμή κυμαινόταν από 1,40-2,30 ευρώ!

Έτσι πλέον ο τζίρος δεν καλύπτει ούτε καν τις ανατιμήσεις που έχουν μεσολαβήσει. Και αυτό σημαίνει ότι και οι επαγγελματίες μειώνουν τις μερίδες που σερβίρουν, αλλά και οι καταναλωτές περιορίζουν τις ποσότητες που αγοράζουν λόγω ακρίβειας.

Παραταύτα οι μελέτες της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση του τζίρου στην κατηγορία εστίαση αυτή όμως «καίγεται» σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς λόγω του διψήφιου πληθωρισμού και της εισαγόμενης ακρίβειας πρώτων υλών, καυσίμων και σιτηρών. Για παράδειγμα επισημαίνουν οτι μέχρι πρότινος, σε μια ταβέρνα μια παρέα τεσσάρων ατόμων έκανε μία απόδειξη των 60 ευρώ, τώρα η απόδειξη έχει μειωθεί στα 50 ευρώ.

Για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις στην εστίαση δεν προχωρούν σε αυξήσεις τιμών, τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι μειωμένη και ως αποτέλεσμα περιορίζουν τις εξόδους τους, με αποτέλεσμα ομως να μην έχουν και κέρδος!

Με λόγια λόγια ο κύκλος εργασιών σε συνδυασμό με τις δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα είναι δυσανάλογος!

topontiki.gr