«Ηψηφιακή κάρτα εργασίας είναι όντως ένα διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ αλλά μαθαίνουμε για εργοδότες που την χτυπούν εκείνοι για λογαριασμό των εργαζομένων», λέει στο tvxs.gr ο γραμματέας Τύπου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, δέκα ημέρες μετά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ.

Με τις καταγγελίες για παρανομίες εκ μέρους των εργοδοτών να έχουν ξεκινήσει με το «καλημέρα», η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Ντίνα Γκογκάκη υποστηρίζει πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας με υποστελεχωμένο τον ΣΕΠΕ δεν αποτρέπει επ’ ουδενί την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ εντόπισε πολλούς εργαζόμενους καταχωρημένους ως «διευθυντικά στελέχη» και καταλογίζει στην κυβέρνηση καθυστέρηση για τη μη ένταξη της τηλεργασίας.

Τί γίνεται στα σούπερ μάρκετ

«Βγάλε την στολή και συνέχισε τη δουλειά», είπε προϊστάμενος σε υπάλληλο σούπερ-μάρκετ που τυπικά είχε ολοκληρώσει το ωράριο εργασίας της και είχε σκανάρει την ψηφιακή κάρτα για έξοδο. Αυτή είναι μία από τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), όπως μεταφέρει στο tvxs.gr η πρόεδρος του, Ντίνα Γκογκάκη.

«Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας οι συνάδελφοι δεν έχουν σταματήσει να μας στέλνουν καταγγελίες», λέει η κα. Γκογκάκη. Στις 4 Ιουλίου ο ΣΕΑ είχε δώσει στη δημοσιότητα παραδείγματα παραβατικών εργοδοτικών συμπεριφορών που έπεσαν στην αντίληψη των μελών του:

– οδηγίες στους εργαζόμενους που πιάνουν στις 5πμ να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6πμ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης,
– προϊσταμένους ταμείων να ζητούν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 9μμ ενώ ακόμη βρίσκονταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες,
– υπενθύμιση σε ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα δούλευαν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο,
– υπαλλήλους των ηλεκτρονικών παραγγελιών να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι αλλά να συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους,
– οδηγούς που δεν «χτυπάνε» καθόλου κάρτα αφού βρίσκονταν εκτός καταστήματος
– καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα.

«Οι καταγγελίες αφορούν σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου και όχι σε μεμονωμένους παραβατες», σημειώνει η συνδικαλίστρια. «Στα περισσότερα σούπερ μάρκετ οι κάρτες σκανάρονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπως έχει φτιαχτεί εκ των προτέρων και όχι σύμφωνα με τις πραγματικές ώρες εργασίας», συμπληρώνει.

Όσο για τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θεωρητικά πλέον είναι ανεξάρτητη αρχή, η κα. Γκογκάκη τονίζει πως το ΣΕΠΕ είναι τόσο υποστελεχωμένο που δε θα μπορούσε με τίποτα να ελέγξει την εφαρμογή του μέτρου.

Χτύπα την κάρτα και συνέχισε τη δουλειά από το σπίτι

Ο δεύτερος κλάδος στον οποίο εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι οι τράπεζες. Στις 6 του μήνα η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) έστειλε ανοιχτή επιστολή στις διοικήσεις των τραπεζών, επισημαίνοντας καταχρηστικές συμπεριφορές και υπερβολικά μεγάλο αριθμό εργαζομένων που έχουν δηλωθεί ως διευθυντικά στελέχη και έτσι εξαιρούνται από τους κανόνες περί ωραρίου.

Συγκεκριμένα οι τραπεζοϋπαλληλοι μιλούν για «προβλήματα ορθής καταγραφής του πραγματικού χρόνου εργασίας των εργαζομένων με φυσική παρουσία», «καταχρηστικά ασυνήθιστα υψηλός αριθμός ‘διευθυνόντων υπαλλήλων’ οι οποίοι θεωρούνται ‘ελεύθεροι ωραρίου’», καθώς και «προβλήματα από την εξαίρεση της τηλεργασίας από την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας», καταλογίζοντας καθυστέρηση στην κυβέρνηση που δεν έχει ακόμα εντάξει στην ψηφιακή κάρτα την τηλεργασία.

Εκπρόσωπος ΓΣΕΕ στο tvxs.gr: Υπεύθυνοι καταστημάτων χτυπούν τις κάρτες

Η ΓΣΕΕ δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί με επίσημη ανακοίνωση για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς βρίσκεται στη φάση της καταγραφής του τί συμβαίνει σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Όμως ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων και πρόεδρος των ιδιωτικών υπαλλήλων, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος δίνει μέσω του tvxs.gr μια πρώτη εικόνα από την καταγραφή αυτή.

«Mαθαίνουμε για εργοδότες που την χτυπούν εκείνοι για λογαριασμό των εργαζομένων. Υπεύθυνοι καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους εκτυπωμένα τα QR codes, ώστε να τα έχουν οι ίδιοι στα χαρτιά στα χέρια τους και να σκανάρουν για λογαριασμό του κάθε υπαλλήλου, σύμφωνα με τις εντολές της εργοδοσίας», λέει ο κ. Καραγεωργόπουλος. «Τα QR codes κάθε εργαζομένου πρέπει να ανανεώνεται συχνά ακριβώς για να είναι πιο δύσκολο να συμβαίνουν τέτοιες παραβάσεις», προσθέτει ο συνδικαλιστής.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για την έναρξη εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σημειώνεται ότι αυτή αποτελούσε «πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, που ικανοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση». «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι όντως ένα διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις. Γιατί η κυβέρνηση ξεκίνησε μόνο από τα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες όταν οι κλάδοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας είναι το λιανεμπόριο και η εστίαση;», αναρωτιέται ο κ. Καραγεωργόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη ημέρα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «επανάσταση στην αγορά εργασίας», δήλωσε ότι «τα 8ωρα δεν θα μπορούν να δηλώνονται ως 4ωρα» και ότι ως κυβέρνηση «είμαστε αποφασισμένοι να επεκτείνουμε το μέτρο αυτό στο σύνολο της αγοράς εργασίας και στις μεγάλες και στις μεσαίες και στις μικρές επιχειρήσεις».

Νομοθετήθηκε το 2011, εφαρμόζεται σε δύο κλάδους το ‘22

Η… δυσκολία της ελληνικής Πολιτείας στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ως τρόπο καταγραφής και ελέγχου του πραγματικού χρόνου εργασίας των εργαζομένων, δεν είναι καθόλου καινούρια. Έγινε νόμος του ελληνικού Κράτους μέσα στα μνημόνια, και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2011, (ν. 3996) επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Για την εφαρμογή του όμως απαιτούνταν η έκδοση μιας σειράς υπουργικών αποφάσεων που δεν εκδόθηκαν ποτέ από τις διαδοχικές κυβερνήσεις Παπαδήμου, Σαμαρά και Τσίπρα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε εκ νέου την ψηφιακή κάρτα εργασίας μέσα στον καταγγελλόμενο από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση «νόμο Χατζηδάκη» (ν. 4808), τον Ιούνιο του 2021. Όμως η απαραίτητη για την εφαρμογή του μέτρου υπουργική απόφαση εκδόθηκε τον Μάιο του 2022, ορίζοντας την εκκίνηση του από 1η Ιουλίου στους δύο παραπάνω κλάδους, τράπεζες και σούπερ μάρκετ.

ΠΗΓΗ