Κυριακή , 5 Μάιος 2024
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Έρχονται τα πρόστιμα για τα ηλεκτρονικά βιβλία
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΕΓΧΟΙ - ΠΡΟΣΤΙΜΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα πρόστιμα για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Του Προκόπη Χατζηνικολάου 

Έρχονται πρόστιμα για όσους δεν διαβιβάζουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyData τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη τη σχετική διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη του μήνα στη Βουλή. Ωστόσο, τα πρόστιμα κατά πάσα πιθανότητα θα επιβάλλονται μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου. Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών καθιστά τα ηλεκτρονικά βιβλία υποχρεωτικά για όλες τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες. Μάλιστα οι υπόχρεοι θα πρέπει μέχρι τέλη Μαρτίου να “ανεβάσουν” στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει από το 2021.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η αντικατάσταση των παλαιών ταμειακών μηχανών με νέες ταμειακές που θα μπορούν να συνδεθούν online με την εφορία. Η παράταση των προθεσμιών, κρίθηκε απαραίτητη, λόγω τόσο των συνθηκών της πανδημίας, όσο και για να δοθεί ικανός χρόνος για την ανάπτυξη των υπηρεσιών των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη λιανική, ως εναλλακτική επιλογή για τις επιχειρήσεις με ταμειακές μηχανές, που πρέπει να αντικατασταθούν. Η απόφαση αφορά 179 τύπους ταμειακών μηχανών παλαιάς τεχνολογίας ενώ με την ίδια  απόφαση παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου και  η προθεσμία για την αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των ΦΗΜ.

Από την 1η Απριλίου 2022 εάν δεν υπάρξει κι άλλη παράταση οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία “όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο”.

Οι ταμειακές μηχανές θα μπορούν να συνδέονται ακόμη και ανά λεπτό της ώρας με το Taxis για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί.

Κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της. Μέσω αυτού του κωδικού θα είναι δυνατό να επιβεβαιώνεται αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ελέγξουν με το QR code εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

ΠΗΓΗ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

CELEBRITIESΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Σοκ για τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιμετώπισε βαθιά θλίψη με τον θάνατο της αγαπημένης ηθοποιού...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία νέα για τα POS

Κοινή Ανακοίνωση Τύπου – Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ Στις...