Σάββατο , 18 Μάιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Έλλειψη συμπόνιας για το προσφυγικό χάος της Ουκρανίας
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλλειψη συμπόνιας για το προσφυγικό χάος της Ουκρανίας

Οι Τόρις ενεργοποιούν το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς οι Ουκρανοί με την οικογένειά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνονται ότι ίσως χρειαστεί να περιμένουν έως και ένα μήνα για ραντεβού για βίζα

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Πρίτι Πατέλ κατηγορήθηκε για «έλλειψη συμπόνιας» για τους Ουκρανούς πρόσφυγες , καθώς αντιμετώπισε μια έντονη αντίδραση από τους βουλευτές των Τόρις για τη «χαοτική και αργή» διαδικασία αίτησης βίζας.

Περισσότεροι από δώδεκα βουλευτές των Τόρις, συμπεριλαμβανομένων τριών πρώην υπουργών Εσωτερικών, επέκριναν την κυβέρνηση για προφανείς καθυστερήσεις που έχουν οδηγήσει σε μόλις 500 οικογενειακές βίζες που έχουν χορηγηθεί σε Ουκρανούς από περισσότερες από 10.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής.

Οι βουλευτές είπαν ότι οι Ουκρανοί συγγενείς των ψηφοφόρων είχαν ενημερωθεί ότι ίσως χρειαστεί να περιμένουν έως και ένα μήνα για ραντεβού για αυτοπροσώπως βιομετρικούς ελέγχους για να λάβουν τη βίζα τους στην Πολωνία – μια κατηγορία που αρνήθηκαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών που κατηγόρησαν τους πρόσφυγες για την παρουσία τους χωρίς κράτηση εκ των προτέρων.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν την αυξανόμενη πίεση στο Καλαί, όπου περισσότεροι από 600 Ουκρανοί έχουν φτάσει για να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπουργοί ανακοίνωσαν ένα νέο «αναδυόμενο» κέντρο αίτησης βίζας που θα δημιουργηθεί τις επόμενες 24 ώρες στη Λιλ, 70 μίλια μακριά. .

Έγινε αφού οι αξιωματικοί μετανάστευσης αναγκάστηκαν να απομακρύνουν 300 από τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έφτασαν στο Καλαί χωρίς τα σωστά έγγραφα και να τους στείλουν στα σημερινά Κέντρα Αίτησης Βίζας (VAC) στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες.

Η Λιζ Τρας, ο Μπόρις Τζόνσον και η Πρίτι Πατέλ ακούν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλάει στα Κοινά την Τρίτη
Η Λιζ Τρας, ο Μπόρις Τζόνσον και η Πρίτι Πατέλ ακούν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλάει στα Κοινά την Τρίτη

Ο Κέβιν Φόστερ, ο υπουργός Μετανάστευσης που στάλθηκε για να αντιμετωπίσει την οργή των βουλευτών, είπε ότι το αναδυόμενο κέντρο έπρεπε να βρίσκεται μακριά από το Καλαί λόγω του κινδύνου να γίνει η πόλη λιμάνι «σημείο ασφυξίας» για τους πρόσφυγες και ο κίνδυνος από συμμορίες λαθρεμπορίας ανθρώπων αρπάζοντας τους Ουκρανούς.

Υπερασπίστηκε την ανάγκη για δοκιμές ασφαλείας και βιομετρικά – που περιλαμβάνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες οποιουδήποτε αιτούντος ηλικίας άνω των πέντε ετών – λόγω φόβων διείσδυσης στους πρόσφυγες από Ρώσους πράκτορες ή εξτρεμιστές και απόπειρες παράνομων μεταναστών να χρησιμοποιήσουν την κρίση ως κάλυψη για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο .

Επικαλούμενος την επίθεση με δηλητήριο από Ρώσους πράκτορες στο Σάλσμπερι, ο κ. Φόστερ είπε στους βουλευτές: «Δυστυχώς, βλέπουμε ήδη ανθρώπους να παρουσιάζουν στο Καλαί πλαστά έγγραφα που ισχυρίζονται ότι είναι Ουκρανοί.

“Με περιστατικά όπως το Σόλσμπερι ακόμα στο μυαλό μας, η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει με την ασφάλεια αυτής της χώρας και του λαού μας. Οι φίλοι μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία δικαίως ακολουθούν την ίδια προσέγγιση.”

«Χρειάζεται πιο ριζική απάντηση»

Αλλά ο Steve Brine, ο πρώην υπουργός των Τόρις, είπε: “Τόσα πολλά σχετικά με αυτό δεν είναι σωστά. Όλα αυτά είναι υπερβολικά ρομποτικά και… υπάρχει πολύ λίγη χριστιανική συμπόνια που επιδεικνύεται αυτή τη στιγμή. Σίγουρα έχουμε ξεπεράσει το ρητό του Ηνωμένου Βασιλείου Θα έχουμε ένα γενναιόδωρο σχέδιο; Ήρθε η ώρα να προσφέρουμε ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα.”

Ο Ντάμιαν Γκριν, πρώην υπουργός Εσωτερικών, αμφισβήτησε γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν βιομετρικοί έλεγχοι μόλις έφτασαν οι πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθούσε να τροποποιήσει το υπάρχον σύστημα μετανάστευσης αντί να αναγνωρίσει ότι ήταν μια μοναδική κατάσταση.

Είπε ότι χρειάστηκε «πολύ καιρό» για να δημιουργηθεί το οικογενειακό πρόγραμμα και επέκρινε την «απόλυτη σύγχυση» της αποστολής προσφύγων στο Καλαί στη Λιλ για να υποβάλουν αίτηση. “Υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη – που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες – και στην πραγματικότητα απαιτεί μια πιο ριζική απάντηση”, είπε.

Ο κ. Foster υπερασπίστηκε την ανάγκη για βιομετρικούς ελέγχους πριν εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας: «Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε τρόπους όπως η χρήση εξουσιών κράτησης μεταναστών ή τέτοια πράγματα, ενώ γίνονται ορισμένοι έλεγχοι, οι οποίοι δεν πιστεύουμε ότι θα ήταν κατάλληλοι. καθόλου.”

Ο συντηρητικός βουλευτής Άλεκ Σέλμπρουκ δήλωσε περήφανος για τις προσφορές βοήθειας των ψηφοφόρων του, αλλά κατηγόρησε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι «τους έκοψε τα πόδια».

“Αυτό είναι ντροπή. Όταν ο υπουργός φεύγει από το κουτί αποστολής, του ζητώ να πάει πίσω στο Υπουργείο Εσωτερικών και να τους πει να πιάσουν”, είπε.

Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ, ο βουλευτής των Τόρις, πρότεινε στον Υπουργό Εσωτερικών να παραιτηθεί επειδή είπε τη Δευτέρα ότι το κέντρο της Λιλ είχε δημιουργηθεί ενώ δεν είχε δημιουργηθεί – αν και στη συνέχεια διόρθωσε τον εαυτό της. Προέτρεψε τους υπουργούς να χορηγήσουν απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για να επιτρέψουν σε όλους τους κατόχους ουκρανικών διαβατηρίων ενηλίκων και παιδιών να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Caroline Nokes, πρώην υπουργός Μετανάστευσης, είπε ότι ακόμη και «τα σαλιγκάρια κινούνται επίσης με ρυθμό», καθώς απαίτησε να μάθει γιατί δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία για βίζα χορηγίας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μαρκ Χάρπερ, επίσης πρώην υπουργός Μετανάστευσης και πρώην επικεφαλής μαστίγιος, είπε ότι αναμένει ο υπουργός να περιγράψει το σχέδιο χορηγιών μέχρι την Πέμπτη. «Πρέπει να αντέξουμε τον ρυθμό αυτού και θα απαιτήσει από τους υπουργούς να λάβουν αποφάσεις για να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα», είπε.

Η Τρέισι Κράουτς, πρώην υπουργός, ανέφερε την περίπτωση της οικογένειας προσφύγων μιας εκλογικής περιφέρειας στην οποία είχαν πει ότι δεν υπήρχαν βιομετρικά ραντεβού στο Κέντρο Αιτήσεων Βίζας Ρζέσζοφ στην Πολωνία μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες περιμένουν να πάρουν τη βίζα τους στο Rzeszow της Πολωνίας
Οι Ουκρανοί πρόσφυγες περιμένουν να πάρουν τη βίζα τους στο Rzeszow της Πολωνίας

Ο Κλάιβ Έφορντ, ο βουλευτής των Εργατικών, είπε ότι επικρατούσε «απόλυτο χάος» στο κέντρο που είχε κλείσει τις πόρτες του και δεν επέτρεπε πλέον τα ραντεβού με τα πόδια, αφήνοντας πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων μια 81χρονη γυναίκα και παιδιά, να παγώνουν στο κρύο έξω. “Υπάρχει αρκετός χώρος μέσα, αλλά δεν ανοίγουν τις πόρτες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Τι θα κάνει ο υπουργός για αυτό;” ρώτησε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού σε όλα τα κέντρα, αλλά είπε ότι ο Rzeszow είχε κατακλυστεί από την παρουσία των αιτούντων και προέτρεψε τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το σύστημα κρατήσεων. Είπε ότι αύξησε το προσωπικό VAC 12 φορές με εκατοντάδες υπαλλήλους που επεξεργάζονται αιτήσεις.

Στοχεύει σε 6.000 ραντεβού την εβδομάδα με τον Ben Wallace, τον Υπουργό Άμυνας, προσφέροντας στρατιωτικό προσωπικό για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτήσεων.

Αντίδραση λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της Ιρλανδίας

Ο Δρ Andrew Murrison, πρώην υπουργός, ρώτησε την κυβέρνηση γιατί η Ιρλανδία -με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων- είχε ήδη δεχτεί περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο -με πληθυσμό 67 εκατομμυρίων- δεν είχε “πλησιάσει πουθενά”. .

“Γιατί όχι?” απαίτησε.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε αντιδράσεις για την ιδιωτική έκφραση ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με τους Ουκρανούς πρόσφυγες που φτάνουν στην Ιρλανδία , καθώς το Δουβλίνο υποσχέθηκε ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική του.

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν σημάνει συναγερμό σχετικά με την ένταξη της Ιρλανδίας σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα βάσει του οποίου οι πρόσφυγες που φεύγουν από τη σύγκρουση μπορούν να εγκατασταθούν στο μπλοκ, χωρίς βίζα ή ελέγχους βιομετρικών δεδομένων, για έως και τρία χρόνια.

Ο Simon Hoare, ο συντηρητικός βουλευτής, δήλωσε στο Twitter: «Αντί για κριτική στους Ιρλανδούς φίλους και γείτονές μας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν πολύ καλύτερο να αναπαράγει την απάντησή του».

Σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εγκρίνει μόνο 300 βίζες για Ουκρανούς πρόσφυγες μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, πρόσθεσε: «Ίσως η προσέγγιση για τις βίζες να είναι λάθος, καθώς δεν επιτρέπει επείγοντα ανθρωπιστικά μέτρα».

ΠΗΓΗ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαίνει τέλος στο μπουζούκι

Γιατί Συνεχίζουμε να Ακούμε την Ίδια Μουσική που Αγαπήσαμε ως Έφηβοι: Μια...

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κυριακή πλέον δε φοβάται

Τραγωδία στον “Αγνωστονομικό Τόπο” Σε μια χώρα που η αίσθηση ανασφάλειας ολοένα...

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο σκύλος του φυλακίου διδάσκει μαθήματα

Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Ακόμα ένα κρούσμα βιασμού της 12χρονης του Κολωνού

Προσβλητική Εισαγγελική Πρόταση στην Υπόθεση του Κολωνού: Ακόμα ένα Κρούσμα Βιασμού 12χρονης...