Κυριακή , 5 Μάιος 2024
Home ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΦΕΤ: Επίσκεψη του επικεφαλής της EFSA, Carlos Das Neves
ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΦΕΤ: Επίσκεψη του επικεφαλής της EFSA, Carlos Das Neves

Στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ο επικεφαλής του επιστημονικού κλάδου της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) καθηγητής Carlos Das Neves

Στις 21 Απριλίου 2023, ο καθηγητής Carlos Das Neves, επικεφαλής του επιστημονικού κλάδου (Chief Scientist) της EFSA, επισκέφτηκε την κεντρική υπηρεσία του Ε.Φ.Ε.Τ. στην Αθήνα, όπου συμμετείχε σε συνάντηση με εκπροσώπους αρμοδίων αρχών ασφάλειας τροφίμων και δημόσιας υγείας και διακεκριμένους επιστήμονες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Στη συνάντηση αναδείχθηκαν οι βασικές προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας τροφίμων και της διατροφής και στη σχετική συνεργασία με την EFSA.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Αντώνιος Ζαμπέλας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EFSA, και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ο Δρ. Σταύρος Ζαννόπουλος, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Φ.Ε.Τ. και μέλος του Συμβουλευτικού Σώματος της ΕFSA, παρουσίασε τις αρμοδιότητες του Ε.Φ.Ε.Τ. και το ρόλο του στον τομέα της αξιολόγησης επικινδυνότητας.

Ο καθ. Carlos Das Neves παρουσίασε τους πυλώνες της στρατηγικής της EFSA για την Ενιαία Υγεία (ΟΝΕ Ηealth) και τους σχετικούς άξονες προγραμματισμένων δράσεων, καθώς και την προσέγγιση της EFSA για την εδραίωση συνεργασίας με τους αρμόδιους οργανισμούς των Κρατών Μελών στο ανωτέρω πλαίσιο.

Εκ μέρους των Εθνικών Κεντρικών Αρμοδίων Αρχών (Ε.Φ.Ε.Τ., Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και των εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, αρκετοί εκ των οποίων είναι μέλη των επιστημονικών ομάδων και της επιστημονικής επιτροπής της EFSA,ετέθησαν οι προκλήσεις σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της διατροφής και των διαθέσιμων διατροφικών μελετών και επισημάνθηκε η αναγκαιότητα υποστήριξης των εθνικών αρμοδίων αρχών από την EFSA στην βελτίωση και εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων επισήμων ελέγχων στην τροφική αλυσίδα με βάση την αξιολόγηση επικινδυνότητας, μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες στο site www.efet.gr

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μπισκότα με αλλεργιογόνα ουσία

Καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι αλλεργικοί στο αυγό και έχουν ήδη...

Υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στα τρόφιμα προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο ΕΦΕΤ γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων

Η Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων γιορτάζεται...

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

«Σάντουιτς με δηλητηριασμένο ψωμί» ή όταν η τεχνητή νοημοσύνη δεν τα πάει και τόσο καλά! Άρχισε να προτείνει θανατηφόρες συνταγές σε πελάτες σούπερ μάρκετ

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί ένα σούπερ μάρκετ στη Νέα Ζηλανδία για τον σχεδιασμό γευμάτων εμφανίστηκε να...

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου “Σουβλάκι κοτόπουλο κτψ με πιπεριά” από τον Ε.Φ.Ε.Τ

Διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. Ο Ε.Φ.Ε.Τ και ειδικότερα...