Το ζήτημα της οπαδικής βίας απασχόλησε τη νέα έρευνα – flash της Prorata για το Tvxs.gr. Οι πολίτες ρωτήθηκαν για το ποιοι ευθύνονται για το φαινόμενο, για το τι θα πρέπει να γίνει με τους οπαδικούς συνδέσμους και αξιολόγησαν την αντίδραση της Πολιτείας μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη ως προς την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Οι οπαδικοί σύνδεσμοι (79%) και οι παράγοντες των ομάδων (73%) σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ έχουν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, την μεγαλύτερη ευθύνη για το φαινόμενο της οπαδικής βίας στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το υφυπουργείο Αθλητισμού (55%), η Δικαιοσύνη (43%) και η Αστυνομία (22%). Σε συνδυασμό με όσους απάντησαν «αρκετά» στην ερώτηση «σε τι βαθμό ευθύνονται οι πράξεις ή οι παραλείψεις» των προαναφερόμενων για το φαινόμενο της οπαδικής βίας, φαίνεται πως οι πολίτες τους θεωρούν όλους συνυπεύθυνους σε σημαντικό βαθμό.

Σε ό,τι αφορά στις ευθύνες των οπαδικών συνδέσμων και των παραγόντων καταγράφεται μια σύμπνοια στις απαντήσεις ανεξάρτητα από την ηλικία, την κομματική προτίμηση ή την ιδεολογική τοποθέτηση. Σχεδόν καθολικά, με ποσοστά άνω του 90% ή άνω του 95%, οι πολίτες σε κάθε κατηγορία χρεώνουν στους οπαδικούς συνδέσμους και τους παράγοντας «απόλυτη ή αρκετή» ευθύνη για το φαινόμενο.

Διαφοροποιήσεις ωστόσο παρουσιάζονται στα ποιοτικά στοιχεία για την αστυνομία, καθώς το ποσοστό ευθύνης που της χρεώνουν περιορίζεται όσο μεγαλώνει η ηλικία των ερωτηθέντων, αλλά και όσο «κινούμαστε» προς τα Δεξιά στον ιδεολογικό χώρο. Οι πολίτες ηλικίας 17 έως 34 ετών θεωρούν σε ποσοστό 79% πως η αστυνομία ευθύνεται «απόλυτα ή αρκετά». Την ίδια απάντηση στις ηλικίες 35 έως 54 ετών έδωσε το 67% και στις ηλικίες άνω των 55 ετών το 62%.

Το αντίστοιχο ποσοστό βάσει ιδεολογικής τοποθέτησης ξεκινάει από το 89% στο χώρο της Αριστεράς και σταδιακά περιορίζεται στο 53% στο χώρο της Δεξιάς. Αυτή η τάση καταγράφεται και στις απαντήσεις βάσει κομματικής προτίμησης με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίζουν «απόλυτες ή αρκετές» ευθύνες στην αστυνομία σε ποσοστό 84%, τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 63% και τους ψηφοφόρους της ΝΔ σε ποσοστό 55%.

Διαφοροποιήσεις, όχι βάσει ηλικίας αλλά βάσει κομματικής ταυτότητας και ιδεολογικής τοποθέτησης, καταγράφονται και στις ευθύνες του υφυπουργείου Αθλητισμού. Το 20% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 19% όσων τοποθετούνται στο χώρο της Δεξιάς πιστεύουν πως το υφυπουργείο ευθύνεται «λίγο ή καθόλου», όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ είναι μόλις 2% και 6%.

Σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει με τους οπαδικούς συνδέσμους, οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι μεταξύ της άποψης πως θα πρέπει να κλείσουν όλοι ανεξαιρέτως (50%) και της άποψης πως θα πρέπει να κλείσουν μόνο όσοι δρουν παραβατικά (46%). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς αυτό το ζήτημα παρουσιάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποστηρικτές της άποψης για καθολικό κλείσιμο των συνδέσμων προέρχονται από την ηλικιακή ομάδα των 35 έως 54 ετών (49%) και κυρίως από την ηλιακή ομάδα των άνω των 55 ετών, στην οποία το ποσοστό φτάνει στο 55%. Αντίθετα οι πιο νέοι (17 έως 34 ετών) τάσσονται υπέρ του κλεισίματος μόνο όσων συνδέσμων δρουν παραβατικά (51%).

Τέλος σε ό,τι αφορά στην αντίδραση της πολιτείας μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη ως προς την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, η πλειονότητα εμφανίζεται δυσαρεστημένη, καθώς απαντάει πως ήταν υποκριτική (36%) και ανεπαρκής (20%). Εδώ, όπως ήταν αναμενόμενο, παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση βάσει της κομματικής ταυτότητας.

Όσοι δηλώνουν κοντά στη ΝΔ, δηλώνουν πως η αντίδραση της Πολιτείας ήταν άμεση (42%) και ικανοποιητική (31%). Αντίθετα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν πως η αντίδραση ήταν υποκριτική (60%) και ανεπαρκής (27%). Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ καθώς 35% απαντά πως η αντίδραση ήταν ικανοποιητική και 12% άμεση, έναντι 36% που απαντάει υποκριτική και 12% τη χαρακτηρίζει ανεπαρκή.

Η ταυτότητα της έρευνας

Ολόκληρη η έρευνα